Ali İhsan Uygun: Demiryolu Sektöründe Küresel Oyuncu Olma Yolunda Hızla İlerliyoruz
TCDD ve TÜBİTAK işbirliğiyle, güvenli demiryolu işletmeciliği için yeni teknolojilerin ele alındığı AR- GE Çalıştayı TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımlarıyla 15 Haziran 2019 Cumartesi günü, TÜBİTAK Gebze(Kocaeli) Yerleşkesindeki TÜSSİDE Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yerli ve milli üretim seferberliği kapsamında ülkemizde yerli ve milli demiryolu sanayisinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların değerlendirildiği Çalıştay’a, TCDD ve TÜBİTAK’ın yanı sıra her iki kuruma bağlı kuruluşların yetkilileri ve uzmanları katıldı.
Uygun: “Millileşme İçin Önem Arz Eden Ar-Ge Projelerini TÜBİTAK İle Yürütüyoruz”
Çalıştay’da konuşan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, 2003 yılından itibaren demiryolu sektörünün öncelikli ulaşım politikası olarak kabul edilmesiyle birlikte, Doğu-Batı aksı üzerinde yaşanan bu yarışa seyirci kalmadıklarını, yapılan yatırımlar, gerçekleştirilen büyük değişim ve dönüşümlerle küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerlediklerini ifade etti.
162 yıllık köklü bir kurum olarak, yeni dönemdeki misyonları gereği, ülkemizde yerli ve milli demiryolu sanayisinin oluşturulması ve özellikle teknolojik süreçlere öncülük edilmesi zorunluluğunun bulunduğunu belirten Uygun, bu amaçla yeni teknolojilerin ülkemize kazandırılması, yurtdışına bağımlılığın azaltılarak cari açığın düşürülmesi için yerli ve milli üretime yönelik büyük gayret gösterdiklerinin altını çizdi.
Teknoloji üretme ve kullanma yeteneği, ülkelerin birbirleriyle olan rekabetlerinde üstünlüğü belirleyen en önemli öğe haline geldiğini kaydeden Uygun, “Gelecekte teknolojinin demiryolu sisteminde nasıl devrim yaratabileceğini araştırmak ve emniyetli, güvenli, konforlu bir demiryolu için çalışmak zorundayız” dedi.
TÜBİTAK ile işbirliği yaparak demiryolu sektörünün millileşmesi için önem arz eden Ar-Ge projelerini bugüne kadar birlikte yürüttük ve yürütmeye devam ettiklerini bildiren Uygun şöyle devam etti:
- Milli Sinyalizasyon
- E-1000 Tipi Elektrikli Lokomotif Geliştirilmesi
- Kompozit Fren Pabucu İmalatı
- Trafik Kontrolörü Simülatörü Yazılımı ve İmalatı
- Darası Hafifletilmiş Yük Vagonunun Tasarımı ve İmalatı
- Milli Tren Simülatörü Tasarım ve İmalatı ile
- Elektrifikasyon Kompozit Konsol ve Hoban İzolatörü İmalatı projelerini başarıyla tamamladık.
Mantarı Sertleştirilmiş Ray Projesi, E-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Tasarımı ve Prototip İmalatı ile Ağır Dizel Motorun Modernizasyonu (TLM16V185 tipi) Proje çalışmalarımız ise devam ediyor.
Bu teknolojilerin TCDD’nin ihtiyaçlarının yerli ve milli olarak karşılanması yanında uluslararası demiryolu pazarında da Ülkemize önemli gelir kazandırması hedeflenmektedir”
“Teknoloji Geliştirme Süreçleri Hızlıca Başlatılacak ve TCDD Altyapısında Uygulanacak”
Çalıştay ile demiryolu sektörünün öncü kuruluşu, en önemli hizmet sağlayıcısı ve kullanıcısı olarak TCDD’nin yeni taleplerini ortaya koyacağını vurgulayan Uygun, Çalıştay’da alınacak kararlar doğrultusunda yapılacak iş birliği ile seçilen ana başlıklarda teknoloji geliştirme süreçlerinin hızlıca başlatılacağını ve ilk çıktıların TCDD altyapısında uygulanmaya başlanacağını anlattı.
Sürecin ileriki safhasında ise birlikte hayata geçirilecek projelerin gerçekleştirilebilir - sürdürülebilir ve genişletilebilir olması için TCDD’nin, kendi kaynakları ile geliştirme ve uygulamaya yönelik etkin çalışmalar yürüteceğini söyleyen Uygun, “Ülkemizin en önemli teknoloji üretebilme altyapısına sahip kuruluşu TÜBİTAK olarak sizlerin çözüm önerilerinizle birlikte büyük işler başaracağımıza olan inancım tamdır.” diye konuştu.
MANDAL: “Amacımız, TCDD’nin Proje ve Başarı Hikâyelerini Stratejik İş Birliğine Dönüştürmek”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise konuşmasında, TCDD’nin gerçekleştirdiği proje ve başarı hikayelerini daha kurumsal zeminde stratejik iş birliğine dönüştürmek amacıyla Çalıştay’ı düzenlediklerini söyledi.
Dünyada gelişen teknolojilerle yeni iş yönetimi modellerini Çalıştay’da ortaya koyacaklarını ifade eden Mandal, teknoloji geliştirme süreçlerine ulaştırma ve raylı sistemler alanında kurum olarak katkı sağladıklarını kaydetti.
Mandal, “ Ülkemizin savunma sanayisinde büyük bir başarısı var. Yüzde 15-20'lerde olan yerlileşme oranı çok yakın zamanda yüzde 65'lere kadar ulaştı. TÜBİTAK olarak savunma sanayisindeki sunduğu hizmet ve teknoloji geliştirme süreçlerini demiryolları ve ilgili işletmelerinde de gerçekleştirmek için heyecan içerisindeyiz. şeklinde konuştu.
“Yetkinliğimizi, TCDD’nin İhtiyaçları Noktasında Kullanmak ve Kullandırmak İstiyoruz”
TÜBİTAK'ın üzerine düşen görevi yerine getireceğini anlatan Mandal, Sürece bakışımız, konuya altyapı anlamında bakıyoruz. Sinyalizasyon boyutu, ülkemiz için oldukça önemli. Hızlı bir şekilde gelişen demir yolu ağımız var. Bunun üst tarafında geliştirilen lokomotifler ve en çok bize heyecan verecek olan da hızlı tren. diye konuştu.
Mandal, bu kapsamda geçmişte başlattıkları ve halen de yürütülen projeleri olduğunu belirterek, Bunların daha anlamlı şekilde sinyalizasyon, gelişen dijital teknolojilerin nasıl bu sektöre uygulanabileceği. Lokomotif kapsamındaki özellikle güç aktarılma organları anlamında yine buna ilişkin malzeme teknoloji konusunda yetkiniz. Bu yetkinliğimizi geçmişte savunma sanayi birikimimizde kullandığımız gibi şimdi de TCDD'nin ihtiyaçları noktasında kullanmak ve kullandırmak istiyoruz. ifadesini kullandı.
TCDD ile TÜBİTAK Arasında Lojistik Merkez Protokolü
Konuşmaların ardından, Lojistik merkezlerde verimliliğin artırılması ve etkin yönetimine yönelik olarak geliştiren “TCDD Lojistik Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Sistem Analizi ve İşletme Modeli Araştırma Projesi Protokolü, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın şahitliğinde; TCDD Genel Müdür Yardımcısı Emin Tekbaş ve TÜBİTAK TÜSSİDE Enstitü Müdürü İsmail Doğan tarafından törenle imzalandı.
İmzalanan Protokol ile, 21'e çıkarılması planlanan ve şu ana kadar 9 adedi TCDD tarafından inşa edilerek hizmete sunulan Lojistik Merkezlerin İşletmeciliğinde yeni model geliştirilerek Lojistik Merkezlerde verimliliğin artırılması ve etkin yönetimine yönelik olarak çalışmalar başlatılacak.