Yerli Üretimin Öncülerinden E-Berk, Türkiye’ye Yeni Bir Gurur YaÅŸattı
E-Berk Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ÖzüdoÄŸru: Türk Sanayisine Hizmet Vermekten Gurur Duyuyoruz
Milli üretimin lokomotifi E-Berk, Türkiye’ye yeni bir gurur yaÅŸattı. 2017 yılında ürettiÄŸi yerli tünel açma makinesiyle Türkiye’yi yerli tünel açma makinesi üreten 8’inci ülke yapan E-Berk, TÜBÄ°TAK destekli ürettiÄŸi yeni tünel açma makinesiyle CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın önemle üzerinde durduÄŸu Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yürütülen projenin daha kısa sürede bitirilmesine katkı saÄŸlayacak
E-Berk Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özgür SavaÅŸ ÖzüdoÄŸru, fabrikalarına 20 milyon Euro’luk bir yatırım gerçekleÅŸtirerek, 15 metre çapa kadar makine üretme kapasitesine ulaÅŸtıklarının altını çizdi.
30 milyon TL’lik iÅŸ bitirilmesi hedeflenen tünel açma makinesine, Cumhuriyet tarihine imza atan ilk kadın Vali Lale Aytaman’ın ismi verildi.
Hedefleri Hep Büyüttük
E-Berk tarafından TÜBÄ°TAK destekli üretilen Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM banttan indirilme törenine ilgi büyük oldu. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Sanayi Odası (ASO) BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) BaÅŸkanı Gürsel Baran, Ankara milletvekilleri ve üst düzey bürokratlar katılım gösterdi. Açılış konuÅŸmasını gerçekleÅŸtiren E-Berk Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ÖzüdoÄŸru, firmanın baÅŸarı hikâyesini anlattı.
Ä°lk iÅŸe baÅŸladıklarında 100 metrekarelik bir atölyeye sahip olduklarını dile getiren ÖzüdoÄŸru, bugün 80 bin metrekare alanda 400’ün üzerinde çalışanla hizmet verdiklerini söyledi. Firmanın hedeflerini hep büyüttüÄŸünü ve üçüncü yerli tünel açma makinesini ürettiklerini belirten ÖzüdoÄŸru, “Fabrikamıza 20 milyon Euro’luk bir yatırım gerçekleÅŸtirerek, 15 metre çapa kadar makine üretme kapasitesine ulaÅŸtık. Yaklaşık 20 milyon Dolar’lık ihracat kapasitemiz, 80 milyon Dolar’lık yurt içine satış yapabilme kapasitemiz var. Bugün 4 kıtada 30 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuÅŸtu.
Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat katma deÄŸerinin 1,4 Dolar olduÄŸunu belirten ÖzüdoÄŸru, firmanın ihraç ettiÄŸi ürünlerde bu tutarın 18 ile 25 Dolar arasında deÄŸiÅŸtiÄŸine dikkat çekti. ÖzüdoÄŸru, “Türk sanayine hizmet etmekten gurur duyuyoruz” dedi.
Kamu ihalelerinde yerli üretimle ilgili sıkıntılar yaÅŸandığını da dile getiren ÖzüdoÄŸru, ihalelerde yerli üretimin önünü açacak düzenlemeler istedi.
Milli Ürünlerin ÇoÄŸalmasını Ä°stiyoruz
Törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank burada yaptığı konuÅŸmasında, bakanlık olarak milli kabiliyetlerle geliÅŸtirilen bu tür ürünlerin çoÄŸalmasını istediklerini ifade ederek, ÅŸunları söyledi:
“Katma deÄŸer oluÅŸturan, istihdam saÄŸlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden baÅŸlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteÄŸimiz bulunuyor. E-Berk de sunduÄŸumuz desteklerden en iyi ÅŸekilde faydalandı. Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teÅŸviklerimizle firmanın yaklaşık 80 milyon liralık yatırımını destekledik. Firmanın 2 projesi TÜBÄ°TAK’tan destek almaya hak kazanırken, KOSGEB de kendilerini yalnız bırakmadı.”
Kamu ihalelerinde yerli üretimin önünün açılması konusunda sıkıntılar olduÄŸunu belirten Varank, “Bu konuda ben de dertliyim. Åžu anda yürürlükte yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulanmasıyla ilgili bir mevzuatımız var, ama bazen idareler bunun arkasından dolanacak ÅŸekilde uygulamalar yapabiliyorlar. Biz bu konunun üzerine gitmekte kararlıyız. Yerli ürünlere uygulanacak fiyat avantajında iyi bir sistem oluÅŸturmak ve yerli ürünlerin bu avantajdan faydalanması yolunda elimizden gelen gayreti göstereceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
KonuÅŸmaların ardından, tünel açma makinesinin üretim bandından indirilmesi dolayısıyla kurdele kesildi.