5G İçin 1 Milyon Baz İstasyonuna İhtiyacımız Var
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İle 3 Büyük Operatörün Katılımıyla Türkiye’deki 5G Yatırımları Konuşuldu
5G Ä°çin 1 Milyon Baz Ä°stasyonuna Ä°htiyacımız Var
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı Ä°le 3 Büyük Operatörün Katılımıyla Türkiye’deki 5G Yatırımları KonuÅŸuldu
Mobilefest Dijital Teknolojiler Fuarı ve Konferansı, ikinci gününde tüm hızıyla devam ediyor. Bugün UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüÄŸünü yaptığı ‘5G Burada, Åžimdi Sırada Ne Var?’ panelinde, Turkcell CEO’su Murat Erkan, Vodafone CEO’su Engin Aksoy, Türk Telekom CTO’su Yusuf Kıraç, GTENT Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lyas Kayaduman, HTK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan BaÄŸören ve ULAK HaberleÅŸme Genel Müdürü Zafer Orhan’ın katılımıyla ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ en kapsamlı 5G Panel oturumu gerçekleÅŸtirildi. 13 Kasım 2021 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak Mobilefest, fiziksel ve online olarak ziyaret edilebiliyor.
Teknolojinin buluÅŸma noktası Mobilefest Dijital Teknolojiler Fuarı ve Konferansı, ikinci gününde tüm hızıyla devam ediyor. Bugün UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüÄŸünü yaptığı ‘5G Burada, Åžimdi Sırada Ne Var?’ panelinde, Turkcell CEO’su Murat Erkan, Vodafone CEO’su Engin Aksoy, Türk Telekom CTO’su Yusuf Kıraç, GTENT Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lyas Kayaduman, HTK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan BaÄŸören ve ULAK HaberleÅŸme Genel Müdürü Zafer Orhan’ın katılımıyla ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ en kapsamlı 5G Panel oturumu gerçekleÅŸtirildi. Bu yıl ikinci kez dijital teknoloji ekosistemine ev sahipliÄŸi yapan fuar, teknoloji üreticilerini yeni iÅŸ birliÄŸi imkanları oluÅŸturmak amacıyla yerli ve yabancı iÅŸ insanları ve sektör profesyonelleriyle bir araya getiriyor. Hibrit olarak gerçekleÅŸen fuarda 13 Kasım 2021’e kadar stantlar, konferans programı ve diÄŸer etkinlikler fiziksel ve online olarak ziyaret edilebiliyor.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: 5G’yi ÜreteceÄŸiz, Kullanacağız ve Ä°hraç EdeceÄŸiz
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: Hepimiz günlük hayatta iletiÅŸim araçlarını yoÄŸun olarak kullanıyor ve her yerde baÄŸlantılı hayatlar yaşıyoruz. Mobil cihazlarda eskiden insanla insanın haberleÅŸmesi önemliydi ÅŸimdi ise her iÅŸimizi yapabildiÄŸimiz cihazları yanımızdan ayırmadığımız zamana geçtik. DijitalleÅŸme yolunda yaptığımız doÄŸru yatırımlarla bugün Türkiye’de mobil abone sayısı 85 milyona ulaÅŸtı. Bunun %93’ü 4,5G hizmetinden yararlanıyor. Salgının baÅŸlamasından sonra hayatımızı sanal dünyaya taşımanın etkisiyle internet abone sayısı artışı hızlandı. GeniÅŸ bant abone sayısı 85,7 milyona ulaÅŸtı.
Mobil ekosisteme yeni kapılar açan 5G, akıllı baÄŸlantı çağına ilerlemenin önemli bir adımı. 5G baÄŸlantılı cihazların sayısı 4 yıl içinde 3 milyarı geçecek. 5G, yeni ürünleri, iÅŸ modellerini, ekonomiyi ve sosyal hayatı önemli ölçüde etkileyecek potansiyele sahip. Aynı zamanda savunma ve askeri alanda da 5G’nin kullanılmasına yönelik adımlarımız hızla devam ediyor. Özellikle kritik altyapılarda yerli ve milli ürün kullanılmasını hedefliyoruz. Geçen seneye kadar haberleÅŸme teknolojilerinde Türkiye sadece pazar alanı gibi görünüyordu fakat biz “ÜreteceÄŸiz, kullanacağız ve ihraç edeceÄŸiz.” dedik. 5G’de biz politika belirleyicileri olarak “VatandaÅŸların ihtiyacı var mı?”, “Operatörün frekans yoÄŸunluÄŸu ihtiyacı ne?” ve “Ticari olarak bize katma deÄŸeri ne olacak?” konularına bakıyoruz. Bütün bunlarla birlikte operatör ve üreticilerle birlikte diÄŸer paydaÅŸlarla bu konuları masaya yatıracağız.
