Enekom’dan Hindistan’a Teknoloji Transferi
Ankara merkezli Enekom AŞ, Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi (RailAcoustic)nin ilk ihracatını Hindistan`a gerçekleştirdi.
Enekom’dan Hindistan’a Teknoloji Transferi
Ankara merkezli Enekom AŞ, "Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi (RailAcoustic)"nin ilk ihracatını Hindistan'a gerçekleştirdi.
Türk mühendislerince geliştirilen ve Avrupa Raylı Sistem Kümelenmeleri Birliği'nden "İnovasyon Ödülü" alan RailAcoustic'in, Hindistan demir yollarında kullanılması için Enekom A.Ş. ile Hindistan firması Brijraj Technologies P.L. arasında anlaşma imzalandı.
ARUS üyesi Enekom Enerji Bilişim ve Mühendislik San. Tic. A. Ş., 2009 yılında Haluk Gökmen tarafından kuruldu. TCP/IP tabanlı demiryolu hatboyu haberleşme sistemleri, opto-spektrometrik ölçüm cihazları üzerinde araştırma çalışmaları yürüten Enekom, 2013 yılından bu yana üzerinde çalışmakta olduğu demiryolu hatlarında kırık ve hasarlı rayları, tren gelmeden önce, uzaktan ve otomatik olarak algılayan “RailAcoustic” adlı algılama ve değerlendirme sistemi teknolojisini, ABD, AB, Türkiye, Çin ve Hindistan’da patentlerini alarak kullanıma hazır hale getirdi. Sağladığı özgün sistem fonksiyonları dolayısıyla geliştirdiği “RailAcoustic”sistemi, 2020 yılında Avrupa Raylı Sistemler Birliği tarafından düzenlenen ERCI Avrupa İnovasyon Ödülü kazandı.
Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi, demir yolları hatlarında trafik güvenliği, heyelan, sel, deprem vb olası kaza risklerine karşı önceden alarm göndererek demir yolu işleticisini bilgilendiriyor ve olası demir yolu kazalarının önüne geçiyor.
2018’de Ankara – Konya Hızlı Tren Hattında ilk uygulaması yapılan bu sistemin başarılı ve etkili çalışma performansının TCDD tarafından kabul edilmesi sonrasında, sistem 2022 yılında yapımı tamamlanan Ankara – Sivas Hızlı Tren Hattının Yerköy – Sivas arasındaki tünellerinde de devreye alındı. Sistemin devreye alınmasının ardından Hızlı Tren Demiryolu Hatlarının Ankara’daki Alarm İzleme Merkezinde toplanan akustik saha verileri değerlendirilerek ardından aşağıda yer alan sistem fonksiyonları için dört yeni uluslararası patent başvurusu daha yapıldı.
“RailAcoustic” sistemi, ray kırık ve kusurlarını algılamanın yanı sıra hat üzerinde hareket halindeki tren tekerleklerindeki geometrik kusurlarını algılayabiliyor.
Tren trafiğinin güvenliğini sekteye uğratabilecek hat üzeri sel baskını, toprak kayması ve ray altı boşalması gibi son dönemlerde tüm dünyada aniden ortaya çıkan hızlı iklimsel değişimlerin yarattığı yeni nesil tehditleri tren gelmeden önce öngörebiliyor.
RailAcoustic teknolojisi, birçok ülke demiryolu idarelerinden ve demiryolu sinyalizasyon sistemi tedarikçilerinden yoğun ilgi görüyor. Son olarak İspanya, Mısır, ABD, BAE, Brezilya, Azerbaycan ve Hindistan’la sürdürülen görüşmeler neticesinde Hindistan ile ilk yurt dışı anlaşması yapıldı.
Hindistan Demiryollarında etkileri gün geçtikçe daha yoğun hissedilmekte olan demiryolu hat güvenlik açıklarına önemli bir katkı sağlayacak bu yeni ve özgün teknoloji, Hindistan kökenli Brijraj Technologies P.L. tarafından Hindistan’da uygulanmaya başlanacak. Bu teknoloji transferi anlaşması ile her iki ülke arasında dostluk ve iş ortaklığında yeni bir adım atılmış oldu.
Enekom firmamızı tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum.
Dr. İlhami Pektaş / ARUS - Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi