Altyapı 4.0
Altyapı 4.0, tüm iş ortakları arasında iş akışı uyumluluğu gerektirir.
Demiryolunun dijitalleşme çabası, Innotrans 2016'nın en önemli konusuydu. Demiryolu teknolojisi hızla gelişiyor. Bir yan da , demiryolu araçlarının servis ömrünün 50 yıl veya daha fazla olması diğer yan da ise teknolojik gelişmeler .Bu durum, elektronik bileşenlerin merkez de olduğu bir tartışma/gerilim alanı yaratıyor . Evet ,demiryolu teknolojisi yenilikçi ve modern olmalıdır, ancak bu çok hızlı gelişme hurda araç problemleri oluşturmamalıdır.
Çözüm; mümkün olduğu kadar yeni mümkün olduğunca standartlara uygun. Modern bir tren, bugün kullanılan gömülü sistemlerin muazzam karmaşıklığını yönetilebilir hale getiren sanallaştırma tekniklerini –ethernet- sunabiliyor. Dijital kontrol, komut ve sinyal verme çözümleri proje aşamalarında ortak yaklaşım gerektirir. Diğer endüstrilere bakmak ta fayda var. Otomotiv ve yapı endüstrilerin de son yıllarda, tüm oyuncuların etkileşimi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini gösteren çarpıcı örnekler mevcuttur. Bütün süreçlere dahil olan örneklerden söz etmek isterim.
Otomotiv endüstrisi, AUTOSAR adlı kodlama standardı belirlemiştir.. AUTOSAR (Otomotiv Açık Sistem Mimarisi), 2003 yılında netleşen, otomotiv firmalarının dünya çapında elektronik komponent kodlama dilidir. AUTOSAR, bilgi/eğlence hariç otomotiv elektronik kontrol üniteleri için açık ve standart bir yazılım mimarisi oluşturma ve kurma hedefini geliştirerek sürdürür. Hedefler , farklı araç ve platform çeşitlemelerin de ölçeklenebilirlik, yazılımın aktarılabilirliği, kullanılabilirlik ve güvenlik gereksinimleri kapsamın da ortaklar arasındaki işbirliği, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve Ürün Yaşam Döngüsü boyunca korunabilirliğini içermektedir. Dijital veri tabanına ek olarak, firmaları proje başarısı için operasyonların tüm aşamalarında bir araya getiren bir ağ kurmalarının gerektiği bilinmektedir. Almanya hükümeti, yapı sektörü için BİM'in (Bina Bilgi Modeli) kullanımını nerede ise zorunlu hale getirecektir.
Demiryolu sektörü de, iş akışlarının uyumluluğuna daha fazla önem vermeye başlamalıdır. Bir trenin tek başına kendi elektronik komponent zincirleri arası uyumluluğu artık yetmez hale gelmiştir.. Başarılı olmak için, sektörün diğer endüstrilerin mevcut tecrübelerini edinmesi, kanıtlanmış kavramları benimsemesi ve bunları süreçlere uygulaması gerekir. Henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen, Demiryolu-ML inisiyatifi gelişim açısından umut verici bir girişim kabul edilmelidir. Genel projedeki başarı için meseleye yukarıdan bir bakış gerekir.. Sadece dijital dünyada değil, kişisel ilişkilerde göz önüne alınmalıdır. Birbirimizle daha fazla konuşmamız ve paylaşmamız gerekiyor Çünkü birbirimize karşı duruşun bir avantajı yok, geleceği birlikte görmemiz gerekiyor.
Tahir Dengizmen
Endel Endüstriyel Ürünler Grubu
Teknik Danışman
Kaynak: Signal +Draht Signalling and Data Communication Dergisi 9/2016 Steffen Jurtzt Signon Gmbh CEO makalesin den kısmen yararlanılmıştır.