Bakan Uraloğlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nda İncelemelerde Bulundu
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Projesi…
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Projesi…
Bakan UraloÄŸlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nda Ä°ncelemelerde Bulundu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Ä°le 6 Saat 23 Dakika Olan Seyahat Süresini 2 Saat 15 Dakikaya DüÅŸüreceÄŸiz
-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nda Yılda Ortalama 6,4 Milyon Yolcu ve Yaklaşık 100 Milyon Ton Yük Taşımayı Hedefliyoruz
- Hattın Bölgeye Ticaret ve Turizm Açısından Büyük Hareketlilik Kazandıracağını Öngörüyoruz
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projesinin tamamlanmasıyla 361 kilometre olan mevcut yolun 312,5 kilometreye düÅŸeceÄŸini belirterek, “6 saat 23 dakika olan seyahat süresini ise 2 saat 15 dakikaya düÅŸüreceÄŸiz. Saatte 200 kilometre tasarım hızı ile bu hatta yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Bakan UraloÄŸlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Yenice Åžantiyesinde incelemelerde bulundu. Projeye dair yetkililerden gerçekleÅŸtirilen son çalışmalar ve gelinen aÅŸama konusunda bilgi alan UraloÄŸlu, burada yaptığı açıklamada ulaşımda uluslararası entegrasyonun kalkınmanın dinamosu olduÄŸunu ve demiryolu yatırımlarının bu dinamonun en önemli güç kaynaklarından biri olduÄŸunu belirterek, “Bu kapsamda Asya, Avrupa ve Orta DoÄŸu'yu birbirine baÄŸlayacak ‘Bir KuÅŸak Bir Yol Projesi’ni ülkemiz açısından çok önemli bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyoruz. Bu projenin ‘Orta Koridoru’nun bizim deyimimizle ‘Yeni Ä°pek Yolu’ olması için, ülke içinde doÄŸu-batı ve kuzey-güney eksenindeki eksik ulaşım baÄŸlantılarını tamamlayacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Londra’dan Pekin’e uzanan “Demir Ä°pek Yolu”nun hayata geçmesi titizlikle ele aldığımız iÅŸlerin başında gelmektedir. Son 21 yıl içinde inÅŸa ettiÄŸimiz Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Ankara merkezli çekirdek hızlı tren hatlarımızda bu vizyonun ürünleridir” diye konuÅŸtu.
“Kalkınma Yolu Projesi Ülkemizi Bölgesel Ä°liÅŸkilerin Merkezine YerleÅŸtirecek”
Türkiye ile Azerbaycan arasında doÄŸrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımı saÄŸlayacak Zengezur Koridoru baÄŸlantısının hayata geçirilmesinin tüm Orta Koridor ülkeleri açısından önemli bir adım olacağını belirten UraloÄŸlu, “Bu koridor kapsamında hayata geçecek Kars-Nahcivan Demiryolu Projesi, tüm Avrupa’yı Nahçıvan üzerinden Ä°ran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan’a baÄŸlayacak. Yine bir diÄŸer önemli projemiz de Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaÅŸtırma koridoru inÅŸasına yönelik Kalkınma Yolu. Kalkınma Yolu Projesi özellikle Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından Avrupa'nın yeni ortaklar aradığı bir dönemde ülkemizi daha fazla bölgesel iliÅŸkilerin merkezine yerleÅŸtirecek. Türkiye, Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezine gelen her türlü emtianın, Faw Limanı ve Kalkınma Koridoru ile lojistik dağıtım merkezi olacak. Basra Körfezinde elleçlenen bir ürün buradan yüklendiÄŸinde Türkiye üzerinden hiç aktarma yapmadan Avrupa’ya ulaÅŸacak. Üstelik ilerde Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçirilecek demiryolu baÄŸlantısı ile Ä°stanbul BoÄŸazı üzerinde Marmaray’a alternatif ikinci bir demiryolu hattımız da olacak. Kalkınma Yolu projesi uluslararası güney-kuzey koridorları arasındaki Uzak DoÄŸu, Güney Asya ve Orta DoÄŸu’yu Avrupa’ya baÄŸlayacak en kısa ve uygun ücretli yol olacak. Orta Koridora yeni bir soluk getirecek Kalkınma Yolu Projesiyle bölgemiz Ä°pek Yolu’ndaki konumunu güçlendirecektir” dedi.
