Konya-Karaman Hızlı Tren Hattının 2020 Sonunda Açılması Planlanıyor
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, Konya-Karaman tren hattının uzunluÄŸunun 100 kilometre olduÄŸunu söyleyerek, Altyapısı ve üstyapısı bitmiÅŸ durumda, sinyalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz yılsonu itibarıyla iÅŸletmeye baÅŸlamaktır. dedi.
KaraismailoÄŸlu, bir dizi programa katılmak üzere gittiÄŸi Konya'da, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi'nin T1 Tüneli'nde inceleme yaparak brifing aldı.
Ä°ncelemenin ardından bir açıklama yapan Bakan KaraismailoÄŸlu, Türkiye'nin demiryolu konusunda büyük bir atılım içerisinde olduÄŸunu söyledi.
Projenin son durumuyla ilgili bilgiler aldıklarını dile getiren KaraismailoÄŸlu, ÅŸunları söyledi;
Konya-Karaman hattımızın uzunluÄŸu 100 kilometredir. Altyapısı ve üstyapısı bitmiÅŸ durumda ve sinyalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 2020 sonu itibarıyla iÅŸletmeye baÅŸlamaktır. Yine Karaman-Ulukışla hattımızda çalışmalarımız hızla devam ediyor. TCDD'nin ülke genelinde 1500'ün üzerindeki ÅŸantiyesinde çalışmalarımız yoÄŸun bir ÅŸekilde sürdürülüyor. Bütün dünya Covid-19 ile mücadele ederken, bizler tüm tedbirlerimizi alarak ÅŸantiyelerimizi yeniden dizayn ettik. Åžantiyelerimizde herhangi bir sıkıntı olmadan tüm çalışanlarımız özveriyle iÅŸlerine devam ediyor.
Akdeniz'e Ä°nmeyi Hedefliyoruz
Bakan KaraismailoÄŸlu, Türkiye'de 1200 kilometre uzunluÄŸunda hızlı tren hattının faaliyette olduÄŸunu belirterek, 2023 yılı itibarıyla hızlı tren hattının uzunluÄŸunu 5 bin kilometreye ulaÅŸtırmak için çalıştıklarını vurguladı. KaraismailoÄŸlu, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
Yine Konya-Karaman ve Karaman-Ulukışla bu hedeflerimizin içerisinde, birisi 100 diÄŸeri ise 135 kilometre. Ulukışla'yı baÄŸladıktan sonra Akdeniz bölgesine inmeyi hedefliyoruz. Bunun için projelerimizi tamamladık. En kısa zamanda finans konusunu da hallettikten sonra ihaleye çıkacağız. Yine Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattının ÅŸu anda ihale hazırlık çalışmaları var. Yani 2023 yılında Ä°stanbul'dan trene binen bir kiÅŸi Gaziantep'e kadar gelebilecek. Öte yandan demir yolunun hem yükte hem de yolcu da kapasitelerini artırmak istiyoruz. Yükte ilk aÅŸamada yüzde 15’e daha sonra yüzde 20'lere çıkarmayı hedefliyoruz.