İstanbul -Tahran-İslamabad Yük Treni İki Ülke Arasındaki Ticareti Geliştirecek
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul -Tahran-İslamabad Yük Treni İki Ülke Arasındaki Ticareti Geliştirecek
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul -Tahran-İslamabad Yük Treni İki Ülke Arasındaki Ticareti Geliştirecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeniden sefere başlayan İstanbul -Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine yol açacağına vurgu yaparak, “BTK Demiryolu Hattı ve Orta Koridor ile dünya ticaretinin yeni ekseni olan Asya’ya demiryoluyla bağlanan Türkiye, bu koridor ile Afganistan ve Pakistan’a da demiryolu köprüsü kuruyor. Böylece, İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) Yük Treni ile ihracatçımıza, Asya’nın güneyinde dünyanın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip Hindistan, Çin, Afganistan ve İran’a komşu Pakistan’a ulaşan yeni bir demiryolu koridoru sağlanacak. Bu sayede ülkemiz Asya ve Avrupa arasında köprü ve lojistik üs olma hedeflerine bir adım daha yaklaşacak” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) Yük Treni karşılama törenine katıldı. Asya ile Avrupa’nın kesişme noktasındaki Türkiye’nin, jeopolitik konumuyla, dün olduğu gibi bugün de İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Ülkemiz; 2021 yılında 225 milyar dolarlık ihracatı ile Cumhuriyet tarihinde ilk defa dünya ticaret hacminden aldığı payı yüzde 1’in üzerine taşıdı. Küresel mal ticaretinin yüzde 10 arttığı geçen yıl, ihracatımızı yüzde 33 yükseltmeyi başardık. Salgın döneminde G20 ülkeleri arasında en hızlı toparlanan ülkelerin başında gelen Türkiye’mizin 2022 yılı ihracat hedefi ise 250 milyar dolardır. Bu hedefimizin yanı sıra, Asya ve Avrupa arasındaki süratle gelişen ticari ilişkiler de bölgemizdeki ulaştırma altyapılarının geliştirilmesini zorunlu kılıyor” ifade etti.
Türkiye, Uluslararası Demiryolu Koridorlarının Kilit Ülkesi Haline Geldi
Bu nedenle son 19 yılda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyon 145 milyar Lira’nın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, özellikle uluslararası koridorlar oluşturarak, kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaştırma altyapıları tesis etmek üzere çok ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. “Bakanlığımızca sürdürülen demiryolu seferberliği ile inşa edilerek hayata geçirilen yüzlerce projemiz sayesinde Türkiye, uluslararası demiryolu koridorlarının kilit ülkesi haline geldi” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Demiryolunda verimliliği ve güvenliği geliştirmek amacıyla sinyalli hatlarımızı yüzde 172; elektrikli hatlarımızı ise yüzde 180 artırdık. Ülkemizden geçen ve başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerini Avrupa Kıtasına bağlayan güzergah, bilinen adıyla Orta Koridor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hizmete girmesi sayesinde Çin-Avrupa arasındaki demiryolu yük trafiğinde Orta Koridor’un etkin olarak kullanılması olanağı da ortaya çıktı. Artık 12 Bin km’lik Çin-Türkiye parkuru 12 günde tamamlanıyor. Kuzey hat olarak bilinen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergâhından yılda 1.500 blok tren işletmeyi ve Çin-Türkiye arasındaki toplam 12 günlük seyir süresini 10 güne düşürmeyi hedefliyoruz. Bu hattı daha verimli, daha yüksek kapasitede kullanarak, 250 milyar dolarlık hedef için ihracatçımızı destekleyeceğiz. Bütünsel kalkınma hedefiyle güçlendirdiğimiz altyapımızla 2023 yılı itibarıyla Orta Koridor’da lojistik bir süper güç olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”
Demiryolları ile 2021 Yılında 38.5 Milyon Ton Yük Taşındı
