Konyaray Banliyö Hattı'nda İmzalar Atıldı
Kayacık – Konya Gar arası 26 km uzunluğunda yeni raylı sistem projesi olan KONYARAY için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalar atıldı. İmza törenine, Konya Valisi Cüneyt Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun katıldı.
Metro standardında yapılacak banliyö sisteminin devreye girmesiyle servis araçlarının karayolu trafiğinde yarattığı sıkışıklık azalmış olacak, kara yoluyla 1 saat süren seyahat süresi 30 dakikaya inecek ve 19 adet yeni banliyö istasyonu engelli vatandaşların erişimine uygun olarak inşa edilecek.
Konya’nın merakla beklediği banliyö hattı, Antalya Çevre Yolu Köprüsünden Organize Sanayi Bölgelerine kadar çift hat olarak hizmet verecek. Hattın hizmete girmesiyle her gün 100 bine yakın insanın gidip geldiği Organize Sanayi Bölgelerine ulaşım daha hızlı ve konforlu olacak.
Mevlana Hazretlerinin yurdu Konya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun şunları kaydetti;
“Son dönemde yeni hatlar ve yeni araçlarla güçlendirilen hafif raylı sistemin banliyö hatlarıyla desteklenmesi Konyalı hemşerilerimizin günlük yaşamlarını kolaylaştıracaktır.
Banliyö hatları kent içi raylı sisteme entegre edilerek daha hızlı, güvenli, ve hesaplı ulaşım sağlanacak, toplu taşımanın kapsadığı alan genişleyecektir.
Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yürüttüğümüz KONYARAY, yerel yönetimlerle gerçekleştireceğimiz en önemli ulaşım projelerinden biridir. Büyükşehir Belediyemizin yapıcı ve çözümcü tutumu gücümüze güç katmıştır.
Tamamlandığında 26 km uzunluğa sahip olacak projede karayoluyla 1 saat süren yolculuk, 30 dakikaya düşecektir. Günlük 90 bin yolcuya hizmet verilecek ve 19 durağın yer aldığı KONYARAY projesi güzergâhında, Konya Garı’ndan yeni Konya YHT Garı’na da ulaşım sağlanacaktır.”
“Eurasia Rail Fuarını Konya’da Düzenleyeceğiz”
TCDD’nin Konya’da yürütmekte olduğu Kayacık Lojistik Merkezi ve EURASİA RAİL Fuar organizasyonuna da değinen Uygun sözlerine şöyle devam etti;
“2003 yılında yine Cumhurbaşkanımız öncülüğünde başlatılan demiryolu öncelikli politikaların sonucunda, 2011 yılında Yüksek Hızlı Trenle tanışan Konya’ da, Ankara, Konya, İstanbul arasında günde 9 bin hemşerimiz Yüksek Hızlı Tren konforuyla seyahat etmeye başlamıştır.
Ayrıca Kayacık’ta inşa ettiğimiz lojistik merkezi Konyalı üreticilerimizin, ihracatçımızın ucuz lojistik ihtiyacını karşılayarak, Türkiye’ ye ve dünyaya açılan kapısı olacaktır.
Müteşebbis ruhlu ve atılımcı Konyalı iş adamlarımızı, hem ağır sanayi hem de yüksek teknolojinin kullanıldığı demiryolu sektörüyle tanıştırabilmek amacıyla 2021 yılı Mart ayında EURASİA RAİL fuarını Konya’da düzenleyeceğiz.
Dünyanın üçüncü büyük demiryolu fuarı EURASİA RAİL ile en yeni, en modern demiryolu teknolojilerini Konya’ya getirmiş olacağız. Dev demiryolu işletmelerinin ve firmalarının katılacağı fuarın şehrimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları olarak Konya Büyükşehir Belediyesine her türlü desteği verileceğinin altını çizen Uygun, sözlerini “KONYARAY’ın bir an önce tamamlanması için gece gündüz çalışacağımızın sözünü siz değerli katılımcıların huzurunda vermek istiyorum. Biraz sonra değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızla imzalayacağımız KONYARAY Projesinin Konya’mıza, Konyalı hemşerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” diyerek noktaladı.
Konya havalimanının raylı sistem aracılığıyla ilk kez ulaşım ağına bağlanacağının altını çizen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuşmasında şunları kaydetti;
“KONYARAY sayesinde şehirde yolcu trafiğini oluşan ancak bizim toplu ulaşım aksımızın olmadığı hatta yolcu taşımaya başlamış olacağız. Proje 1. ve 2. Etaplardan oluşuyor birinci etap Konya Garı ve Havaalanı olmak üzere 17.4 km. ikinci etap Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadara giden 26 km’lik hat. Meram’dan, Karatay ve Selçukludaki sanayilerime ve organize sanayi bölgelerimize kesintisiz konforlu ulaşıma kavuşmuş olacağız.”
Banliyö hattının Konya’ya büyük katkı sağlayacağını ifade eden Altay sözlerine şöyle devam etti; “Projenin bugün burada biz imza töreninde yalnız bırakmayan değerli TCDD genel Müdürü Ali İhsan Uygun Bey’e huzurlarında teşekkür ediyorum. Projenin hayata geçmesinde büyük katkıları var kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Projenin Konya’mıza hayırlı olmasını diliyorum.”