Levent-Hisarüstü Metrosu Açıldı
İstanbul’da Levent-Hisarüstü Metrosu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Levent ile Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu Hisarüstü arasındaki yolculuğu 6 dakikaya indiren metro hattının yapımı tamamlandı. Levent, Nispetiye (Akmerkez), Etiler ve Boğaziçi Üniversitesi (Hisarüstü) istasyonlarından oluşan 3.104 metre uzunluğundaki hattın ilk istasyonu olan Levent İstasyonu; mevcut M2 Levent İstasyonu’nun altında ayrı bir peron şeklinde inşa edildi. M2 Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı’nın yolcuları Levent İstasyonu’nda inerek yeni açılan metro hattının Levent İstasyonu’na geçerek aktarma yapabilmektedirler.
M6 kodu verilen Levent-Rumeli Hisarüstü Metrosu ile 6 dakikada Levent’e, 16 dakikada Taksim’e, 23 dakikada Yenikapı’ya, 34 dakikada Üsküdar’a, 66 dakikada Kartal’a gidilebilecektir. Açılışı yapılan Levent-Hisarüstü Metrosu ve ihale aşamasına gelen Hisarüstü’nden Aşiyan’a inecek olan yüzeysel füniküler sistemiyle denize ulaşılacaktır. Oradan da gemiyle Anadolu yakasına geçebilecektir. M6 Levent-Hisarüstü Metro Hattı, rekor bir sürede inşa edildi. 2 yılı bulmadan tamamlanıp testlerine başlanan, 28 ay dolmadan hizmete açılan ve kendi alanında rekor bir hızla tamamlanan örnek bir metro projesi oldu. Söz konusu hat günde 400 bin yolcuya hizmet verebilecektir. Tek hatlı tünelden oluşan metro hattında istasyonlar orta peronlu ve 2 yanda ray hattı olmak üzere tasarlandı. Sinyalizasyon sistemi sayesinde karşılıklı işletme yapılabilen metro hattında M2 Hattı’nda yolcu taşıyan Rotem marka araçlar hizmet vermektedir.
Özel mimari konsepti ile Türkiye’de bir ilk olan bu metro hattının istasyonlarında; koridorlarda ve peronlarda ışık, metal ve renk çalışmalarıyla estetik bir görünüm oluşturuldu. Türkiye’de ilk defa yapılan “Gökkuşağı” temalı uygulama ile yeraltının sıkıcı havası kırılıp neşeli seyahatler oluşturmak hedeflendi. Tamamen Türk mühendis, mimar ve işçisinin emeği ile ortaya çıkarılan bu projede 1.200 kişi çalıştı. Bu önemli hizmet yarın İstanbulluların kullanımına sunuldu.
HATTIN GENEL BİLGİLERİ:
Hat uzunluğu : 4 km
İstasyon sayısı : 4 (Levent, Nispetiye, Etiler, Boğaziçi Üniversitesi)
Sefer süresi : ~6 dakika (gidiş yönü ile dönüş yönü 5 dk 20 sn ile 5 dk 50 sn arasında değişmektedir.)
Sefer aralığı : Pik saatlerde 5 dakika, diğer saatlerde 9 dakika olarak uygulanacaktır.
Kapasitesi : Saatte tek yönde 12.000 yolcu, günde toplam 400.000 yolcu taşıyabilir.
Yolcular Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu’ndan;
Levent’e : 6 dakikada
Taksim’e : 16 dakikada
Yenikapı’ya : 23 dakikada
Bakırköy’e : 32 dakikada
Bağcılar’a : 54 dakikada
Atatürk Havalimanı’na : 57 dakikada
Başakşehir’e : 72 dakikada
Üsküdar’a : 34 dakikada
Kadıköy’e : 45 dakikada
Çekmeköy’e : 59 dakikada
Kartal’a : 66 dakikada
ulaşabilecektir.
3 Ocak 2013 tarihinde inşaatına başlanan bu metro hattında, 20 Kasım 2014 tarihinde test sürüşü aşamasına getirildi. Böylece 2 yılı bulmadan tamamlanıp testlerine başlanan, 28 ay dolmadan hizmete açılan ve kendi alanında rekor bir hızla tamamlanan örnek bir metro projesi oldu. Test sürüşü döneminde yapılan sürüş sayısı 8.000 çevrimi buldu. (Leventten Boğaziçi Üniversitesi’ne trenin gidip-dönmesi bir çevrim sayılmaktadır.)
Bu bölgenin ulaşım etütlerinde yolculuk verileri, ana hat metrolarından daha az yolcu sayısını göstermiş, İstanbul’da diğer ana hat metrolarında bir gidiş bir dönüş olmak üzere iki tünel varken, burada istasyonlar arası tek bir tekil tünel tasarlanmıştır. İki istasyon arasında sadece bir tren olmaktadır. Trenler, peron bölgelerinde teşkil edilen çift hat marifetiyle karşılaşıp geçiş yapmaktadır. Böylece, ana hat metrodaki tünel uzunluğuna göre % 35 daha az tünel inşa edilmiş oldu.
Yolculuk talep değerlerine bağlı olarak istasyonlar ana hat metro istasyonlarına göre daha küçük ve kompakt olarak çözüldü. Ana hat istasyonları 10.000 m2 -20.000 m2 arasında değişen alanlara sahipken, bu metro hattında istasyon alanları 4.500 m2 ile 7.000 m2 arasında değişiyor. Trafik yoğunluğu fazla, karayolu yol ağı yetersiz durumdaki bölgeleri ana hat metrolarına bağlayan, kısa mesafede seri erişim sağlayan, tek tüplü özel bir çözüm modeli oluşturuldu. Projenin maliyeti ise 92,5 milyon EURO olarak gerçekleşmiştir.