Demiryolları ile 2021 yılında; toplam 38,5 milyon ton yük taşındığının altını çizen Ulaştırma Bakanı Karasmailoğlu, özellikle uluslararası yük taşımalarında geçen yıla göre yüzde 24’lük artış sağladıklarını söyledi. En yüksek artışın yüzde 98 ile BTK hattında yaşandığının altını çizen Karaismailoğlu, Avrupa hattında yüzde 20’lik, İran hattında ise yüzde 15’lik artış gerçekleştiğini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Demiryollarımızda taşıdığımız yük miktarını 2023 yılında ise 50 milyon tonun üzerine yükseltmeyi hedefledik. Bölgesel yük taşımacılığında önemli ticaret hacmine sahip Türkiye’nin bu potansiyelini lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle karasal taşımacılıkta demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkartmayı hedefledik. Toplam 5 bin 176 km demiryolu hattında yapım çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Karaman - Konya Hızlı tren hattını işletmeye açacaklarını dile getiren Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Ankara-İzmir, Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule, Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Gaziantep, Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Mersin-Yenice Hızlı Tren Hatlarında da çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca, Ankara-Kayseri Hızlı Tren Hattımızın ihale çalışmalarını tamamlıyoruz. Türkiye’nin geleceği açısından üzerinde yoğun mesai harcadığımız Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca-Halkalı Hızlı Tren Projesi için de çalışmalarımız sürüyor. Hayata geçen ve devam eden projeler ile gücüne güç katan demiryolu sektörümüz, yolcu ve yük taşımacılığındaki payını her geçen gün büyütüyor. Türkiye’yi lojistik üs yapma hedefimizdeki en önemli yatırımlardan birisi olan Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı sayesinde Çin’den Avrupa’ya, Türkiye’den Rusya’ya kadar geniş bir hinterlantta demiryolu yük taşımacılığı giderek artmaktadır.”
İki Ülke Arasındaki Ticaretin Gelişmesine Yol Açacak
İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni’nin Pakistan-İran-Türkiye rotasında sanayici ve iş adamlarına yeni bir seçenek sunacağını belirten Karaismailoğlu, “21 Aralık 2021 tarihinde Pakistan-İslamabad’ın Margalla istasyonundan ayrılan trenimiz, Pakistan / İslamabad’ta bin 990 kilometre, İran’da 2 bin 603 kilometre ve ülkemizde bin 388 kilometre olmak üzere 5 bin 981 kilometrelik parkurunu 12 gün 21 saatte tamamladı. İstanbul -Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni, Pakistan- Türkiye arasında 35 gün süren deniz taşımacılığına kıyasla zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine yol açacak. Tabii bu avantajlar da rekabet gücümüzü artıracak. Türkiye’den de dönüş yükü için çalışmaları sürdürülen trenin önümüzdeki süreçte düzenli hale gelmesini ve Marmaray’ı da geçerek Avrupa bağlantısının sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca 29 Aralık 2021 tarihinde Pakistan hareket eden ikinci trenin Türkiye’ye yolculuğu da devam ediyor. İslamabad – Tahran-İstanbul Yük Trenimizin seferlerine yeniden başlaması ile iki ülke arasındaki ticarette demiryolu taşımacılığının payı artacaktır. Başta Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı olmak üzere ülkelerimizin ve demiryolu idarelerimizin çalışmaları ile İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) hattında tekrar işletilmeye başlanan Yük Treni ile yük çeşitliliğin artırılması, taşıma sürelerinin kısaltılması ve karşılıklı yük taşınması için çalışmalar devam ediyor. BTK Demiryolu Hattı ve Orta Koridor ile dünya ticaretinin yeni ekseni olan Asya’ya demiryoluyla bağlanan Türkiye, bu koridor ile Afganistan ve Pakistan’a da demiryolu köprüsü kuruyor. Böylece, İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) Yük Treni ile ihracatçımıza, Asya’nın güneyinde dünyanın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip Hindistan, Çin, Afganistan ve İran’a komşu Pakistan’a ulaşan yeni bir demiryolu koridoru sağlanacak. Bu sayede ülkemiz Asya ve Avrupa arasında köprü ve lojistik üs olma hedeflerine bir adım daha yaklaşacak. Seferlerin yeniden başlamasında, devletlerimizin, uluslararası kurumların ve demiryolu idarelerimizin büyük gayret ve destekleri oldu” ifadelerini kullandı.