
Ali Ä°hsan Uygun: Demiryolu Sektöründe Küresel Oyuncu Olma Yolunda Hızla Ä°lerliyoruz
TCDD ve TÜBÄ°TAK iÅŸbirliÄŸiyle, güvenli demiryolu iÅŸletmeciliÄŸi için yeni teknolojilerin ele alındığı AR- GE Çalıştayı TCDD Genel Müdürü Ali Ä°hsan Uygun ve TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımlarıyla 15 Haziran 2019 Cumartesi günü, TÜBÄ°TAK Gebze(Kocaeli) YerleÅŸkesindeki TÜSSÄ°DE Konferans Salonu’nda gerçekleÅŸtirildi.
Yerli ve milli üretim seferberliÄŸi kapsamında ülkemizde yerli ve milli demiryolu sanayisinin geliÅŸtirilmesine yönelik çalışmaların deÄŸerlendirildiÄŸi Çalıştay’a, TCDD ve TÜBÄ°TAK’ın yanı sıra her iki kuruma baÄŸlı kuruluÅŸların yetkilileri ve uzmanları katıldı.
Uygun: “MillileÅŸme Ä°çin Önem Arz Eden Ar-Ge Projelerini TÜBÄ°TAK Ä°le Yürütüyoruz”
Çalıştay’da konuÅŸan TCDD Genel Müdürü Ali Ä°hsan Uygun, 2003 yılından itibaren demiryolu sektörünün öncelikli ulaşım politikası olarak kabul edilmesiyle birlikte, DoÄŸu-Batı aksı üzerinde yaÅŸanan bu yarışa seyirci kalmadıklarını, yapılan yatırımlar, gerçekleÅŸtirilen büyük deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümlerle küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerlediklerini ifade etti.
162 yıllık köklü bir kurum olarak, yeni dönemdeki misyonları gereÄŸi, ülkemizde yerli ve milli demiryolu sanayisinin oluÅŸturulması ve özellikle teknolojik süreçlere öncülük edilmesi zorunluluÄŸunun bulunduÄŸunu belirten Uygun, bu amaçla yeni teknolojilerin ülkemize kazandırılması, yurtdışına bağımlılığın azaltılarak cari açığın düÅŸürülmesi için yerli ve milli üretime yönelik büyük gayret gösterdiklerinin altını çizdi.
Teknoloji üretme ve kullanma yeteneÄŸi, ülkelerin birbirleriyle olan rekabetlerinde üstünlüÄŸü belirleyen en önemli öÄŸe haline geldiÄŸini kaydeden Uygun, “Gelecekte teknolojinin demiryolu sisteminde nasıl devrim yaratabileceÄŸini araÅŸtırmak ve emniyetli, güvenli, konforlu bir demiryolu için çalışmak zorundayız” dedi.
TÜBÄ°TAK ile iÅŸbirliÄŸi yaparak demiryolu sektörünün millileÅŸmesi için önem arz eden Ar-Ge projelerini bugüne kadar birlikte yürüttük ve yürütmeye devam ettiklerini bildiren Uygun ÅŸöyle devam etti:
- Milli Sinyalizasyon
- E-1000 Tipi Elektrikli Lokomotif GeliÅŸtirilmesi
- Kompozit Fren Pabucu İmalatı
- Trafik Kontrolörü Simülatörü Yazılımı ve Ä°malatı
- Darası HafifletilmiÅŸ Yük Vagonunun Tasarımı ve Ä°malatı
- Milli Tren Simülatörü Tasarım ve Ä°malatı ile
- Elektrifikasyon Kompozit Konsol ve Hoban Ä°zolatörü Ä°malatı projelerini baÅŸarıyla tamamladık.
Mantarı SertleÅŸtirilmiÅŸ Ray Projesi, E-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Tasarımı ve Prototip Ä°malatı ile Ağır Dizel Motorun Modernizasyonu (TLM16V185 tipi) Proje çalışmalarımız ise devam ediyor.
Bu teknolojilerin TCDD’nin ihtiyaçlarının yerli ve milli olarak karşılanması yanında uluslararası demiryolu pazarında da Ülkemize önemli gelir kazandırması hedeflenmektedir”
“Teknoloji GeliÅŸtirme Süreçleri Hızlıca BaÅŸlatılacak ve TCDD Altyapısında Uygulanacak”
Çalıştay ile demiryolu sektörünün öncü kuruluÅŸu, en önemli hizmet saÄŸlayıcısı ve kullanıcısı olarak TCDD’nin yeni taleplerini ortaya koyacağını vurgulayan Uygun, Çalıştay’da alınacak kararlar doÄŸrultusunda yapılacak iÅŸ birliÄŸi ile seçilen ana baÅŸlıklarda teknoloji geliÅŸtirme süreçlerinin hızlıca baÅŸlatılacağını ve ilk çıktıların TCDD altyapısında uygulanmaya baÅŸlanacağını anlattı.
Sürecin ileriki safhasında ise birlikte hayata geçirilecek projelerin gerçekleÅŸtirilebilir - sürdürülebilir ve geniÅŸletilebilir olması için TCDD’nin, kendi kaynakları ile geliÅŸtirme ve uygulamaya yönelik etkin çalışmalar yürüteceÄŸini söyleyen Uygun, “Ülkemizin en önemli teknoloji üretebilme altyapısına sahip kuruluÅŸu TÜBÄ°TAK olarak sizlerin çözüm önerilerinizle birlikte büyük iÅŸler baÅŸaracağımıza olan inancım tamdır.” diye konuÅŸtu.
MANDAL: “Amacımız, TCDD’nin Proje ve BaÅŸarı Hikâyelerini Stratejik Ä°ÅŸ BirliÄŸine DönüÅŸtürmek”
TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise konuÅŸmasında, TCDD’nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi proje ve baÅŸarı hikayelerini daha kurumsal zeminde stratejik iÅŸ birliÄŸine dönüÅŸtürmek amacıyla Çalıştay’ı düzenlediklerini söyledi.
Dünyada geliÅŸen teknolojilerle yeni iÅŸ yönetimi modellerini Çalıştay’da ortaya koyacaklarını ifade eden Mandal, teknoloji geliÅŸtirme süreçlerine ulaÅŸtırma ve raylı sistemler alanında kurum olarak katkı saÄŸladıklarını kaydetti.
Mandal, “ Ülkemizin savunma sanayisinde büyük bir baÅŸarısı var. Yüzde 15-20'lerde olan yerlileÅŸme oranı çok yakın zamanda yüzde 65'lere kadar ulaÅŸtı. TÜBÄ°TAK olarak savunma sanayisindeki sunduÄŸu hizmet ve teknoloji geliÅŸtirme süreçlerini demiryolları ve ilgili iÅŸletmelerinde de gerçekleÅŸtirmek için heyecan içerisindeyiz. ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“YetkinliÄŸimizi, TCDD’nin Ä°htiyaçları Noktasında Kullanmak ve Kullandırmak Ä°stiyoruz”
TÜBÄ°TAK'ın üzerine düÅŸen görevi yerine getireceÄŸini anlatan Mandal, Sürece bakışımız, konuya altyapı anlamında bakıyoruz. Sinyalizasyon boyutu, ülkemiz için oldukça önemli. Hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸen demir yolu ağımız var. Bunun üst tarafında geliÅŸtirilen lokomotifler ve en çok bize heyecan verecek olan da hızlı tren. diye konuÅŸtu.
Mandal, bu kapsamda geçmiÅŸte baÅŸlattıkları ve halen de yürütülen projeleri olduÄŸunu belirterek, Bunların daha anlamlı ÅŸekilde sinyalizasyon, geliÅŸen dijital teknolojilerin nasıl bu sektöre uygulanabileceÄŸi. Lokomotif kapsamındaki özellikle güç aktarılma organları anlamında yine buna iliÅŸkin malzeme teknoloji konusunda yetkiniz. Bu yetkinliÄŸimizi geçmiÅŸte savunma sanayi birikimimizde kullandığımız gibi ÅŸimdi de TCDD'nin ihtiyaçları noktasında kullanmak ve kullandırmak istiyoruz. ifadesini kullandı.
TCDD ile TÜBÄ°TAK Arasında Lojistik Merkez Protokolü
KonuÅŸmaların ardından, Lojistik merkezlerde verimliliÄŸin artırılması ve etkin yönetimine yönelik olarak geliÅŸtiren “TCDD Lojistik EtkinliÄŸinin Artırılmasına Yönelik Sistem Analizi ve Ä°ÅŸletme Modeli AraÅŸtırma Projesi Protokolü, TCDD Genel Müdürü Ali Ä°hsan Uygun ve TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın ÅŸahitliÄŸinde; TCDD Genel Müdür Yardımcısı Emin TekbaÅŸ ve TÜBÄ°TAK TÜSSÄ°DE Enstitü Müdürü Ä°smail DoÄŸan tarafından törenle imzalandı.
Ä°mzalanan Protokol ile, 21'e çıkarılması planlanan ve ÅŸu ana kadar 9 adedi TCDD tarafından inÅŸa edilerek hizmete sunulan Lojistik Merkezlerin Ä°ÅŸletmeciliÄŸinde yeni model geliÅŸtirilerek Lojistik Merkezlerde verimliliÄŸin artırılması ve etkin yönetimine yönelik olarak çalışmalar baÅŸlatılacak.