Nexans Türkiye, Demiryolu Araçlarında Kullanılan Kabloları Tuzla Fabrikasında Üretiyor
Nexans’ın, demiryolları ve toplu taşıma altyapı alanlarında haberleşme, sinyalizasyon & enerji kabloları ve demiryolu araçları için ise kontrol, enerji ve haberleşme kabloları olarak bu sektöre ait komple çözüm ürünlerinin bulunduğunu söyleyen Nexans Türkiye Pazarlama Müdürü Ayhan Güngör, sorularımızı yanıtlayarak şu bilgileri verdi.
RailwayTurkey: Kısaca kendiniz ve firmadaki göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ayhan Güngör: Ben Ayhan Güngör, Nexans Türkiye Pazarlama Müdürü olarak görev yapıyorum. 2002 yılından itibaren kablo sektöründe Nexans Türkiye Endüstri ve Ticaret A.Ş. çatısı altında satış ve pazarlama alanlarında değişik görevlerde yer aldım ve kablo sektöründe çalışmalarıma devam ediyorum, 2017’den bu yana da Pazarlama biriminin başındayım.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ayhan Güngör: Gelişmiş kablo ve bağlantı çözümlerinde global bir lider olan Nexans, geniş bir yelpazede sınıfının en iyisi ürünler ve yenilikçi hizmetler ile hayata enerji veriyor.
120 yılı aşkın süredir, inovasyon, Nexans'ın müşterileri ile birlikte daha güvenli, daha akıllı ve daha verimli bir gelecek yaratmasını sağlayan yapı taşını oluşturuyor.
Nexans Grubu, bugün, müşterilerini dört ana iş alanında destekleyerek, enerji iletimini kolaylaştırmayı ve günden güne artan veri ağlarını desteklemeyi taahhüt ediyor. Bunlar, Bina ve Bölgeler (kamu kuruluşları, akıllı şebekeler, e-mobilite), Yüksek Gerilim ve Projeler (açık deniz rüzgar santralleri, deniz altı bağlantıları, kara yüksek gerilimi) Telekom ve Veri (veri iletimi, telekom şebekeleri, üst ölçekli veri merkezleri, LAN) ve Endüstriyel Ürün ve Çözümler (yenilenebilir kaynaklar, ulaşım, Petrol & Gaz, otomasyon ve diğerleri).
Dünya genelinde ticari faaliyet gösteren ve 34 ülkede endüstriyel varlığı bulunan Nexans, yaklaşık 27.000 kişiyi istihdam etmekte ve 2018 satış hacmi 6,5 milyar Euro.
Nexans, Türkiye’de Denizli ve İstanbul’da bulunan 2 üretim tesisi ve 500’den fazla çalışanı ile hizmet vermekte; yapı ve inşaat, petrol ve gaz, demiryolları, yerel alan ağları (LAN), nükleer dahil olmak üzere enerji santralleri ve benzeri birçok farklı alanda geniş ürün yelpazesi ile müşterilerine en uygun çözümleri sunmaktadır. Nexans, Türkiye’de kablo sektörünün ihracat şampiyonudur ve ilk 500 firma içinde yer almaktadır.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörüne yönelik ürettiğiniz ürün veya hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Ayhan Güngör: Nexans’ın, demiryolları ve toplu taşıma altyapı alanlarında haberleşme, sinyalizasyon & enerji kabloları ve demiryolu araçları için ise kontrol, enerji ve haberleşme kabloları olarak bu sektöre ait komple çözüm ürünleri bulunuyor.
Özellikle son dönemdeki millileştirme çalışmalarımız doğrultusunda demiryolu araçlarında kullanılan kabloları Tuzla fabrikamız bünyesinde üretebilmekteyiz. Bu sayede Nexans Grup’un bu alanda dünya genelindeki tecrübesi milli üretime yansıyor ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıda buluyoruz. Diğer bir taraftan da, demiryolu araçları üreten firmaların yerel içerik miktarlarını artırmalarına katkıda bulunuyoruz.
Ayrıca Tuzla fabrikamızda, TCDD’nin yanı sıra dünya genelindeki bir çok demiryolu şebekesi operatörü ve müteahhit firmaya demiryolu sinyalizayon, haberleşme, kontrol ve data kabloları tedariği sağlıyoruz. Müşterilerimizin bu alandaki zorlu performans beklentilerini karşılayabilmek adına üretim tesislerimiz ileri derecede esnekliğe ve çok hassas ölçümler yapabilecek test ekipmanlarına sahip.
Denizli’de ürettiğimiz enerji kabloları, Türkiye’deki pek çok metro, tramvay hattında ve istasyonlarda üst seviye yangın güvenliği için kullanılmaktadır. Alçak gerilim tesisat kablolarından yangın performans kablolarına, Doğru Akım (DC) besleme kablolarından orta gerilim trafo bağlantı kablolarına uzanan enerji ürün gruplarımızla milyonlarca yolcunun her gün üzerinden geçmekte olduğu hatlara, kaliteden ödün vermeden, hayat veriyoruz.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR) gereksinimleri doğrultusunda tünellerde, kapalı istasyonlarda daha ileri güvenlik için çeşitli kabloların Euroclass B2ca -s1,d0/d1,a1 belgelendirilmeleri tamamlanmış olup, hem demiryolu sinyalizasyon/haberleşme kabloları alanında hem de enerji kabloları alanında, her ihtiyaca uygun çözümümüz mevcut. Bunların yanında ise TÜRKAK ISO 17025 akredite Ar-Ge laboratuvarımızda CPR konusundaki testleri gerçekleştiriyor ve ürün geliştirme faaliyetlerimize devam ediyoruz.
RailwayTurkey: Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Sergilediğiniz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Ayhan Güngör: 8. kez düzenlenen ve bu yıl ilk kez İzmir’de gerçekleşen “Eurasia Rail 2019” da ziyaretçilerimizle buluşmaktan dolayı mutluyuz, ziyaretçilerin ilgilisi gerçekten yoğundu.
İnanıyoruz ki her gün milyonlarca yolcunun kullandığı raylı sistemlerin güvenilirliği, direkt olarak enerji, haberleşme ve sinyalizasyon amacıyla altyapıda kullanılan kabloların ve demiryolu araçlarının içinde kulanılan kabloların kalitesine bağlı.
Nexans olarak, yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılarla, hafif ağırlıklı demiryolu araç kabloları, demiryolu sinyalizasyon ve enerji kabloları için gerçekleştirdiğimiz millileştirme çalışmalarının yanı sıra, kablo kalitesinin önemi ile sinyal bütünlüğünün korunması, kabloların alev performansı gibi hayati önemi bulunan konular ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR) doğrultusunda demiryolu ve tünel kablolarında gerçekleşecek değişiklikler ile ilgili de bilgilendirme yapma şansı yakaladık.
RailwayTurkey: Bundan sonraki dönemde demiryolu sektöründeki hedefleriniz nelerdir? Yatırımlarınız olacak mı?
Ayhan Güngör: Hali hazırda devam etmekte olan demiryolu araç kabloları ile ilgili üretimlerimizi ve yetkinlik kabiliyetimizi daha da artırarak, Türkiye’de hızla gelişen bu alanda milli ve yerli kablo çözümleri sunmaya devam edeceğiz. Demiryolu sektöründe, özellikle artan güvenlik önlemleri doğrultusunda devre bütünlüğünü yangın şartları altında koruyan, yangına dayanıklı sinyalizasyon kablolarının da talep görmeye başlayacağı görüşündeyiz ve bu yönde çalışmalarımız bulunuyor. Bunun yanı sıra Denizli ve Tuzla fabrikalarımızdaki AR-GE Merkezlerimiz ile Avrupa’da hızla artmakta olan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR) beklentileri doğrultusunda daha zorlu alev performansı gereksinimlerini sağlamak için TÜRKAK tarafından ISO 17025 akreditasyonu bulunan laboratuvarımızda ürün geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz.