Yüksek Hızlı Demiryolu Rulmanlarında 50 Yıllık Ä°novasyon
Yüksek hızlı demiryolu seyahatinde güvenliÄŸi en üst düzeye çıkarma hedefinden ÅŸaÅŸmayan NSK, Japonya'daki birinci nesil Shinkansen hızlı trenlerine uzanan yarım yüzyıllık inovasyon deneyimine sahiptir. Gerçekten de, ileri geliÅŸim programları günümüze kadar süratleuygulanmaya devam etmiÅŸtir. Bunun nedeni, son nesil trenler çok daha yüksek hızlara ulaÅŸtığından, rulman teknolojilerinden beklenen performansın çok daha fazla olmasıdır. NSK burada; güvenlik, performans, konfor, ağırlık ve maliyet verimliliÄŸi gibi faktörleri iyileÅŸtiren ürünler yaratmak amacıyla hem OEM hem de satış sonrası hizmet sektörlerinde demiryolu endüstrisi ortaklarıyla çalışmaya devam ediyor. ÖrneÄŸin, elde edilen yenilikler arasında iÅŸletim sırasında rulman anormalliklerini algılayan bir sistem yer almaktadır; böylece, zaman bazlı bakım rutininden durum bazlı bakım rutinine geçiÅŸ ihtiyacına yanıt verilmektedir.
-Image1.jpeg – Ana rulmanların konumlarını gösteren bir Shinkansen aks tertibatı
Shinkansel hızlı trenleri 1960'lardan beri dünyanın en büyük ve en önemli ekonomilerinden birini desteklemek amacıyla Japonya'ya yüksek hızlı altyapıyı sunmuÅŸtur. GeçtiÄŸimiz yıllardaki geliÅŸmelerle beraber aÄŸ geniÅŸletilmiÅŸtir; 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla Hokuriku ve Hokkaido Shinkansen hatlarının açılmasıyla buradaki bölgesel topluluklar canlandırılmıştır. Bunun yanı sıra, Japonya'nın ortaya koyduÄŸu bu geliÅŸim, bu tür düÅŸük karbonlu ulaşım yönteminden faydalanmak isteyen diÄŸer birçok ülkenin bunu takip etmesini saÄŸladı.
Elde edilen hızlı geliÅŸime uygun olarak NSK, demiryolu endüstrisi uygulamaları için rulman teknolojileri üzerinde sürekli olarak ilerlemeler kaydederek bu unsurları destekledi. Bu, Shinkansen trenleri üzerinde çok daha belirgin bir ÅŸekilde görülmektedir. ÖrneÄŸin, 0 Serisi trenlerin ilk çıktığı yıl olan 1964'te, NSK'nın saÄŸladığı 81 kg'lık aks rulmanları, saatte 210 km hıza ulaÅŸan bu trenlerde dayanıklılık saÄŸlamak amacıyla silindirik makaralı ve bilyalı rulman kombinasyonunu içermiÅŸtir. Demiryolu vagonunun ağırlığı da dahil olmak üzere radyal yükler iki silindirik makaralı rulmanla desteklenirken kavislerin ortaya çıkardığı eksenel kuvvetler de dahil olmak üzere yanal yükler bir bilyalı rulmanla desteklenmiÅŸtir. Bu, o tarihteki en uygun çözümdü.
1992 yılındaki 300 Serisine geldiÄŸimizde ise NSK, saatte 270 km hıza ulaÅŸan trenleri destekleyen omuzlu silindirik rulmanlar saÄŸladı ve 2007'deki N700 Serisine gelindiÄŸinde kat edilen yol çok açıktı. Daha yüksek hızlara (300km/s) odaklanılsa da, N700 trenleri için NSK'nın sunduÄŸu konik makaralı aks rulmanlarının ağırlığı yalnızca 23 kg'dı; bu, 0 Serisi trenlerde kullanılan aks rulmanlarından dört kat daha hafifti. Yüksek hızlarda aşırı rulman ağırlığı, gürültü ve titreÅŸim üzerinde güçlü bir etkiye neden olabilir; bu yüzden tasarımın hafif olması amaçlanmıştır.
Rulmanlar ne kadar hafif veya küçük olursa olsun, güvenlik halen en büyük öncelik olmaya devam etmektedir. Burada NSK, en zorlu çalışma koÅŸullarına dayanıklı olabilecek rulman üretme hedefine ulaÅŸmak amacıyla güvenlik performansını arttırmak için malzeme tasarımındaki deneyimini kullanmaktadır.
Bunun yanı sıra, güvenlik ve dayanıklılık açısından zorlu ortamlar daima etkin bakım programlarını zorunlu kılar ve burada, NSK yakın zamanda büyük geliÅŸmeler kaydetti. Åžirket Japonya'da ilk defa, hasar ve performans azalması yaÅŸanmadan veya arızalar gerçekleÅŸmeden önce rulmanlardaki anormallikleri algılayabilecek bir sistem geliÅŸtirdi. Sistem, müÅŸterinin güvenliÄŸini ve sistemin bakım verimliliÄŸini arttırmak amacıyla geleneksel demiryolu hatlarında hâlihazırda kullanılmaya baÅŸlandı.
NSK'nın sisteminde; dönüÅŸ hızı, titreÅŸim ve sıcaklık gibi parametrelerin yakın bir ÅŸekilde gözlemlenebilmesi için rulmanlar üzerine çeÅŸitli sensörler yerleÅŸtiriliyor. Åžirketin kapsamlı deneyimi sayesinde, alınan bilgileri hâlihazırda NSK tarafından toplanmış olan büyük miktardaki referans verisiyle karşılaÅŸtırmak mümkündür.
Sistem, rulmanlarda anormallik olsun veya olmasın, önceden belirlenmiÅŸ zaman aralıklarına göre rulmanların deÄŸiÅŸtirildiÄŸi geleneksel zaman bazlı bakım rutinlerinin yerine parçaların yalnızca gerekli olduÄŸu zaman deÄŸiÅŸtirildiÄŸi durum bazlı bakıma geçiÅŸi kolaylaÅŸtıracaktır. Daha yüksek güvenlik sonuçları ve bakımda daha uzun aralıklar sonucu ortaya çıkan maliyet tasarrufları sayesinde NSK, sistemin daha fazla tren üzerinde kullanılacağını öngörmektedir.
Yüksek inovasyon seviyelerine dayanarak, NSK'nın Japonya'daki demiryolu rulmanlarında neden en yüksek oranda pazar payına sahip olduÄŸunu görmek mümkündür. Ayrıca, ÅŸirketin rulmanları dünya çapında yüksek hızlı tren operatörleri tarafından tercih edilmektedir; NSK demiryolu rulmanı satışlarının %50'sinden fazlası Japonya dışında gerçekleÅŸmektedir.
NSK, Shinkansen 0 Serisiyle baÅŸlayan teknik kapasite ve dayanıklılığı ortaya koymuÅŸ ve 50 seneden uzun süredir de bunu sürekli olarak geliÅŸtirmiÅŸtir. Bu teknolojileri ve deneyimini avantaj kazanmak için kullanan NSK, bir bütün olarak toplumun refahını ve güvenliÄŸini desteklemeye devam edecektir.
-Image2.jpeg – Silindirik makaralı ve bilyalı rulman kombinasyonu baz alınarak (1964'te en iyi çözümdü) 0 Serisi Shinkansen trenlerinde kullanılan NSK aks rulmanları 81 kg'dı
-Image3.jpeg – NSK omuzlu silindirik rulmanlar (toplam ağırlık 31 kg), 1992'de iÅŸletmeye alınan 300 Serisi Shinkansen trenlerinde kullanıldı
-Image4.jpeg – N700 serisi trenlerde kullanılan en yeni NSK konik makaralı rulman düzeneÄŸi yalnızca 23 kg ağırlığındadır
-Image5.jpeg – Ä°lk Shinkansen treni 1 Ekim 1964'te, ilk Tokyo Olimpiyatları baÅŸlamadan dokuz gün önce çalışmaya baÅŸladı (FotoÄŸraf: Giovanni Gagliardi | Dreamstime)
-Image6.jpeg – Shinkansen 300 Serisi trenler ilk olarak 1992'de çalışmaya baÅŸladı ve ticari hizmette 270 km/saat'lik hız rekorunu kırdı (FotoÄŸraf: Sakuragirin | Dreamstime)
-Image7.jpeg – Shinkansen N700 trenleri 2007 yılında hizmete girdi ve ticari hizmette 300 km/saat'e kadar hızlar sundu (FotoÄŸraf: iStock.com/winhorse)
NSK Hakkında 100 yıllık geçmiÅŸi ile NSK, (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha) yerel bir rulman tedarikçisinden, küresel pazarda faaliyet gösteren rulman ve otomotiv ürünleri tedarikçisine dönüÅŸmüÅŸ bir Japon firmasıdır. Bugün NSK 30 ülkede 31.500 çalışanıyla faaliyet göstermektedir. Mart 2017 raporlarına göre mali yılında 950 Milyar Yen'in üzerinde satışa eriÅŸmiÅŸtir. Bu sonuca, ÅŸirketin ürün ve hizmet kalitesini sürekli olarak geliÅŸtirmesini saÄŸlayan ve kesintisiz bir ÅŸekilde artırılan Ar-Ge yatırımlarının gücüyle ulaşılmıştır. Bu yatırım NSK'nın Toplam Kalitede 1 Numara olma hedefini desteklemektedir. NSK, eksiksiz rulman portföyüne ilave olarak, hassas parçalar ve mekanik ürünler ile birlikte otomotiv endüstrisi için tekerlek rulman üniteleri ve elektrikli direksiyon sistemlerininde dahil olduÄŸu sistem ve destek parçaları geliÅŸtirmekte ve üretmektedir.
NSK'nın 1963 yılında Avrupa'daki ilk yan kuruluÅŸu Almanya'nın Düsseldorf kentinde ve Avrupa'daki ilk üretim tesisi ise 1976 yılında Ä°ngiltere'nin Peterlee kentinde hizmete baÅŸlamıştır. Günümüzde NSK Avrupa kıtası dahilindeki satışlarını Ä°ngiltere, Polonya ve Almanya'daki üretim tesisleri, Almanya, Hollanda ve Ä°ngiltere'deki lojistik merkezleri ve Almanya, Ä°ngiltere ve Polonya'daki teknoloji merkezleriyle desteklemektedir. 1990 yılında ise Ä°ngiltere’nin Newark kentinde, ünlü Avrupalı rulman üreticisi olan UPI grubunu satın alarak, rulman markası olan RHP markasını bünyesine katmıştır. Ayrıca NSK geniÅŸ bir yetkili distribütör ağı da geliÅŸtirmiÅŸtir. Endüstriyel, lineer ve hassas ürün teknolojileri (EIBU), otomotiv endüstrisi için rulmanlar ve direksiyon sistemleri (EABU ve ESBU) olmak üzere uygulama odaklı üç ana iÅŸ birimine ayrılmıştır. Bu organizasyonda, NSK Avrupa Mart 2017 sonuçlarına göre 3,600 çalışanı ile 1 Milyar Avro'nun üzerinde ciro elde etmiÅŸtir.