ZF'nin Yeni Akıllı Teknolojileri Daha Yüksek Verimlilik ve Güvenlik Sağlayacak
ZF’nin 2025 vizyonu olan “Gör – Düşün – Uygula” ve “Vision Zero”’ ile trend belirleyici bir yapıya geçmeyi planlıyoruz’ diyen ZF Services Türk Genel Müdürü Selim Aydınlıoğlu, Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı sonrası sorularımızı yanıtladı.
RailwayTurkey: Kısaca kendiniz ve firmadaki göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
Selim Aydınlıoğlu: 1976 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve ardından işletme yüksek lisansı yaptım. İş hayatıma otomotiv sektörü ile başladım. 16 yıl boyunca araç satış, yedek parça satış, proje yönetimi ve pazarlama gibi farklı alanlarda yönetici seviyesinde görevlerde bulundum. 2016 yılından bu yana ZF Services Türk’te Genel Müdür olarak görev yapıyorum.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Selim Aydınlıoğlu: ZF, bir süre öncesinde tüm dünyada bir organizasyon değişikliğine gitti. ZF Services Türk yeni yapı içerisinde Division B adı altında, yani yeni ismi ile ZF Aftermarket iş birimi altında yer alıyor. Yeni durum; destek birimleri diyebileceğimiz insan kaynakları, finans, mali işler, pazarlama, malzeme yönetimi, operasyon gibi bölümler ile daha çok iş getiren bölümler diyebileceğimiz satış organizasyonu şeklinde matriks bir yapı olarak oluşturuldu.
ZF Aftermarket yapısını satış kanalı ve sektör olarak da yapılandırdı. OE/OES ve IAM iki ayrı satış kanalını oluştururken; Sektörler ise Otomotiv ve Otomotiv Dışı Sistemler olarak iki ana başlıkta toplandı. Dağıtım kanallarımız ile müşterilerimize Sachs, Lemförder, TRW ve ZF markalı ürünlerimizi sunuyoruz.
Otomotiv sektörü ismi ile anılırken, Otomotiv Dışı Sistemler iş makinaları, tarım makinaları, raylı sistemler, rüzgar, denizcilik, özel tahrik sistemleri gibi alanları kapsıyor.
RailwayTurkey: Raylı sistemler sektörüne yönelik ürettiğiniz ürün veya hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Selim Aydınlıoğlu: ZF, demiryolu taşıtları alanında uzun yıllara dayanan tecrübesini EcoMet ile bir araya getirerek, metro şanzımanları için de yeni standartlar oluşturdu ve oluşturmaya devam ediyor. EcoMet, azami 100 km/s hızda çalışan metro uygulamalarına yönelik yeni bir dişli kutusu. Şık ve kompakt yapısı sayesinde fazla montaj hacmi gerektirmeyen ve sessiz çalışma için optimize edilen tasarımıyla öne çıkan EcoMet, sağlam ve ekonomik sürüş sunuyor.
RailwayTurkey: Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Sergilediğiniz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Selim Aydınlıoğlu: Bu yıl sekizincisi gerçekleşen fuara her yıl ortalama 200 katılımcı ve 12.000 civarında ziyaretçi katılıyor. Kamu ve özel sektörün en çok kullanılan ürünlerine yer veren, Türkiye’deki yer altı ve yer üstü raylı sistemler üzerine sektörel gelişmelerin nabzının tutulduğu bu fuara bu yıl da yüksek bir katılım vardı. ZF Services Türk olarak bu fuara üçüncü kez katıldık ve çok memnun kaldık. Gelişen ekonomimizle birlikte hızla ilerleyen demiryolu, metro ve hafif raylı sistem altyapı yatırımlarını dikkate aldığımızda bu alanda bizim için önemli bir büyüme fırsatı olduğunu görüyoruz. ZF olarak Türkiye pazarındaki payımızın artırılması için markamızın hem satış hem de satış sonrası hizmetlerdeki varlığını güçlendirmek üzere planlar yapıyoruz.
RailwayTurkey: Bundan sonraki dönemde demiryolu sektöründeki hedefleriniz nelerdir? Yatırımlarınız olacak mı?
Selim Aydınlıoğlu: Önce Türkiye’den başlayalım. 2019 yılı ikinci yarısından itibaren ZF Services Türk, Raylı Sistemler konusunda Service Ready (Servis Hizmeti Vermeye Hazır) noktasına geliyor. Tüm eğitimler tamamlandı ve yatırım onayları verildi. Test makinalarının devreye girmesi ile operasyonun düğmesine basacağız. Böylece, ülkemize önemli bir hizmet daha kazandırmış olacağız. Elbette sonraki aşamaları gelecek. Ülkemizi aynı zamanda çevre ülkelere de revizyon konusunda hizmet verebilen bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz.
2019'da ZF'nin yeni akıllı teknolojileri daha yüksek verimlilik ve güvenlik sağlayacak.
Başarılı geçen prototip ve üretim öncesi uygulamaların ardından, uzaktan durum gözetimi sağlayan Altyapı Tespit Sistemi ve ZF Akıllı Ürün Etiketi üretimi geleceğin yıldızı olmaya aday. Avusturya’nın Graz şehrinin toplu taşıma şirketi olan Graz Linien, ilk adımı, bu yılın bahar aylarında, Akıllı Ürün Etiketi’nin ve ayrıca Altyapı Tespit Sisteminin iki hafif raylı hattına kurulumunu yaparak temelleri atıyor. Graz Linien, ZF'nin yeni durum gözetim çözümü ile önleyici bakımın yanı sıra kalıcı altyapı izleme fonksiyonuyla verimlilik ve güvenlikte artışı hedefleyecek.
Akıllı durum izleme sistemi connect@rail ise, entegre sensörlerin ve gelişmiş veri analiz araçlarının, demiryolu taşımacılığında verimlilik ve güvenliği daha ileri seviyeye nasıl götürebildiğini gösteriyor.
ZF raylı sistemler için geliştirdiği çeşitli sensörler; titreşimleri, yağ kalitesini ve sıcaklık eğilimlerini kaydediyor. ZF tarafından geliştirilen dijital bir platform ile toplanan veriler ZF Cloud'a güvenilir bir şekilde aktarılıyor. Böylece operatörler verilere bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden ulaşarak ZF Cloud'da toplanan analizleri ve önerilen eylem planlarını görüntüleyebiliyorlar.
ZF olarak, Eylül 2017’den bu yana Freiburger Verkehrs AG iş birliği ile Akıllı Ürün Etiketi sistemini test ediyoruz. ZF, güç aktarma sistemleri ve altyapısındaki en önemli bileşenleri izlemek için çevrimiçi olarak buluttan buluta bir çözüm kullanıyor. Eurasia Rail 2019 fuarında ZF standına gelen ziyaretçiler, interaktif ekrandaki Akıllı Ürün Etiketi işlevlerini daha yakından görme fırsatı elde ettiler.
RailwayTurkey: Eklemek istedikleriniz var mı?
Selim Aydınlıoğlu: Şirketin 2025 vizyonu olan “Gör – Düşün – Uygula” ve “Vision Zero”’ ile trend belirleyici bir yapıya geçmeyi planlıyoruz.
Tüm dünyada otomotiv sektörü elektriğe dönüyor, otonom araçlar çıkıyor ve dahası da gelecek. Birçok platformda yedek parça üreticilerinin durumu ne olacak diye tartışılıyor. Şu andan geleceğe bakıldığında hangi senaryonun oynanacağını kestirmek güç ancak ZF’nin bu alandaki stratejileri çok açık. ZF çok net şekilde efficiency, safety, mobility (Verimli, Mobil, Güvenli) olacağım diyor. Güvenliğin altına da “Vision Zero” hedefini koyuyor. Bu her yerde geçerli bir kavram. Atölyeden girişlere, satıştan servise kadar her yerde geçerli. Vision Zero’yu sıfır kaza olarak uygulayacaksın diyor.
ZF’nin işçi güvenliği, işçi sağlığı, iş kazası ile ilgili sıkı kuralları var. Bunu yaparken de başına bir “Zero” koyuyor. İlk seferde doğru yapmayı salık veriyorlar. ZF bir teknoloji şirketi olarak konumluyor kendisini. “Vision Zero”da bu anlamda çok önemli. Buna giden yolu da See-Think-Act olarak ifade ediyor. Önce göreceğim, düşüneceğim ve sonra hareket edeceğim. Bunu hepimiz insan olarak yapma kabiliyetine sahibiz. Bunu nesnelere yaptırmak da mümkün. Normal şartlarda baktığınız zaman ZF aks üretiyor, şanzıman üretiyor. Bahsettiğimiz bu mekanizmaların düşünmesi mümkün değil. Kim düşünecek? Biz düşüneceğiz. Bunun için de teknolojiyi kullanıyoruz ve aracın bizim için düşünmesini sağlıyoruz.