Büyükşehir Belediyeleri Raylı Sistemler Alanında Güç Birliği Yaptı
Metro İstanbul Projelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gültekin: Büyükşehirlerden Raylı Sistemlerde Güç Birliği
Metro Ä°stanbul Projelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gültekin:
BüyükÅŸehirlerden Raylı Sistemlerde Güç BirliÄŸi
Metro Ä°stanbul olarak, Türkiye’deki her iki raylı sistem yolcusundan birini biz taşıyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin en büyük raylı sistem iÅŸletmecisiyiz. 33 yıllık tecrübemiz ile büyük bir bilgi birikimi ve deneyime sahibiz. Bunun yanı sıra dünyadaki bakım ve onarım faaliyetlerini kendi ekibiyle gerçekleÅŸtirme oranı en yüksek iÅŸletmecilerden biriyiz.
Ä°ÅŸletmecilik tecrübemizi hem bakım onarımda hem de yeni geliÅŸtireceÄŸimiz raylı sistem projelerinde kullanıyoruz. Bu deneyimi Tasarım, Proje, Sistem MühendisliÄŸi, Ar-Ge faaliyetleri, iÅŸletme ve bakım müÅŸavirlik hizmeti olarak sunuyoruz. Metro Akademi’de verdiÄŸimiz eÄŸitimler ve sertifika programları ile kalifiye personel yetiÅŸtiriyoruz. Raylı Sistem Sektörünün geliÅŸimi için bilgi birikimimizi paydaÅŸlarımızla iÅŸ birliÄŸi içerisinde paylaşıyoruz.
Önümüz Açık, Daha Gidilecek Çok Yol Var
Raylı sistemler, tüm dünyada geliÅŸmiÅŸlik göstergesidir. BaÅŸta Ä°stanbul olmak üzere, Türkiye’deki birçok kentin raylı sistem yatırımları ve inÅŸaatları devam ediyor. Sadece kent içi deÄŸil, aynı zamanda ulusal demir yolu ağının geliÅŸtirilmesi için de yatırımlar sürüyor. Dolayısıyla raylı sistemler, Türkiye’de önü açık bir sektör ve daha gidilecek çok yol var. Ä°stanbul’daki 262,15 km olan mevcut raylı sistem hattı uzunluÄŸunun, 2024 yılı sonunda 426,15 km’ye ulaÅŸması hedefleniyor. Hat ve kilometre uzunluÄŸuna paralel olarak araç ihtiyacı da mevcut sayının iki katı kadar artacak.
Sadece Ä°stanbul’un deÄŸil, Türkiye çapında iÅŸletmede olan, inÅŸaatı devam eden ve projelendirilen hatların raylı sistem araç alım maliyetini düÅŸürmek, yedek parçada dışa bağımlılığı azaltmak ve yetkin teknik eleman sayısını artırmak sektörün önemli bir ihtiyacı. Bu amaçla, 2020 yılında Türkiye’nin 5 büyük ÅŸehri Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Antalya ve EskiÅŸehir olarak Ortak Araç Temin Platformu’nu kurduk. Bu platform giderek geniÅŸliyor. Son komisyon toplantımızda yeni ÅŸehirler eklenerek çalışmanın geniÅŸletilmesi kararını aldık ve ilk yeni üyemiz Adana BüyükÅŸehir Belediyesi iÅŸtiraki olan Adana Metrosu oldu. Ülke çapında ki tüm projeleri de göz önüne aldığımızda 2029 yılına kadar kent içi raylı sistemlerde 4.000’in üzerinde araca ihtiyaç olacak.
Ortak Araç Temin Platformunda tüm paydaÅŸlarımız son derece heyecanlı, istekli ve sonuç odaklı. KuruluÅŸumuzdan bu yana kısa bir süre geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen çok sayıda çalıştay, webinar ve teknik gezi düzenleyerek sektörün ihtiyaçlarını saptadık, çözüm önerileri üzerinde çalışmaya baÅŸladık. Metro, hafif metro ve tramvay olmak üzere 3 ayrı araç modeli için 3 farklı araç ÅŸartname komisyonu kurduk ve Türkiye geneli için tip ÅŸartnamelerini yayınladık. Ayrıca Platform’un talebi olan yerli Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ni Metro Ä°stanbul Ar-Ge Merkezi’nde geliÅŸtirdik ve T4 Topkapı-Mescidi Selam Tramvay Hattı’mızda kullanılan araçlara uygulamaya baÅŸladık.
Ortak çalıştaylarımız ve güç birliÄŸimiz artarak devam ediyor. Bundan sonraki süreçlerde raylı sistem aracı ve araç komponentlerinin temininde ortak hareket edeceÄŸiz. Åžehirlerimiz organize bir ÅŸekilde birbirlerine teknik destek vermeye devam edecek.