Alstom, Eurasia Rail’de Son Teknoloji Çözümlerini Paylaştı
Entegre taşımacılık sistemlerinde bir dünya lideri olan Alstom, genel merkezi Fransa’da olup 34.500 çalışanıyla 60’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Alstom Türkiye Genel Müdürü Buket Akçora Koç, Alstom olarak, her türlü çözüm (hızlı trenlerden metrolara, tramvaylardan e-otobüslere), yolcu çözümleri, özel hizmetler (bakım, modernizasyon), altyapı, sinyalizasyon ve dijital taşımacılık çözümleri sunduklarını belirtti.
RailwayTurkey: Kısaca kendiniz ve firmadaki göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
Buket Akçora Koç: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunuyum ve Kanada Laval Üniversitesi’nde Operasyon ve Karar Sistemleri – Uluslararası Yönetim alanında MBA yaptım. Profesyonel kariyerime 1995 yılında Bombardier Transportation’da başladım, burada Proje Direktörlüğü ve İhale Direktörlüğü dahil çeşitli kademelerde görev aldım.
2011 yılında Alstom’a katıldım ve Alstom’da sırasıyla Enerji sektöründe Hidro Grubunda Proje Direktörlüğü ve Transport sektöründe Sinyalizasyon Ortadoğu ve Afrika Proje Ofisi Direktörlüğü yaptım. Halihazırda Alstom Türkiye Genel Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz? Demiryolu sektörüne yönelik ürettiğiniz ürün veya hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Buket Akçora Koç: Alstom, entegre taşımacılık sistemlerinde bir dünya lideridir. Şirket, 2017/18 mali yılında 7,3 milyar € tutarında satış kaydetmiş ve 7,2 milyar € tutarında sipariş almıştır. Genel merkezimiz Fransa’da bulunuyor ve 34.500 çalışanımızla 60’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteriyoruz.
Sürdürülebilir taşımacılığın öncüsü olarak, taşımacılık sektörü için sistemler, ekipman ve hizmetler geliştiriyor ve pazarlıyoruz. Alstom olarak, her türlü çözüm (hızlı trenlerden metrolara, tramvaylardan e-otobüslere), yolcu çözümleri, özel hizmetler (bakım, modernizasyon), altyapı, sinyalizasyon ve dijital taşımacılık çözümleri sunuyoruz.
RailwayTurkey: Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Sergilediğiniz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Buket Akçora Koç: Bölge’nin en büyük, Dünya’nın ise önde gelen demiryolu fuarlarından biri olan Eurasia Rail Fuarı, bu sene ilk defa İzmir’de düzenlendi. Demiryolu sektöründeki bütün aktörleri bir araya getiren bu önemli etkinlikte Alstom’un Ortadoğu & Afrika Bölge Yönetim ve Mühendislik Merkezi olarak biz de yerimizi aldık.
Bu sene ziyaretçilerimizle Pendolino, APS ve Coradia iLint isimli ürünlerimiz başta olmak üzere, son teknoloji çözümlerimizi paylaştık. Aynı zamanda, İstanbul’da bulunan Orta Doğu&Afrika Bölge Merkezi’mizi, Alstom’un Türkiye’ye bakışının ve yatırımının önemli bir göstergesi olarak ön plana çıkardık.
Eminönü-Alibeyköy Tramvay projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne temin ettiğimiz, yerden beslemeli kesintisiz enerji temini çözümümüz (APS) oldukça ilgi gördü. Türkiye’de ilk defa uygulanacak bu çözüm, katener tel ve direklerini tamamen ortadan kaldıran, kent estetiğini ve tarihi dokuyu koruyan, son derece güvenilir bir enerji sistemi. Tramvay aracı, iki ray arasına gömülü üçüncü bir ray sayesinde yerden enerji alarak hat üzerinde adeta süzülerek ilerliyor. Bu projeyi Alstom için özel kılan en önemli sebeplerden bir tanesi ise APS sisteminin, Dünya’da ilk defa Alstom tarafından üretilmeyen tramvay araçlarına uygulanıyor olması. Eurasia Rail Fuarı’nda çok olumlu tepkiler aldık. Ziyaretçilerimizin çoğu, APS sistemini İstanbul’un tarihi yarımadasına da görmek istedikleri yönünde yorumlar yaptılar. Bizim de hayalimiz bu yönde. Alstom olarak, Türkiye’nin kentiçi ulaşım sistemlerine katkıda bulunmaya her zaman hazırız.
Fuar sırasında Coradia iLint isimli çözümümüz de oldukça güzel yorumlar aldı. Dünya’nın hidrojen yakıt hücreli ilk yolcu treni olma özelliği taşıyan Coradia iLint, Alstom’un çevreci ve sürdürülebilir taşımacılık stratejisini tam olarak yansıtan bir ürün.
Bunun yanısıra, hem konvansiyonel hatlarda hem de hızlı tren hatlarında 250 km/h hıza kadar seyredebilen esnek ve uyumlu hızlı trenimiz Pendolino da ön plandaydı.
RailwayTurkey: Bundan sonraki dönemde demiryolu sektöründeki hedefleriniz nelerdir? Yatırımlarınız olacak mı?
Buket Akçora Koç: 2012 yılından bu yana Alstom’un Türkiye’ye iş gücü ve mühendislik anlamında ciddi yatırımları var. Bunlardan en önemlisi, Alstom’un Ortadoğu & Afrika Bölge Merkezi’ni İstanbul’a taşımış olması. Bölge Merkezi’nin faaliyetleri, Güney Afrika’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Senegal’den Suudi Arabistan’a tüm bölge genelinde teklif yönetimi, proje yönetimi, mühendislik, tedarik, eğitim ve bakım hizmetleri gibi çok çeşitli faaliyetleri kapsıyor. Yerel olarak 200'den fazla iş imkanı sunduk ve çok sayıda yerli tedarikçi ile ortaklık kurduk. Ayıca İstanbul’da bulunan Yüksek Teknoloji Merkezi’mizde, Sinyalizasyon Endüstrisine uzmanlar yetiştiriyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile geliştirdiğimiz işbirliği programı çerçevesinde, Alstom’da çalışmaya başlayan genç mühendisler ve yeni mezunlar, Alstom uzmanlarından eğitim alıyor ve İTÜ’de kendileri için özel olarak tasarlanan derslere katılıyorlar. Aynı zamanda çalışanlarımız, şirketin ve projelerin gereksinimleri doğrultusunda bölgede ve bölge dışında kısa vadeli ve uzun süreli görevler de üstleniyorlar. Bütün bu faktörler, demiryolu piyasasında kilit rol oynayan Alstom için Türkiye’nin küresel anlamda ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.
Diğer taraftan, sektörü proje bazında ele alacak olursak, 2023 stratejisi doğrultusunda ana hat ve kent içi raylı sistemlerde büyük bir araç ihtiyacı söz konusu.
Sanayi İşbirliği Programı (SIP) projeleri (İBB'nin 1000 ila 5000 metro aracı ve TCDD'nin 96 adet YHT projesi) Türkiye'nin önümüzdeki süreçte gündeme gelecek en büyük ihaleleridir. Hem şehiriçi hem de anahat kullanıcılarımız için planlanmakta olan sinyalizasyon projelerini de takip ediyoruz.
Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin APS vizyonu diğer şehirlere de örnek oldu. Türkiye’nin genelinde APS sistemine yoğun bir ilgi var. Önümüzdeki süreçte farklı şehirlerde de yerden beslemeli kesintisiz güç temini ile süzülen tramvaylar görmeyi temenni ediyoruz.