Demiryollarında Güneş Enerjisi Dönemi Başladı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD’nin Güneş Enerji Santrallerini devreye alarak kendi enerjisini üretmeye başladığını bildirdi.
Demiryollarında GüneÅŸ Enerjisi Dönemi BaÅŸladı
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, TCDD’nin GüneÅŸ Enerji Santrallerini devreye alarak kendi enerjisini üretmeye baÅŸladığını bildirdi. Bakan UraloÄŸlu, “Balıkesir Gar, Selçuk, Basmane Gar ve Gaziantep’teki TCDD TaÅŸlıca Araç Bakım Onarım Atölyesi olmak üzere 4 santrali devreye aldıklarını belirterek “Bu tesisler sayesinde her yıl 1 milyar 500 milyon lira devletin kasasında kalacak” dedi.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryollarının (TCDD) GüneÅŸ Enerji Santrallerini (GES) devreye alarak kendi enerjisini üretmeye baÅŸladığını bildirdi. Bakan UraloÄŸlu, ilk etapta Balıkesir Gar, Selçuk, Basmane Gar ve Gaziantep’teki TCDD TaÅŸlıca Araç Bakım Onarım Atölyesi olmak üzere 4 adet santralin devreye alındığını belirterek “Yapım çalışmaları süren santrallerle birlikte yıllık 318 milyon 525 bin 125 kilovat elektrik üretilecek.” ifadelerini kullandı.
Elde edilen elektriÄŸin kullanılmaya baÅŸlandığını dile getiren Bakan UraloÄŸlu, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Demiryollarımız sadece ulaşımda deÄŸil, çevreye duyarlı enerji politikalarında da öncü olmaya devam ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımları, demiryolu taşımacılığıyla entegre edilerek ülkemizin enerji dönüÅŸüm sürecine daha fazla katkı saÄŸlamak için projeleri hayata geçiriyoruz. İlk etapta 4 adet GES projesi devreye girdi. TCDD ihtiyacı olan enerjiyi buradan karşılayıp üretim fazlasını ÅŸebekeye aktararak kamu kaynaklarına önemli gelir gelir saÄŸlamaya baÅŸladı. Bu tesisler sayesinde her yıl 1 milyar 500 milyon lira devletin kasasında kalacak.”
3 Adet GüneÅŸ Enerjisi Santrali Kurulmasına Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor
TCDD’nin, toplam kurulu gücü 200 megavat olan 3 adet güneÅŸ enerjisi santrali kurulmasına yönelik çalışmalarının devam ettiÄŸinin altını çizen UraloÄŸlu, “Ankara-Kocahacılı, Sivas-Sarıdemir, KahramanmaraÅŸ-Narlı’da arazi GES kurma çalışmaları sürüyor. Söz konusu projelerin tamamlanmasıyla yıllık yaklaşık 320 milyon kilowatt saat enerji üretilmesi planlanıyor. Böylelikle 2029 yılı sonu itibariyle TCDD kataner tesislerinde ihtiyacı olan elektriÄŸin yüzde 25’ini yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak.” diye konuÅŸtu.
Marmaray da Enerjisinin Yüzde 60’ını GüneÅŸten Alacak
Bakan UraloÄŸlu, TCDD’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak sürdürdüÄŸünü belirterek hâlihazırda, Marmaray Çatı GES Projesi yapım çalışmalarının sürdüÄŸünü kaydetti. Bakan UraloÄŸlu, “Proje kapsamında Marmaray’daki 26 tren durağına toplam 10,13 megavat kapasiteye sahip güneÅŸ enerjisi santralleri kuruyoruz. İşletme ve güvenlik için ihtiyaç duyulan enerji, durakların çatılarındaki enerji santrallerinde üretilecek. Bu santraller yıllık 15 milyon kilowatt saatinin üzerinde yenilenebilir enerji üretecek. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray’ın enerji ihtiyacının yüzde 60’ı karşılanmış olacak.”
Bakan UraloÄŸlu, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doÄŸrultusunda çalıştıklarını vurgulayarak, “Demiryolu taşımacılığında sera gazı emisyonlarını azaltmak için kararlı adımlar atıyoruz. Orta vadede TCDD’nin elektrik ihtiyacının yüzde 35’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar, ülkemizin enerji dönüÅŸüm sürecine güçlü bir katkı saÄŸlayacak.” dedi.