ASELSAN Raylı Sistem Çözümleri
ASELSAN, raylı araç ve sinyalizasyon alanlarında, kritik bileşen olarak nitelendirilen alt sistemlerin özgün olarak geliştirilmesine yönelik çalışmalarına hızla devam etmektedir. Raylı sistem araçlarından; Milli Yüksek Hızlı Tren, Milli Elektrikli Tren Seti, Hibrit Manevra Lokomotifi, Elektrikli Anahat Lokomotifi, Modüler Metro ve Tramvaylar için Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS) ve Cer (Çekiş) sistemi, ASELSAN tarafından özgün olarak milli imkânlarla geliştirilmektedir. Ayrıca ERTMS ve CBTC tabanlı sinyalizasyon sistemleri için, araç üstü otomatik tren koruma sistemi geliştirilmesine yönelik çalışmalar da firma bünyesinde devam etmektedir.
ASELSAN artık, hızla gelişen yerli ve milli raylı sistemler sektörünün en önemli çözüm ortakları arasında yer almaktadır.
EGO’YA ASELSAN ÇÖZÜMÜ
Raylı sistem araçlarında zamanla yaşlanan elektrik-elektronik içerikli alt sistemlerin idamesi zorlaşmaktadır. Arızalanan bileşenlerin yerine yeni alternatiflerinin bulunması güçleşmekte ya da imkânsız hale gelmektedir. Ömürleri 30-40 yıl arasında olan raylı sistem araçlarında bu tip zorluklar işletmelerin çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Benzer şekilde EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletmeye alınan ANKARAY araçlarında yaşanmıştır. 1996 yılında işletmeye alınan ANKARAY araçlarındaki eski Yardımcı Güç Üniteleri yaşam döngüsünü tamamlamıştır. Arızalanma sıklığı artan ve yedek parça bulma zorluğu başlayan birimler için yenileme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Resim-1 ASELSAN Yardımcı Güç Ünitesi
EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında ANKARAY araçları için özel olarak yeni nesil Yardımcı Güç Ünitesi ASELSAN tarafından kısa bir süre içerisinde geliştirilmiştir. Geliştirilen prototip ürün aracın mevcut mekanik ve elektriksel ara yüzlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle araçta hiçbir değişiklik yapılmasına gerek kalmamıştır. İlk ürün tüm testleri başarı ile geçmiş ve araç üzerinde işletmeye alınmıştır. İşletmenin deneme süresi sonrasında kalan araçlar için yardımcı güç üniteleri 2019 yılı içerisinde değiştirilecektir.
ASELSAN tarafından yeni nesil Yardımcı Güç Üniteleri emsallerine göre, kullanım, bakım onarım kolaylığı, kolay araç entegrasyonu ve hızlı devreye alma özellikleriyle öne çıkmaktadır. Proje gereksinimlere göre IGBT veya SiC MOSFET teknolojisi ile geliştirilen, modüler mimariye sahip güç blokları DSP tabanlı kontrol algoritmalarını içermekte; dâhili hata kaydı tutma ve hata giderme yazılımı ile işletmelerin kullanımına sunulmaktadır.
Resim-2 ASELSAN Yardımcı Güç Ünitesi Blok Şema /
ASELSAN’ın Yardımcı Güç Ünitesi ürün ailesinin giriş voltajı 600/750/1500 VDC, AC çıkış gücü 15 kVA ile 200 kVA ve DC çıkış gücü 7 kW ile 20 kW arasındadır.
Ürünün temek özellikleri aşağıda yer almaktadır:
- Demiryolu kullanımına uygun bileşenler
- İsteğe bağlı entegre batarya şarj cihazı
- Yüksek hızlı devre kesici (gerekli bulunması durumunda)
- Kompakt, hafif, güvenilir ve sağlam tasarım
- Esnek algoritma mimarisi
- Ölü batarya çalıştırıcı
- Pasif DC link deşarjı
- Trenle iletişim için CAN-BUS arabirimi
- Aşırı gerilim, aşırı akım ve aşırı sıcaklık koruması
- Yüksek ve düşük voltaj arasında galvanik izolasyon (ayrı mekanik birim ile)
- EMC gereklilikleriyle uyum
- Tavana monteli veya yerden montajı için uyarlanabilir
- Kolay montaj ve bakım
- Kolay servis ve hızlı teşhis için yazılım
- Tam otomatik test ve devreye alma
Resim-3 ASELSAN Yardımcı Güç Ünitesi Mekanik Boyutlar