Türk Loydu’nun Demiryolu Sistemleri Akreditasyonları, Yetkileri ve Faaliyetleri
Türk Loydu; bugün ‘Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme’ faaliyetlerinde global alanda hizmet veren uluslararası tanınırlığa sahip bir kuruluştur.
Türk Loydu’nun Demiryolu Sistemleri Akreditasyonları, Yetkileri ve Faaliyetleri
Türk Loydu’nun temelleri; 1962 yılında Türkiye’de denizcilik ve endüstri sektörlerinde teknik ilerlemenin uygulanması misyonu ile, ülkemizin en önemli kuruluşları tarafından atıldı. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından, ‘Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’, ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’, ‘Deniz Ticaret Odası’, ‘İstanbul Sanayi Odası’, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’, ‘Armatörler Birliği’, ‘Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’, gibi birçok değerli paydaşın katılımı ile kurulan Türk Loydu; bugün ‘Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme’ faaliyetlerinde global alanda hizmet veren uluslararası tanınırlığa sahip bir kuruluştur.
Demiryolu Sistemleri Akreditasyonlarımız ve Yetkilerimiz
Küreselleşme sürecine bağlı olarak, artan uluslararası ticaret hacmi ve yaşanan teknolojik gelişmeler, demiryolu taşımacılığında yeni yaklaşımlara, düzenlemelere ve uygulamalara ihtiyacı da beraberinde getirmiş olup, tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan bu sürece kurumumuz milli bir kuruluş olarak bilgi birikimi ve sektördeki tecrübesi doğrultusunda katkı vermektedir.
Türk Loydu, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından demiryolu araçları için aşağıdaki kapsamlarda yetkilendirilmiştir.
-Ulusal yeterliliklerin değerlendirilmesini yapmak üzere ‘Atanmış Kuruluş’ (Designated Body, De-Bo),
-OTIF tarafından hazırlanan teknik şartnamelere göre (UTP) uygunluk değerlendirmesi yapmak üzere ‘Değerlendirme Kuruluşu’ (Assessing Entity).
Türk Loydu aynı zamanda; Demiryolu yapısal alt sistemler, çeken ve çekilen araçların belgelendirmesi kapsamında EN ISO/IEC 17065 standardına göre TÜRKAK’tan akredite, milli bir kuruluştur.
Belgelendirme kapsamımız demiryolu araçlarının karşılıklı işletilebilirlik bileşeni ve alt sistem düzeyinde aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:
-Lokomotif ve Yolcu Araçlarının Belgelendirmesi (UTP LOC&PAS)
-Yük Vagonlarının Belgelendirmesi (UTP WAG)
-Engelli ve Hareket Kabiliyeti Kısıtlı İnsanlar İçin Erişilebilirlik Belgelendirmesi (UTP PRM)
-Demiryolu Alt Sistemleriyle İlgili Gürültü Belgelendirmesi (UTP NOI)
Türk Loydu, bünyesindeki uzmanlarla beraber ilgili AB yönetmeliklerine göre yetkilendirilmiş Onaylanmış Kuruluşlar ve Bağımsız Emniyet Değerlendirme Kuruluşlarıyla, aynı zamanda demiryolu araçlarının bakımlarından sorumlu kuruluşların belgelendirilmesi (ECM) kapsamında faaliyet gerçekleştirmek üzere belgelendirme kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hizmet sunmaktadır.
Kuruluş amacı ve misyonu gereği ülkemize değer katan pek çok “ilk”e imza atmış olan TÜRK LOYDU; demiryolu sektöründeki yerlilik oranının arttırılması adına, üreticiden işletmeciye kadar; altyapı, sinyalizasyon ve bakım alanları da dahil olmak üzere, yönetim sistemleri belgelendirme, personel belgelendirme, tahribatsız muayene, imalat ve montaj kontrol faaliyetlerini de içeren kapsamlarda hizmet vererek ülkemiz için kritik önemde olan demiryolu projelerinde yer almaya devam etmektedir.
Diğer Akreditasyonlarımız ve Yetkilerimiz
-ISO 17021-1 Standardına Göre TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Akredite Yönetim Sistemi Belgelendirme Kuruluşu.
-ISO/IEC 17020 Standardına Göre TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Akredite A Tipi Muayene Kuruluşu.
-ISO/IEC 17065 Standardına Göre TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Akredite Ürün Belgelendirme Kuruluşu.
-ISO/IEC 17024 Standardına Göre TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Akredite Personel Belgelendirme Kuruluşu.
-ISO 14065 Standardına Göre TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Akredite Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Konusunda Doğrulayıcı Kuruluş.
-AB’den (Avrupa Birliği) Onaylanmış Kuruluş (Kimlik No:1785)
-Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) Tarafından Yetkilendirilmiş Nükleer Yapı Denetim Kuruluşu
-T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tarafından Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Konusunda Yetkilendirilmiş Doğrulayıcı Kuruluş
-T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilmiş Araştırma ve Geliştirme Merkezi
-Bayrak Devleti Yetkileri
-T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından, Tehlikeli Malların Taşınmasına İlişkin Uluslararası Anlaşma ve Sözleşmeler Kapsamında Onay, Belgelendirme ve Muayene Yapmak Üzere Yetkili Kuruluş
-T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Eğitimi (ADR/IMDG Kod/RID) Yetkisi
-Konteynerlerin CSC Konvansiyonuna Göre Belgelendirilmesinde IMO Nezdinde Kabul Edilen ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilen Kuruluş