Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce Yürütülen Bazı Büyük Projeler
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) Kentiçi Raylı Sistem Yapımları (metro, tramvay, araç alımı), Demiryolu yapımı ile Havameydanları ve kıyı yapıları inşaatları (Limanlar, marinalar, yat limanları, balıkçı barınakları, kıyı tahkimatları v.d.) görevleri arasındadır. Yürütülmekte olan kentiçi sektöründe karayolu tüneli, metro ve demiryolu projelerinden bir kısmı ile ilgili bilgiler aşağıda sunulmuştur.
İSTANBUL BOĞAZI KARAYOLU (AVRASYA) TÜP GEÇİŞİ PROJESİ
Anadolu Yakasında İstanbul-Ankara Devlet Yolu (E-5 Karayolu) ile Avrupa Yakasında tarihi yarımadadaki Kennedy Caddesini (Sahil yolu) birleştirecek, sadece otomobil ve minibüsler gibi hafif araçların kullanabileceği Proje; iki şeritli çift kat 3.340 m uzunlukta TBM tünelden, 2.350 m NATM + Aç-Kapa karayolu tünellerinden ve 9,2 km mevcut yolların genişletilmesi ve iyileştirilmesinden oluşan toplam 14,6 km uzunluğunda bir karayolu projesidir.
• Yatırım bedeli : 1 Milyar 245 Milyon USD
• Sözleşme süresi : 29 yıl
• Yatırım süresi : 55 ay (4 yıl 7 ay )
• İşletme süresi : 24 yıl 5 ay
• Sözleşmeye göre hizmete alma: Ağustos 2017
• Hedef : 2017 Yılı içerisinde
• Trafik garantisi : yılda 25 milyon araç (günde 68.500 araç)
• Garanti üstü araç geçmesi durumunda kamu payı : %30
• Projenin hayata geçmesiyle Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek.
• 2 katlı yapılacak tünelde bir kat gidiş, bir kat dönüş olacak.
• Günde 100 bin üzerinde araca hizmet verebilecek.
• Proje kapsamında 4 adet alt geçit, 7 adet yaya üst geçidi ve 4 adet mevcut kavşak iyileştirmesi yapılacak.
Önemli YİD projemizden biri İstanbul Boğazındaki Avrasya Tüneli’ne ait Doğrudan Sözleşme 11 Aralık 2012 tarihinde imzalanmış ve 30 Ocak 2013 itibariyle yer teslimi yapılarak işlere başlanılmıştır.
- Boğazın altından iki defa tünel yapmak yerine daha ekonomik ve pratik bir çözüm oluşturma yoluna giderek dünyada ilk olmak üzere tek geçişte, tek tünel halinde, 3 katlı tüneli tasarlandı.
Proje kapsamında her iki yönde 2 ‘şer şeritli ve 16 km uzunluğunda karayolu geçişiyle birlikte, boğazdan raylı sistem geçişini sağlayan 31 km uzunluğunda ve 14 istasyona sahip bir metro hattı planlanmaktadır. Dünyada ilk kez yapılacak olan 3 katlı tünel kesitine sahip proje, Her iki ulaşım modunun ortaklaşa kullanımı amaçlayan etkin bir proje olmasının yanı sıra bir prestij projesi özelliğini taşımaktadır.
• Karayolu kesimi Anadolu Yakasında Çamlık Kavşağı’ndan başlayarak, Avrupa Yakası’nda yer alan Hasdal Kavşağı’na bağlanacaktır.
• Metro Sistemi ise Söğütlüçeşme İncirli arasında E5 aksında yer alacaktır.
Projenin diğer raylı sistemlerle entegrasyonu
• Günde 6,5 milyon insanın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistem, ekspres metro ile birbirine bağlanarak,
• İstanbul’un üç havalimanı raylı sistem ile birbirine bağlanmış olacak,
• Marmaray ile birlikte düşünüldüğünde her iki yaka arasında bir ring oluşacaktır.
Etüt ve Proje ihalesi için teklif veren 12 firmayla ilgili ön yeterlilik değerlendirmesi devam etmektedir.
KAYNARCA-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI METROSU
Sözleşme Bedeli : 169.500.810,80 Euro
İş bitim tarihi : 2018 ilk yarısı
Hat Boyu : 7.400 m.
Hat Sayısı : Çift Hat
Proje Hızı : 80 km/sa.
İstasyon Sayısı : 4 adet
KONYA
1-KAMPÜS-BEYHEKİM-YENİ YHT GAR-MERAM BELEDİYESİ HAFİF RAYLI SİSTEM HATTI(ETÜT-PROJE)
Mevcut Üniversite-Alaaddin arasındaki tramvay hattının ileriki yıllarda oluşacak yolculuk talebine cevap verecek, yeni yapılacak YHT Garını geçecek mevcut Gara, Meram Belediyesine ve Beyhekim Hastaneler bölgesine hizmet etmesi planlanan 23,9 km’lik Hafif Raylı Sistem hattıdır.
2-NECMETTİN ERBAKAN ÜN.- YENİ YHT GAR-FETİH CAD.-MERAM BELEDİYESİ HAFİF RAYLI SİSTEM HATTI(ETÜT-PROJE)
20,7 km’lik uzunluğundaki hat, Kampüs-Beyhekim-Yeni YHT Gar-Gar-Meram Bel. HRS hattı, Mevcut Alaaddin-Adliye Tramvay hattı ile ve gelecekte ön görülen Karatay ve Güney HRS (TCDD) hatları ile entegre olarak raylı sistem hatlarını birbirine bağlamaktadır. Hattın Bakanlar Kurulu Kararı ile üstlenilmesi için resmi müracaat 20.03.2015 tarihli ve 18463 sayılı yazımız ile yapılmıştır. 10.04.2015-29322 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 01.04.2015 tarihli ve 7505 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile proje Bakanlığımızca üstlenilmiştir.