
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, Raylı Sistemlerde 2019 Yılı Hedeflerini Anlattı
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK) düzenlenen Bakanlığın “2018 yılı deÄŸerlendirmesi ve 2019 yılı hedeflerine iliÅŸkin basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Mevcut demiryolu hatlarımızı, iyileÅŸtirip standartlarını yükseltip, kapasitesini arttıracağız.
Turhan, hızlı tren çalışmalarının Ankara merkezli olarak Ä°stanbul, Bursa, Sivas, Ä°zmir, Adana, Mersin ve Gaziantep’te devam ettiÄŸine dikkati çekerek, yüksek hızlı treni ülke genelinde yaygınlaÅŸtırmayı planladıklarını vurguladı. Åžehir içi ulaşıma deÄŸinen Turhan, “Özellikle iÅŸ hayatındaki ulaşım ihtiyacı için yapacağımız ÅŸehir içi toplu taşıma sistemleriyle onlara tercih edebilecekleri konforda ulaşım altyapısı sunmak istiyoruz. Yani büyük ÅŸehirlerimizde ÅŸehir içi metrolarını, bundan sonra yatırım programımızda öne alacağız. Mevcut demiryolu hatlarımızı, iyileÅŸtirip standartlarını yükseltip, kapasitesini arttıracağız. Ayrıca mevcut demiryolu hatlarını elektrikli hale getirmemiz lazım.” dedi.
Amacımız, 100’üncü yılımızda da ‘hızlı trenle ördük anayurdu dört baÅŸtan’ marşını söyleyebilmektir.
Bakan Turhan, ulaÅŸtırma ve haberleÅŸme hizmetlerinin, ekonomik geliÅŸmenin yanında köy-kent bütünleÅŸmesini, kültür birliÄŸini ve dengeli nüfus dağılımı gibi birçok sosyal faydayı saÄŸlayan, tarım, turizm ve sanayinin altyapısını oluÅŸturan stratejik bir sektör olduÄŸuna deÄŸindi.
SaÄŸlıklı ve yeterli bir ulaÅŸtırma ve haberleÅŸme sistemine sahip olmayan ülkelerin asla kalkınamayacaklarını vurgulayan Turhan, bu nedenle de 16 yıl gibi bir sürede 537 milyar liralık yatırım gerçekleÅŸtirdiklerini bildirdi.
Demiryolunda sinyalli hat uzunluÄŸunu iki katın üzerinde artırarak, 2 bin 505 kilometreden 5 bin 746 kilometreye çıkardıklarını vurgulayan Turhan, 2 bin 211 kilometre hatta ise çalışmaların sürdüÄŸünü ifade etti.
Demiryolu yatırımlarına da deÄŸinerek, “Amacımız, 100’ncü yılımızda da ‘hızlı trenle ördük anayurdu dört baÅŸtan’ marşını söyleyebilmektir.” diyen Turhan, Gebze-Halkalı Banliyö Hattının bu yıl iÅŸletmeye alınacağını, bu yıl içinde Milli Elektrikli Tren Setinin proje çalışmalarını tamamlayarak prototip milli tren setlerinin üretimine baÅŸlamayı planladıklarını söyledi.
Personel Konaklama Vagonu ve Elevatörlü Atık Vagonu imalatlarına da baÅŸlayacaklarını açıklayan Turhan, “TÜLOMSAÅž ve TÜDEMSAÅž, bu yıl 865 vagon revizyonu ve 87 çeken araç revizyonu yapacak. TÜVASAÅž 22 DMU tren seti üretecek. TÜLOMSAÅž özel sektör için 5 DE lokomotif, demiryolları için 1 elektrikli, 1 hibrit lokomotif üretecek. Ä°stanbul Yeni Havalimanı Raylı Sistem BaÄŸlantı Hatlarında kullanılmak üzere 176 araç ve Bakırköy (Ä°DO)-Kirazlı Metro Hattında kullanılmak üzere 72 araç alımı ihalesi de bu yıl yapılacak.” diye konuÅŸtu.