Turkcell CEO’su Murat Erkan: 1 Milyonun Üzerinde Baz Ä°stasyonuna Ä°htiyacımız Var
5G’nin temel deÄŸeri son tüketicilerden ziyade endüstrilerin dönüÅŸümü için daha öncelikli olmasıdır. Bu konuda yerlileÅŸme ve yatırımlar anlamında birçok ülke ve kurumun giriÅŸimleri var. Bir teknolojide en doÄŸru yatırım yapma zamanı, o teknolojinin deÄŸiÅŸim anındadır. 5G ve 6G konusunda da bu dönüÅŸüm anındayız. Dünyada Çin ve ABD arasındaki rekabet, bu teknolojilerde ciddi bir deÄŸiÅŸimi gerekli kılıyor. Bu, Türkiye’nin 5G ve hatta 6G konusunda önemli bir oyuncu olması için ciddi bir fırsat olarak görülebilir. 5G’de gecikme süresi, cihaz sayısı ve hız oldukça önemlidir. Burada fiberleÅŸen kuvvetli bir altyapıya ihtiyacımız var. Åžu anda 3 operatörün baz istasyonu sayısı 100 bin ancak 5G’ye geçiÅŸ için Türkiye’de 1 milyonun üzerinde baz istasyonuna ihtiyacımız var. Bunun için ortak bir çalışma gerekiyor.
Vodafone CEO’su Engin Aksoy: 12 Avrupa Ülkesinde 5G’ye Geçtik
Ülkemizde bugüne kadar dijitalleÅŸme vizyonu konusunda önemli kararlar alındı. Buradaki en önemli karar güçlü bir dijital altyapı oluÅŸturularak tüm hanelere yüksek hızda geniÅŸ bant internet saÄŸlanması ve 5G’ye geçilmesiydi. Biz de 2030 yılında tamamıyla dijital bir Türkiye hedefliyoruz. Yeni nesil teknolojilerle herkesin tamamen dijitalleÅŸen bir Türkiye’de yer almasını hedefliyoruz. DijitalleÅŸme tüm vatandaÅŸların kamu hizmetlerine eÄŸitime ve saÄŸlığa eÅŸit ve kaliteli bir ÅŸekilde katılımını saÄŸlıyor. 5G ve fiber, bu dijitalleÅŸme için oldukça önemli. Dünyada 76 ülkede 5G kullanımı açılmış durumda. Avrupa BirliÄŸi dijitalleÅŸmeye 150 milyar euro bir fon ayırdı. Biz de 5G’nin ülkemizde hızla devreye alınmasının önemli katkılar sunacağını düÅŸünüyoruz. 2035 yılında kadar 5G’nin global ekonomiye katkısının 3,8 trilyon dolar olması ve 23 milyon istihdam saÄŸlaması düÅŸünülüyor. Türkiye ekonomisine ise 10 milyar dolar katkı saÄŸlaması bekleniyor. Eskiden yabancı ÅŸirketler makro ekonomiye ve demografik duruma bakardı. Åžimdi ise teknolojik altyapı da önemsenmeye baÅŸlandı. Vodafone Grubu olarak 12 Avrupa ülkesinde 5G’yi canlıya aldık. Ülkemizde de 2023 yılında Türkiye’de 5G’nin canlıya alınması programını destekliyoruz. Fiber konusunda da ortak alt yapı fikrini Vodafone olarak destekleyeceÄŸiz.
Türk Telekom CTO’su Yusuf Kıraç: Yerli 5G Yatırımlarına Destek Vermeye Devam EdeceÄŸiz
5G için dünyada 1,5 milyon baz istasyonu kurulu ve bunun 1 milyonu Çin’de. Bugün itibarıyla ithal ürünlerle Türkiye 5G’ye geçebilir ancak bizim amacımız bunu maksimum yerlilik oranıyla yapmak. 5G ile birlikte yapay zekadan makine öÄŸrenimine ve sanal gerçekliÄŸe kadar birçok teknolojinin geliÅŸmesi mümkün. Türk Telekom olarak 3 yıldan beridir bu sektörlere odaklandık. Bizim için sürdürülebilirlik çok önemli ve 5G alanında çalışmalar yapan ULAK VE GTENT’te destek vermeye devam ediyoruz. 3 büyük operatörümüzde kullanılan her ürün, dünyada her yerinde kullanılabilir. Dolayısıyla yerli teknolojilerin olgunlaÅŸmasına destek vermeye devam edeceÄŸiz. Ülke olarak 5G’ye rahat bir ÅŸekilde geçecek durumdayız.
GTENT Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lyas Kayaduman: GeliÅŸtirdiÄŸimiz 5G Teknolojilerini Tüm Dünyaya Ä°hraç Etmeyi Planlıyoruz
Global Telekom ve Entegre Teknolojiler A.Åž (GTENT) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lyas Kayaduman: Biz yabancı firmalarda ürünler geliÅŸtiren bir ekiptik. Yabancı firmaların tekelinde devam etmek yerine yerli ve milli ürünler geliÅŸtirip ekosisteme katkıda bulunma düÅŸüncesiyle yola çıktık. HaberleÅŸmede yerlileÅŸmenin artması için 5G’ye odaklandık. 5G ile ilgili teknolojiler konusunda kimse yapamayacağımızı söylerken kamu ve özel sektörden destekler aldık ve ÅŸu anda 5G’ye yönelik ürünler geliÅŸtirmiÅŸ durumdayız. Bu iÅŸi baÅŸaracağımızı herkese kanıtlayarak sadece haberleÅŸmeye deÄŸil bütün sektörlere hitap eden teknolojiler üretiyoruz. Operatörlerimizin ve bakanlıklarımızın desteÄŸi, motivasyonumuzu artırıyor. Sadece ülkemizde faaliyet göstermekle sınırlı kalmayıp teknolojimizi tüm dünyaya ihraç etmeyi hedefliyoruz.
