Anot Group, Katma Değeri Yüksek Ürünlerle İhracatını Yüzde Yetmişe Çıkaracak
Anot Group, geçen yıl devreye aldığı tam entegre yeni fabrika yatırımıyla üretim kapasitesini önemli ölçüde artırarak üç haneli büyüme yakaladı.
Anot Group, Katma DeÄŸeri Yüksek Ürünlerle Ä°hracatını Yüzde YetmiÅŸe Çıkaracak
Yazılım, otomasyon, talaÅŸlı imalat, sac iÅŸleme ve plastik enjeksiyon proseslerini tek çatı altında barındıran ender firmalardan biri olan Anot Group, geçen yıl devreye aldığı tam entegre yeni fabrika yatırımıyla üretim kapasitesini önemli ölçüde artırarak üç haneli büyüme yakaladı. Katma deÄŸeri yüksek ürünleriyle uluslararası pazarda rekabet gücünü artıran firma, ihracat oranını kısa vadede yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyor.
EskiÅŸehir’de 5 ayrı sektörde faaliyet gösteren Anot Group, 32 bin metrekarelik yüksek teknolojili üretim tesisinde baÅŸta beyaz eÅŸya olmak üzere otomotiv, havacılık ve savunma, cam, döküm, geri dönüÅŸüm, elektrik, mobilya ve tarım sektörlerine yönelik inovatif çözümler sunuyor. Grup bünyesindeki beÅŸ ayrı ÅŸirketten biri olan Anot Endüstri ile elektrik, endüstriyel otomasyon, mekatronik ve robotik alanında hizmet verdiklerini belirten Anot Group Yönetim Kurulu Üyesi Eray Gönenli, bir diÄŸer lokomotif ÅŸirketleri Anot Makina ile dünyanın önde gelen markaları için ocak ve fırın düÄŸmeleri üretimi yaptıklarını söyledi. 40 yılı aÅŸkın tecrübelerini nihai ürüne yansıttıklarını açıklayan Gönenli, yüksek kalite standartlarına sahip davlumbaz üretimini de gerçekleÅŸtirdiklerini sözlerine ekledi.
Anot Otomasyon ile 47 ülkede farklı sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin otomasyon süreçlerini gerçekleÅŸtirdiklerini aktaran Gönenli, “Üretim operasyonlarını tek noktadan güvenle ve kesintisiz üretim yapabilir yönetilebilir halde tutmak için, Siemens, Leuze, Lapp, Bonfiglioli, Pizzato, KTR, Lapp, EAE gibi önde gelen markaların çözüm ortağıyız. Bunun yanı sıra Anot Mekatronik&Robotik ÅŸirketimizdeki deneyimli mühendis kadromuz ile yazılım, mekanik ve robotik entegrasyonların birlikte tasarlandığı üretim süreçlerini sürdürülebilir hale getirip otomatikleÅŸtirerek verimliliÄŸi maksimize ediyoruz. Esnek robotik süreçleri müÅŸteri ihtiyaçlarına göre özelleÅŸtirilerek paketleme, yükleme, taşıma, montaj, kaynak gibi endüstrinin önemli noktalarında kritik görevler üstleniyoruz. Bu alanda Kuka, Festo gibi firmalarla birlikte çalışıyoruz” diye konuÅŸtu. Üretim tesislerine kablolama, enerjilendirme ve makinaların enerji beslemesi konularında projeler geliÅŸtirdikleri Anot Elektirk firmaları ile AG dağıtım panoları, fabrika üretim prosesinde iletiÅŸimi ve makinelerin yönetimini saÄŸlayan otomasyon panoları, motorları kumanda eden sürücü panoları, MCC panoları ve kumanda panoları ürettiklerini dile getiren Gönenli bu alanda EAE, Alce, Phoenix Contact firmaları ile iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını ifade etti.
Anot, 2022 Yılında Cirosunu Ä°ki Katına Çıkardı
Üretim kapasitelerini önemli ölçüde artırdıklarını açıklayan Eray Gönenli, 2022 yılında cirolarını yaklaşık iki katına çıkardıklarına dikkat çekti. Yurtdışında gerçekleÅŸtirdikleri otomasyon çalışmalarının yanı sıra davlumbaz ve ocak fırın düÄŸmesi ihracatı da yaptıklarını açıklayan Eray Gönenli, “Ä°spanya, Almanya, Tunus, ABD, Romanya, Polonya, Pakistan, Tayland, Güney Afrika, Rusya, Brezilya, Arjantin, Ä°talya, Katar, Mısır ve Pakistan gibi ülkelere ürünlerimi gönderiyoruz. Kısa vadede bu pazarlarımızı geniÅŸleterek ihracat oranımızı yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlara ek olarak özellikle katma deÄŸeri yüksek ve yüzde yüz ithal edilen ürünleri kendi bünyemizde üreterek dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Beyaz EÅŸya Yan Sanayiciler DerneÄŸi’nde (BEYSAD) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını sözlerine ekleyen Eray Gönenli, sektöre yönelik ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Beyaz eÅŸya sektörü bu yıl ne yazık ki beklentilerin altında seyretti. Bunun ana sebebi hem dünyada enflasyon sebepli taleplerin düÅŸmesi hem de pandemi döneminde talebin öne çekilmesidir. Özellikle pandemi döneminde ana ve yan sanayiler olarak rekorlar kıran yıllar yaÅŸadık ve ciddi yatırımlar yaptık. Ne yazık ki ÅŸu anda bütün sektör bu artan kapasiteyi doldurmakta sıkıntı yaşıyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2024’ün ikinci çeyreÄŸinde normalleÅŸme yaÅŸanacağını ön görüyoruz.”
Yatırımlarına Devam Ediyor
Son 5 yılda önemli yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Gönenli, “42’si mühendis olmak üzere 200’ü aÅŸkın istihdam saÄŸlıyoruz. GeçtiÄŸimiz yıl geliÅŸmiÅŸ otomasyon altyapısına sahip tam entegre yeni fabrikamızı devreye aldık. Ayrıca yeni tezgah yatırımlarıyla makine parkurumuzu geniÅŸlettik. Birçok robotik makineyi kendi bünyemizde üreterek üretim sürecimize entegre ettik. Son olarak EskiÅŸehir OSB’deki mevcut fabrika alanımıza lojistik merkezi kurarak yılsonuna kadar hizmete almaya hazırlanıyoruz” diye konuÅŸtu.