“Ülkemizi Yarım Asırlık Hayalimiz Olan Yüksek Hızlı Tren Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Ä°le Tanıştırdık”
Demiryollarında yeni bir dönem baÅŸlatarak, Türkiye’yi ticari yük taşımacılığında lider konuma taşıdıklarını kaydeden UraloÄŸlu, “Mevcut konvansiyonel demiryolu hattımızı komple yeniledik. 2003 yılında yaklaşık 11 bin km olan demiryolu uzunluÄŸumuza; 2023 yılı itibariyle, 2 bin 250 km’si YHT ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin km ekledik. Demiryolu ağımızı 14 bin km’ye yükselttik. Ülkemizi, yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren iÅŸletmeciliÄŸi ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6’cı Dünya’da 8’inci hızlı tren iÅŸletmecisi yaptık. Uzun yıllar vatandaÅŸlarımızın tercih etmediÄŸi demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüÅŸtürdük. Hızlı trenlerimizle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmetini doÄŸrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’sine ulaÅŸtırdık. Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağının oluÅŸturulması hedefi kapsamında yaklaşık 3 bin 800 km’lik demiryolu hattında da yapım çalışmalarımız devam ediyoruz. Hedefimiz 2053 yılına kadar hızlı tren hizmeti alan il sayımızı 52'ye çıkartmak ve demiryolu hat uzunluÄŸumuzu 28 bin 590 km’ye yükseltmektir” ifadelerini kullandı.
“6 Saat 23 Dakika Olan Seyahat Süresini 2 Saat 15 Dakikaya DüÅŸüreceÄŸiz”
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projesinin en güçlü Avrupa Finans KuruluÅŸlarından alınan 1,5 milyar Avroluk kredi ile yabancı yatırımcıların Türkiye’ye duyduÄŸu güveni gösterdiÄŸini belirten UraloÄŸlu, “312,5 km uzunluÄŸundaki Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projemizle; Mersin-Adana arasındaki mevcut hattın altyapısını hızlı trene uyumlu hale getirerek ve ilave yeni hat yapımlarını tamamlayarak hem yolcu hem yük taşımacılığına elveriÅŸli elektrikli, sinyalli bir hızlı tren hattını hizmete alacağız. Aynı zamanda yapım çalışmalarında sona yaklaÅŸtığımız Çukurova Havalimanı için inÅŸa edeceÄŸimiz 10 km uzunluÄŸundaki hat ile havalimanına eriÅŸimi de saÄŸlayacağız. Projemizin tamamlanmasıyla; Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olan mesafeyi yük için yüksek standarda ve yolcu treni için 200 km hıza uygun olarak yeniden inÅŸa ediyoruz. Yeni durumda yolu 312,5 km’ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresini ise 2 saat 15 dakikaya düÅŸüreceÄŸiz. Saatte 200 km tasarım hızı ile bu hatta yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.
“Stratejik Bir Hizmeti Daha Tamamlayacağız”
Hat kapsamında 2 gar, 19 istasyon, 86 karayolu üstgeçidi, 32 demiryolu köprüsü ve 17 adet tünel inÅŸa edeceklerini kaydeden UraloÄŸlu, “287 km katener sistemi kuracak, elektromekanik ve sinyalizasyon iÅŸlerini tamamlayacağız. Åžu anda bin 720 personel ile sürdürülmekte olan çalışmalar ile; Nurdağı-BaÅŸpınar kesimindeki toplam 34 bin 700 metre uzunluÄŸundaki 6 tünelin kazı çalışmalarını tamamladık. Ä°ç kaplama çalışmalarına devam ediyoruz. Viyadük, menfez, köprü, altgeçit ve üstgeçitler gibi sanat yapılarının yapım çalışmalarına da aralıksız devam ediyoruz. Yüzde 12 ilerleme kaydettik. Altyapı çalışmalarının yanında üstyapıya yönelik çalışmaları da eÅŸ zamanlı olarak sürdürüyoruz. 1 milyon adet traversin 70 bin adetinin üretimini bitirdik. 79 bin ton rayın 20 bin tonunu sahada stokladık. Ä°nÅŸallah en kısa zamanda bu hattı çalışır vaziyete alarak stratejik bir hizmeti daha tamamlayacağız” dedi.
“Önemli Bir Projeyi Daha Hayalden GerçeÄŸe DönüÅŸtüreceÄŸiz”
Türkiye’nin özlemle beklediÄŸi yüksek hızlı tren hayalini gerçeÄŸe dönüÅŸtürmenin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸindeki AK Parti iktidarına nasip olduÄŸunu vurgulayan UraloÄŸlu, “Ä°nsanımız yüksek hızlı trenle yapılan seyahatin konfor ve güvenine o kadar alıştı ki bu hatlarda bugüne kadar 78 milyon üstünde yolcu taşındı. Artık her ÅŸehir yüksek hızlı tren ile seyahat etmek istiyor. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattımızın açılışını gerçekleÅŸtirdiÄŸimizde, ülkemizin bir prestij projesini daha baÅŸarıyla tamamlamanın gurunu yaÅŸayacağız. Ülkemiz adına çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeÄŸe dönüÅŸtüreceÄŸiz. Bu hattımızın güzergâh üzerindeki tüm bölgenin kalkınması adına adeta bir lokomotif olacağına inanıyor, bölgeye ticaret ve turizm açısından büyük hareketlilik kazandıracağını öngörüyoruz” diye konuÅŸtu.