Mega Projelerin Mega Bağlantı Elemanları Berdan Cıvata’dan
46 yıllık bilgi birikimi ile bugün geldiği noktada 36’sı mühendis olmak üzere toplam 260 kişiyi istihdam eden Berdan Cıvata, Mega projelere yüksek mukavemetli cıvata, somun, saplama üretiyor. Berdan Cıvata Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, her sektöre olduğu gibi raylı ulaşım sistemlerine de çeşitli standartlarda, çeşitli form ve kalitelerde cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları ürettiklerini söyledi.
RailwayTurkey: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Hasan Şemsi: Berdan Cıvata Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıyım. 1937 yılı Tarsus doğumluyum. Adana Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Makine bölümünü bitirdim. Almanya ve Avusturya’da bir yıl staj sonrası, 1965 yılında Yıldız Makine bölümünden mezun olduktan sonra aynı bölümde master yaptım. 2 yıllık vatani hizmet sonrası evlenip İstanbul’da Denet Cıvata’da çalışmaya başladım. 4 yıl kadar sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi bünyesinde açılan İşletme İktisadi Enstitüsü’nün gece bölümünü bitiren ilk mezunlarındanım. Cıvata sektöründe, farklı kuruluşlarda 12 yıl çalıştım ve 1982 yılında, 43 yaşındayken Adana’daki STFA Cıvata’dan emekli oldum. Biraderimin, beş kişi ile kurduğu 150 metrekarelik torna atölyesinin başına geçtim. Kuruluşundan 20 yıl sonra, 2000 yılında, 400 metrekareye ulaşan atölyeyi ikisi mühendis 25 çalışanla terk ederek, Tarsus-Mersin OSB’de 5000 metrekare üzerine kurulu, 1500 metrekarelik fabrika binamıza taşındık. Bugün geldiğimiz noktada 36’sı mühendis toplam 260 çalışanımız ile 33 bin metrekarelik bir fabrikayı yönetiyoruz.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Şemsi: Berdan Cıvata 1979 yılında yurt içi ve yurtdışı firmalarının standart ve özel cıvata, somun, saplama ve ankraj gibi her çeşit ve kalitedeki bağlantı elemanları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Tarsus’ta Yunus ve Hasan Şemsi kardeşler tarafından 150m2’lik bir atölye olarak kuruldu.
ISO, EN, DIN, ASTM normları ve müşteri taleplerine göre üretim yapan Berdan Cıvata; titiz üretim ve kalite anlayışı, ISO, EN 17025 e göre Türkak’tan Akredite Test Laboratuvarı, sıcak ve soğuk cıvata üretim tesisleri, otomatik somun üretim tesisleri yanında ısıl işlem tesisi, elektro galvaniz, sıcak daldırma galvaniz ile çinko lamel kaplama tesisleri ile tam entegre bir cıvata fabrikası olarak ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir yere sahiptir. 46 yıllık bilgi birikimi ile bugün geldiği noktada 36’sı mühendis olmak üzere toplam 260 kişiyi istihdam etmektedir.
RailwayTurkey: Grup şirketlerinizde hangi firmalar vardır?
Hasan Şemsi: Berdan Cıvata San. ve Laboratuvar Hizmetleri A.Ş, Berdan Yüzey Kaplama San. AŞ, Berdan ARGE AŞ ve Berdan Befestigungs GmbH olarak grup şirketlerinden oluşan BERDAN GRUP, Etik ve İtibar Derneği Üyesi olup aynı zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamış bir kuruluştur.
31 Ocak 2016 yılında Berdan AR-GE Bağlantı Elemanları Üretim ve Laboratuvar Hizmetleri AŞ, AR-GE Merkezi olarak tescillendi. Bu bizim için oldukça önemli bir gelişmeydi çünkü daha önce üniversite teknoparklarında ürün geliştirmelerimizi yaparken bu tescil ile kendi bünyemizde yenilikçi ürünler geliştirip üretmeye başladık. Ülkemizde ilk kez üretilen ve ihracatı yapılan “tork kontrollü cıvatalar” hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. AR-GE Merkezimiz bünyesinde, sektörün gelecekte ihtiyacı olacak ve ihracat ile ülke ekonomisine katkıda bulunacak yenilikçi ve kalitesi ile rekabetçi ürünleri araştıracak mühendisler çalışmaktadır.
Berdan Cıvata, müşteri ihtiyaçlarını dikkate alarak, kaliteden ödün vermeden ürün geliştirmelerini yapmakta ve ticari başarının sürekliliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bizi rakiplerimizden ayrıştıran önemli özelliklerimizden bir tanesidir ve bu amacımız sayesinde Turquality Programında kendimize yer bulmanın gururunu yaşamaktayız. Turquality Programına, Türkiye’de 161. sıradan giriş yapan Berdan Cıvata yurtdışında markalaşma ve pazarlama faaliyetleri konusunda önemli çalışmalar yapmaya başladı. Turquality Programının Türk firmaların küresel ölçekte daha çok bilinmesi ve iş yapabilmesi fırsatı sunması sayesinde, yurtdışındaki büyük projelerde daha fazla yer alabiliyoruz. Kurumsal kimliğimizi uluslararası platformda da aynı şekilde kullanıyoruz ve Berdan Grup çatısı altındaki tüm şirketlerin aynı kurumsallıkta olmasına dikkat ediyoruz. Kalite standartlarına göre üretilmiş, Berdan Damgası olan her ürünümüzü etik kodlarımızın ve vizyonumuzun bir yansıması olarak görüyoruz.
RailwayTurkey: Raylı sistemler için yaptığınız üretimler hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Şemsi: Her sektöre olduğu gibi raylı ulaşım sistemlerine de çeşitli standartlarda, çeşitli form ve kalitelerde cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları üretmekteyiz.
Sıcak ve soğuk galvanizle kaplanmış bağlantı elemanlarını, minimum 50-60 yıl korozyona dayanımlı hale getirebiliyoruz. 10.9 veya 12.9 kalite bağlantı elemanlarını, patentli galvaniz tesisimizde, hidrojen kırılganlığı riski sıfır olacak şekilde sıcak galvaniz kaplayabiliyoruz.
RailwayTurkey: EurasiaRail Turkey fuarı sizin için nasıl geçti? Beklentilerinizi karşıladı mı?
Hasan Şemsi: Fuarda raylı sistemlere ürün, komponent ve araç veren, yerli/yabancı pek çok yeni firma ile tanışma, görüşme fırsatı yakaladık. Sunmuş olduğumuz ürün ve hizmetlerimizi, AR-GE Merkezimizi ve ISO EN 17025’e göre Akredite Belgesine sahip Türkiye’nin tek laboratuvarının da Berdan Cıvata çatısı altında olduğunu anlatma fırsatı bulduk. Bu laboratuvar sayesinde; Anamur Kıbrıs arasında, denizin 250 metre altında yer alan ve 80 km uzunluğundaki devasa su borularının flanşlarını birbirine bağlayan cıvata, somun ve saplamalarını 150 yıl korozyona dayanabilecek bir kaplama uygulama başarısını gösterdiğimizi, bunun da bize TANAP Projesi’ndeki 2 bin saat tuz püskürtme testine dayanımlı pompa istasyonlarının saplamalarını ve somunlarını üretme fırsatı kazandırdığını anlattık.
Fuarda beklemediğimiz kadar bir hareketlilik vardı. Yerli ve yabancı pek çok firmayı fuarda görmek 2017 yılı için ümidimizi arttırdı. 2017’nin 2016’dan iyi bir yıl olacağını umuyoruz. Demiryollarında olduğu gibi Enerji Sektöründe bilhassa Rüzgar Enerjisi Sektöründe ve çelik yapılarda hareketliliğin süreceği umudunu taşımaktayız.
RailwayTurkey: Eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?
Hasan Şemsi: Mega projelere yüksek mukavemetli cıvata, somun, saplama üreten Berdan Cıvata, Avrupa’nın en uzun ikinci köprüsü olan İzmit Osmangazi Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10 metre boyda, 780 kg ağırlıkta ankarajlarını üretim için yeterlilik belgesi alan 3 firmadan birisi olurken bugün ise dünyanın en uzun köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü’nün benzer saplamalarını 12 metre boyda, 950 kg ağırlıkta üretmek üzere Türkiye’den teklif veren tek firma Berdan Cıvata olmuştur.