Raylarda ASELSAN İmzası
Sinyalizasyon Sistemlerinde yerli ve milli çözümler sunan ASELSAN’ın, bu alandaki faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor.
Günümüzün modern ve yoğun şehir içi raylı ulaşım sistemlerine yönelik güvenli, verimli, dakik ve yüksek taşıma kapasitesi sağlayan çözüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
ASELSAN Kentsel Raylı Ulaşım Sinyalizasyon Sistemi, Haberleşme Tabanlı Tren Kontrol (CBTC) standardı temel alınarak geliştiriliyor. Bu kapsamda tasarlanan sistemler;
- Zaman Çizelge Yönetim Sistemi
- Kontrol ve Komuta Merkezi Sistemleri
- Haberleşme Sistemleri
- Anklaşman Sistemleri
- Araç Üstü Kontrol Sistemleri
- Hatboyu Kontrol Sistemleri
ASELSAN’ın 2014 yılında öz kaynaklı AR-GE projesiyle çalışmalarına başladığı Haberleşme Tabanlı Sinyalizasyon Sistemi kapsamında, iki adet sözleşmeli proje imzalandı. EN 50126, EN 50128, EN 50129, EN 50125, EN 50121, EN 61000 ve IEEE 1474 standartlarına uygun olarak, hatta ve trene özgü çözümler, ASELSAN’ın tecrübeli ekibi tarafından hızlı bir şekilde üretilerek, iki proje kapsamında da sahaya özgü sistem gereksinimleri türetilmesi tamamlandı. Sistem tasarım faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Tasarım faaliyetleri kapsamında, RAMS bileşenleri (Reliability/Güvenilebilirlik, Availability/Emre amadelik, Maintanability/Bakım Yapılabilirlik, Safety/Emniyet) çalışmalarına paralel bir şekilde, uluslararası sertifikasyon süreçleriyle ilerleniyor.
ASELSAN Anahat Sinyalizasyon Sistemi Yakında Raylarda
ASELSAN’ın Demiryolu Anahat Sinyalizasyon Sistem Çözümüne dair faaliyetler devam ediyor. ASELSAN Anahat Sinyalizasyon Sistemi, ERTMS/ETCS trafik yönetim sistemi standardını temel aldı. Bu kapsamda ASELSAN içerisinde AR-GE Projeleri yürütülüyor. Geliştirilen standart sistem üzerine yeni teknolojiler ve otomasyon yetenekleri eklenerek akıllı ve güvenli demiryolu işletmeciliğine yönelik bir altyapı sağlanıyor. Entegre çalışan planlama, analiz, yönetim, güvenlik, bilgi sistemleri ve bakım fonksiyonları sayesinde verimlilik en üst seviyeye çıkması hedefleniyor. Proje tamamlandığında;
- Uluslararası demiryolları standartlarına uygun,
- