Esray, demir çelik sektörü için yük vagonları üretiyor
Esray, demir çelik sektörü için yük vagonları üretiyor
Demir çelik ana sanayii için yüksek sıcaklıktan etkilenmeyen vagon üreten Esray, yatırımlarını hızlandırarak büyümeye odaklandı. Çalıştıkları sektörlerin ihtiyaçlarını yenilikçi yaklaşımlarla karşıladıklarını belirten Esray Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Yanar, demir çelik ana sanayisi için 150 ton kapasiteli, altı dingilli ağır yük vagonlarının üretimine de devam ettiklerini açıkladı.
Vagon, araç üstü ekipman, hat konteyner ve bunların her türlü yedek parçasının üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Ramazan Yanar, demir çelik ana sanayii için ürettikleri vagonların yüksek sıcaklıktan etkilenmeyen 600-800 derece sıcaklıkta çalışan vagonlar olduğuna dikkat çekti. Yanar şöyle devam etti: “ Daha önce ‘Karabük Demir Çelik İşletmeleri (KARDEMİR)’ için ürettiğimiz vagonlardaki başarımızı takdir eden ‘İskenderun Demir Çelik İşletmeleri (İSDEMİR)’ de bize sipariş verdi. KARDEMİR için ürettiğimiz vagon kütük demir taşırken, İSDEMİR için ürettiğimiz vagon rulo saç, slab ve kütük olmak üzere üç farklı ürün taşıyor. Farklı ürünleri taşırken vagon üzerinde herhangi bir değişikliğe gerek yok. Geliştirdiğimiz dizayn sayesinde vagon her üç ürünü de taşıyabiliyor. Bu inovatif özellik farklı ürün taşımaları esnasında zaman kayıplarını ortadan kaldırıyor.”
İSDEMİR için ürettikleri vagonlarda TSI sertifikalı 25 ton dingil basıncı kapasiteli tekerlek setleri kullanarak, vagonlardaki kapasiteyi artırdıklarını açıklayan Ramazan Yanar, böylece toplam kapasitenin 150 tona ulaştığının altını çizdi.
Knorr marka fren sistemi ile donatılan vagonları, İSDEMİR sahasında dizi halinde çalıştırmaya başladıklarını söyleyen Yanar, “ Vagonlardan memnun kalan İSDEMİR yetkilileri, altı dingilli yeni vagonlarda taşıdıkları yükün iki katına çıktığını söylediler” dedi. Bu dingil türündeki üretim detaylarını da anlatan Yanar “İSDEMİR için ürettiğimiz vagonun şase ve bojisine ayrı ayrı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde FEM analizi yapıldı. Hocalarımızın önerileri doğrultusunda yapılan kuvvetlendirmeler sayesinde vagonlarımız uzun yıllar sorunsuz bir şekilde hizmet verecek” dedi.
Yeni kaynak robotu yatırımlarını tamamladıklarına dikkat çeken Ramazan Yanar, “Testleri devam eden bu kaynak robotumuz iki platformda çalışabilecek. Böylece birinde ürün kaynağa hazırlanırken, diğerinde kaynak işlemine devam etme imkanına sahip olacağız. Bu robot sayesinde üretim hızımız ve kalitemiz artarken, üretim maliyetlerimiz de düşecek. Özellikle kalite konusunda titiz davranan müşterilerimizin yüksek montanlı siparişlerinde bu robotu kullanacağız” diye konuştu.
Avrupa’ya ihracatı artıracak
Katıldıkları Innotrans fuarında çok sayıda davet aldıklarını söyleyen Ramazan Yanar, bu fuarda önemli iş bağlantılarına imza attıklarının altını çizdi. Yanar, 2017 yılının ilk çeyreğinden itibaren hayata geçirecekleri projelerle birlikte Avrupa’ya ihracatlarının artarak süreceği açıkladı. İngiliz üretici Tenmat’ın Türkiye temsilciliğini yapmaya başladıklarını vurgulayan Yanar, “Tenmat, demiryolu araçlarının ömrünü uzatacak inovatif kompozit ürünler üretiyor. Innotrans fuarında bir araya geldik ve yol haritamızı belirledik” dedi.
Önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak olan Eurasia Rail fuarında demir çelik endüstrisinin lider firmalarının hali hazırda kullanmakta olduğu 3 akslı bojisini sergileyeceklerine değinen Ramazan Yanar, “ 3 akslı bojimiz büyük ilgi görüyor. Hem ülkemizden hem de Avrupa’dan güzel talepler alıyoruz. Bu talepler doğrultusunda ürün üzerinde bazı geliştirmeler yaparak pazara sunmayı hedefliyoruz. ” diye konuştu.