Metro İstanbul, 34’üncü Yılını Kutladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi Metro İstanbul, 34’üncü yılını kutladı.
Metro Ä°stanbul, 34’üncü Yılını Kutladı
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) iÅŸtiraklerinden Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem iÅŸletmecisi Metro Ä°stanbul, 34’üncü yılını kutladı. Dünyada aynı anda 10 metro inÅŸaatı devam eden tek ÅŸehir olan Ä°stanbul, kutlamayı Kadıköy Festival Park’ta gerçekleÅŸtirdi. Ä°stanbullular Gripin konseriyle doyasıya eÄŸlendi.
Temelleri 1988 yılında dönemin Ä°BB BaÅŸkanı Bedrettin Dalan tarafından atılan Metro Ä°stanbul, 34. yaşını 192 kilometre uzunluÄŸundaki 17 hat, 195 istasyon ve 951 araç ile karşıladı. Ä°stanbullulara dakik, konforlu, eÄŸlenceli, teknolojik ve çevre dostu ulaşım hizmeti verme hedefiyle çalışan Metro Ä°stanbul, kuruluÅŸunun 34. yılını Kadıköy Festival Parkında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Metro müzisyenlerinin sahne performansı ile baÅŸlayan etkinliklerde, Ä°stanbul’un 19. yüzyılın sonlarından bugüne uzanan raylı sistemler yolculuÄŸunun anlatıldığı kısa film gösterimi yapıldı. YoÄŸun bir katılımla gerçekleÅŸen etkinlik Metro Ä°stanbul Genel Müdürü Özgür Soy’un konuÅŸmasının ardından Gripin grubunun konseri ile devam etti.
Metro Ä°stanbul’la Zaman YolculuÄŸu
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Demiryolları, Türk milletinin refah ve uygarlık yollarıdır sözünü hatırlatarak konuÅŸmasına baÅŸlayan Genel Müdür Özgür Soy, “Hangi dönem olursa olsun Ä°stanbul’da yapılan raylı sistemler Ä°stanbul halkının vergileri ile karşılanıyor. Bu metrolar sizin, hepimizin. Bu nedenle tarihçesini bilmek de hakkınız diye düÅŸündük. Ä°zlediÄŸimiz filmde de gördük ki; Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ä°stanbul’da tramvaylar yaygın hale gelmiÅŸ ve 1950’lerin sonunda Ä°stanbul, dünyanın en büyük kent içi raylı sistem ağına sahip sayılı ÅŸehirleri arasına girmiÅŸ. Raylı sistemler bir süre Ä°stanbulluların hayatından çıksa da kentin sürdürülebilirliÄŸini önceleyen belediye baÅŸkanlarımız, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki vizyondan güç alarak, raylı sistemleri tekrar odaÄŸa alıp yatırımlara baÅŸlamış” dedi.
Dünyada En Çok Yolcu Taşıyan KabataÅŸ-BaÄŸcılar Tramvay Hattı
1986 yılına gelindiÄŸinde dönemin Ä°BB BaÅŸkanı Bedrettin Dalan tarafından bugün Ä°stanbul’un en önemli hatlarından M1 Yenikapı-Atatürk Havalimanı/Kirazlı Hattı’nın temelinin atıldığını hatırlatan Soy, 1988 yılında ÅŸehrin raylı sistemler yönetimine kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla ayrı bir iÅŸletme ÅŸirketi olarak Metro Ä°stanbul, Ä°stanbul Ulaşım adıyla kuruldu. Hemen ardından da 1989 yılında M1 hattının ilk etabı hizmete alındı. Sayın Dalan’ın ardından göreve gelen Prof. Dr. Sayın Nurettin Sözen’in baÅŸkanlığında bugün dünyanın en çok yolcu taşıyan tramvay hattı T1 KabataÅŸ-BaÄŸcılar Tramvay Hattımızın temeli atıldı. 1992 yılında da bu hattın ilk etabı açıldı. Yine 1992 yılında bugün Ä°stanbul’un en fazla yolcu taşıyan metro hattı M2 Yenikapı-Hacıosman hattı temeli atıldı. Bugün halen aktif bir ÅŸekilde kullanılan ilk metro ve tramvay hatlarından M1, T1 ve M2 hatlarımızın temelleri son derece vizyon sahibi yöneticilerimiz tarafından atıldı” diye konuÅŸtu.
2019 Yılı Raylı Sistemler Ä°çin Yeni Dönem
2019 yılında Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun göreve gelmesi ile Ä°stanbul’da raylı sistemler için yeni bir dönem baÅŸladığını hatırlatan Soy,” Raylı sistemler tüm dünyada geliÅŸmiÅŸlik göstergesidir. Gelecek nesillere rahat nefes alabilecekleri sürdürülebilir bir Ä°stanbul bırakmak için raylı sistemlerin kullanımını artırmamız ÅŸart. Haziran 2019’a baktığımızda birçok hattımızda inÅŸaatlar durmuÅŸ vaziyetteydi, bazı hatların adı konmuÅŸ fakat henüz çivi bile çakılmamıştı. Yarım kalan hatlarımızın finansman sorunları çözüldü ve Ä°stanbul dünyada aynı anda 10 metro inÅŸaatı devam eden tek ÅŸehir konumuna geldi. Aynı zamanda 3 yılda 3 hattımızın da açılışını gerçekleÅŸtirdik.” dedi.