2023`te Türkiye Kalıp İhracatı 300 Milyon Dolar
UKUB- Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği Başkanı Şahan Eçin, kalıp sektörünün 2023 yılındaki rakamsal verilerle değerlendirdi.
2023'te Türkiye Kalıp Ä°hracatı 300 Milyon Dolar
UKUB- Ulusal Kalıp Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Åžahan Eçin, kalıp sektörünün 2023 yılındaki rakamsal verilerle deÄŸerlendirerek, 2024 yılı için beklenti ve öngörülerini paylaÅŸtı.
SUBCONTURKEY: Kalıp sektörü 2023’ü nasıl geçirdi?
Åžahan Eçin: Öncelikle özet ÅŸeklide Ulusal Kalıp Üreticileri BirliÄŸimiz hakkında bilgiler vermek isterim. 2023 yılı itibari ile 205 üyemiz olup, sektör dağılımı aÅŸağıda görecek olduÄŸunuz üzere kalıp imalatçıları ve alt tedarikçilerinden oluÅŸan geniÅŸ bir yelpazede bulunmaktadır.
Son dört yılın dış ticaret hacmi ile ithalat ve ihracat rakam detaylarımız tabloda görüldüÄŸü gibi bir seyir arz etmektedir. 2,5-2,7 milyar dolar bandında bir ciro söz konusu olup, 300 milyon dolarlık ortalama bir ihracattan bahsedebiliriz.
2023 yılı aslında 2021 ve sonrasından bu yana özellikle otomotiv baÅŸta olmak üzere yoÄŸun bir sürecin devamı olarak geçti. Yerli ve milli aracımız TOGG ve diÄŸer Türkiye’nin önde gelen deÄŸerli OEM firmalarının yeni projeleri ile %70-80 doluluk oranları elde edildi. DiÄŸer yandan ikinci ana büyük sektör olan beyaz eÅŸya ve elektronik, medikal, ambalaj ile havacılık sektörlerimizde de ihracata dayalı olmak üzere seyreden bir süreç oluÅŸtu. 2023 ilk yarısından sonra ise bir önceki yıldan tahmin ettiÄŸimiz ÅŸekilde yeni projelerin OEM ve ana sanayi tedarikçileri fazında geçtiÄŸi için kalıpçılık sektörümüze geliÅŸi son çeyrek kısmına denk gelmiÅŸtir. Hatta bazı projeler 2024 ilk çeyreÄŸe de sarkmıştır.
SUBCONTURKEY: Kalıp sektörünün geliÅŸimi için neler yapılmalı?
Åžahan Eçin: Bu durumu sayısal veriler ile incelemek sektörün büyüklüÄŸü açısından daha anlaşılır olacaktır.
Grafiklerden de görecek olduÄŸunuz üzere %6,2’lik bir büyüme endeksi dünya ve Türkiye kalıp sektöründe görülmektedir. Mevcut durum itibari ile dünyada 160 milyar dolar, ülkemizde ise 2,5 milyar dolarlık bir cirodan bahsedebiliriz. Kalıpçılık sektörü temel anlamda yüksek teknoloji gereken iÅŸleme tezgahları, modelleme programları ve bunu iÅŸletecek nitelikli iÅŸ gücüne ihtiyaç duyan bir sektör. Ortalama ihracat deÄŸerimiz 1,5 dolar/kg iken biz de 25-100 dolar/kg’ye çıkmaktadır.
Bunun yanı sıra da her geçen gün yenilenen ve geliÅŸen ürün tasarımları ile de sürekli mevcut teknolojileri takip etmek ve bunları hayata geçirmek sürdürülebilirlik açısından en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Fakat ÅŸu anki en büyük ve acilen çözülmesi gereken konuların başında da nitelikli insan gücü ihtiyacı gelmektedir. DiÄŸer bir konuda tümü sektörlerde olduÄŸu gibi biz de etkisi hissedilen paraya ulaÅŸma ve yüksek faizlerdir. Dünya ortalamasında %3-5 bandında olan faiz oranları ve enflasyon gerçeÄŸine bakıldığında mevcut durumun zorluÄŸu çok daha net anlaşılmaktadır. BaÅŸarıya ulaÅŸmak ve projeleri ülkemize kazandırmak için oyuna 2-3 sıfır geriden baÅŸlamak firmalarımızı büyüme ve geliÅŸme anlamında olumsuz etkilemektedir.
SUBCONTURKEY: Sizce 2024 yılı sektör için nasıl bir yıl olacak?
Åžahan Eçin: 2024 yılının geçmiÅŸ yıllar kadar olmasa da %60-70 bandında doluluk ile geçeceÄŸini tahmin ediyoruz. UKUB olarak ana misyonumuz yerli kalıpçılarımızın hem ülkemizden hem de dünyadan alacağı payı arttırmaktır. Bu yönde de OEM firmalarımız ile projelerin ülkemizde kalması yönünde yetkinlik matrisleri iletiyoruz. Bu yönde de yakın zamanda toplantılarımız oldu. Ayrıca Teknoloji ve Sanayi Bakanlığımız iled e yakın temas halindeyiz. Türkiye’de ilk olması nedeniyle bahsetmek isterim. 2024 Dünya Kalıpçılık Genel Kurul toplantısı ve zirvesine 17-18 Nisan da Ä°TÜ GümüÅŸsuyu kampüsümüzde ev sahipliÄŸi yapacağız.
SUBCONTURKEY: Türkiye olarak kalıp üretiminde ne durumdayız? Global bazda deÄŸerlendirir misiniz?
Åžahan Eçin: 1980’li yıllardan sonra kalıpçılığın ülkemizde ivme kazandığını ve Avrupa ile ortak proje yapabilir konuma geldiÄŸini söyleyebiliriz. Ä°nsan gücü ve kalitesi, teknolojik yatırımlarının güncellenmesi ve finansal kaynaklara makul geri ödemeler ile eriÅŸim hala üzerinde çalışmamız gereken noktalar. Gerek eÄŸitimi sistemindeki verimlilik ve nitelikli insan gücü gerekse de finansal kolaylıklar ve avantajlar bizlere eÅŸit ÅŸartlarda rekabet etme gücümüze olumsuz yönde etki etmektedir. EÄŸer eÅŸit ÅŸartlarda olma imkânımız olsa inanın çok daha ileri seviyelere gelmemiz kaçınılmaz. Zira bizim en önemli özelliÄŸimiz uzun çalışma süreleri ve sorunlara karşı kısa zamanda verdiÄŸimiz çözümcül yaklaşımlardır.