Bataryalı Tramvay Teknolojisi
Dr. İlhami Pektaş: Bataryalı Tramvay Teknolojisi
Bataryalı Tramvay Teknolojisi
Dr. Ä°lhami PektaÅŸ
Bozankaya’nın Ankara Sincan’daki üretim tesislerinde %100 Türk mühendisliÄŸiyle üretilen yeni jenerasyon yüksek teknoloji ürünü ve doÄŸa dostu bataryalı tramvaylar, 30 metre uzunluÄŸunda, %100 alçak tabanlı, maksimum 70 km/saat hız ile 200 yolcu taşıma kapasiteli, 2400 mm. geniÅŸliÄŸinde ve katener ağına baÄŸlı kalmaksızın bataryası ile 70 km. yol alarak Dünya’nın batarya ile en uzun menzil yapabilen tramvayı olma özelliÄŸine sahip.
Bozankaya, yıllar içinde kazandığı bataryalı araç ve elektrikli otobüslerdeki batarya teknolojisini tramvaylara uyarlayarak, katenere baÄŸlı olmaksızın Avrupa’nın en uzun bataryalı yol alabilen tramvayını geliÅŸtirdi.
Bu projede tramvayın tahrik sistemine entegre edilen lityum iyon yüksek gerilim aküsü ile demiryolu hattında en az 63 km. katenersiz sürüÅŸ saÄŸlanabiliyor. Katenerli hatta dinamik ÅŸarj olma özelliÄŸine sahip bataryalı tramvay, ÅŸehir içi tramvay hatlarında havai hat için direk, trafo merkezi inÅŸaatı, kablo hattı çekiminin güç olduÄŸu alanlarda iÅŸletmelere operasyonel esneklik kazandırıyor. Böylece hattın belirli bölümlerinde havai hat yatırımı ve bakım maliyetlerinden de tasarruf saÄŸlanmış oluyor.
Dünyada Bu Menzili Katedebilen Ä°lk Tramvay Olma ÖzelliÄŸi Taşıyor
63 km'lik menzil bir Avrupa rekoru olmakla birlikte Avrupa ülkelerinde toplu taşıma sistemlerinde kullanılan tramvaylar arasında bu kadar uzun menzile sahip araç üreticisi sadece Bozankaya. Tramvay, ÅŸartnameye göre katenersiz hatta minimum 63 km yol gitse bile ortalama 70 km, testlerde 77 km ve maksimum 100 km menzile kadar çıkabiliyor. Dünyada bu menzili katedebilen ilk tramvay olma özelliÄŸini taşıyor. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde Bozankaya gerek Avrupa’da ve gerekse dünyada raylı sistem araç üreticileri arasında büyük dikkat çekiyor.
Tramvay, Doğaya Zarar Vermiyor, Elektrik Ağına Bağlı Kalmadan Bataryası İle Yol Alabiliyor
Bataryalı Tramvaylar, iÅŸletmelerde katener hat yatırımına gerek kalmadığı için görsel kirliliÄŸi, elektrikli hat yapım ve bakım masrafını önleyerek iÅŸletmeye önemli tasarruf imkanı saÄŸlıyor. Ayrıca rejeneratif frenleme enerjisi geri kazanımı özelliÄŸi ile aracın verimliliÄŸi de artırıyor.
DoÄŸa Dostu Yerli Tramvaylar Türkiye Ä°çin Teknolojik Yeni Bir Ä°hraç Kalemi Olacak
GeliÅŸtirilen ve testleri tamamlanan doÄŸa dostu yerli tramvaylar Ankara’dan ilk defa Romanya’nın üçüncü büyük kenti olan TemeÅŸvar'a uÄŸurlandı. TemeÅŸvar için ilk etapta 21 adet bataryalı tramvay üretilecek. Daha sonra Romanya’nın YaÅŸ kentine 16 adet, toplamda ise Romanya'nın 2 ayrı ÅŸehirlerine 56 adet bataryalı tramvay ihraç edilecek. Avrupa BirliÄŸi finansörlüÄŸünde gerçekleÅŸen bu projeler ile, ülkemize yaklaşık 115 milyon Euro deÄŸerinde döviz giriÅŸi saÄŸlanırken aynı zamanda raylı ulaşım alanında kazanılan bu ileri teknolojiyle Türkiye’nin marka deÄŸeri de tüm Dünya’ya tanıtılmış olacak.