HTK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan BaÄŸören: 5G Konusunda Destek SaÄŸlandığında Motivasyonumuz Artıyor
HaberleÅŸme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan BaÄŸören: 120’ye yakın firmayla HTK’yı kurduk. HTK’nın kuruluÅŸunun ardından ülkemizde teknolojik birikimin olduÄŸunu ancak ticarileÅŸme ve ürünleÅŸtirme konusunda eksik kaldığımızı fark ederek 5G’ye odaklandık. 2018 başında 5G ürünlerinin geliÅŸtirilmesine baÅŸladık ve gördük ki 5G konusunda gerekli destekler saÄŸlanınca bu teknolojileri üretmek konusundaki motivasyonumuz artıyor. UlaÅŸtırma bakanlığımıza ayrılan AR-GE bütçesiyle 5G yatırımlarımıza yönelik desteÄŸin ve dolaylı olarak çalışmalarımızın artmasını planlıyoruz.
ULAK HaberleÅŸme Genel Müdürü Zafer Orhan: 2024’te En Yüksek Yerlilikle 5G’ye GeçebileceÄŸiz
ULAK HaberleÅŸme Genel Müdürü Zafer Orhan: ULAK olarak 5G’yi uçtan uca sunabilmek için insan kaynağına, teknik alt yapıya ve ekosisteme ihtiyacımız var. Türkiye’de öncelikle telekomünikasyonda insan kaynağını geliÅŸtirmek için mühendislik fakülteleriyle iÅŸ birliÄŸi halindeyiz ve yetiÅŸmiÅŸ insan kaynağını yurt dışına kaptırmadan kazanmaya çalışıyoruz. 5G’yi yapabilmek için 4,5G’den ilham alıyoruz. Türkiye’de 1750 sahaya ULAK baz istasyonlarıyla eriÅŸtik. Her gün bir saha tekrar aktif olup hizmete geçiyor ve bu bizim için oldukça kıymetli. 100’e yakın firma bizim ekosistemimiz içerisinde. Uluslararası bir ekosistemle çalışıyoruz ve çip üreticileri kaynak kodlarını bizimle paylaÅŸmaya baÅŸladı. Åžu an 4,5G’de 28 ms gecikme süresi var fakat 5G ile 1 ms gecikme süresine eriÅŸmek istiyoruz. Komponentlerin üretimini 2021 yılında tamamlayacağız ve 2024 yılına kadar maksimum yerlilik oranıyla 5G’ye hazır olacağız.
Mobilefest’te Neler Var?
Teknoloji ekosisteminin bir araya geldiÄŸi fuarda farklı alanlarda çalışan pek çok teknoloji firması ve 5G Deneyim Alanı, Metaverse Deneyim Alanı, AR Deneyim Alanı, Elektrikli Scooter Deneyim Alanı gibi ilgi çekici etkinliklerle birlikte fütürizm, akıllı ÅŸehirler, giriÅŸimcilik ekosistemi, fintech, metaverse gibi pek çok konunun iÅŸleneceÄŸi 2 günlük konferans programı olacak.
Yerli 5G testi ve deneyim alanı: TÜBÄ°TAK destekli “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G HaberleÅŸme Åžebekesi Projesi” ile kurulan GTENT’in geliÅŸtirdiÄŸi teknolojiyle fuar alanında 5G baÄŸlantısı kurulacak ve 5G teknolojileri deneyimlenecektir.
5G Panel Oturumu: UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüÄŸünde Turkcell CEO’su Murat Erkan, Vodafone CEO’su Engin Aksoy, GTENT Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lyas Kayaduman, HTK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan BaÄŸören ve ULAK HaberleÅŸme Genel Müdürü Zafer Orhan’ın katılımıyla ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ en kapsamlı 5G Panel oturumu.
Metaverse Panel Oturumu: Yapay Zeka Politikaları DerneÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Åžebnem Özdemir moderatörlüÄŸünde AR teknolojileri geliÅŸtiren Türk firması Roof Stacks ve dijital avatar geliÅŸtiricisi Wolf3D'nin katılımıyla Metaverse panel oturumu: Sanal Bir Dünyada YaÅŸamaya Hazır mısınız?
Humans, Technology and Race to the Future: Küresel fütürist ve ödüllü konuÅŸmacı Rohit Talwar yapay zeka, robotik, nanoteknoloji, insan güçlendirme, nöroteknoloji ve kripto ekonomisi gibi alanlarda eksponansiyel olarak artan teknolojik yeniliklerle bireysel yaÅŸamlar arasındaki iliÅŸkilerin nasıl geliÅŸebileceÄŸini anlatacak.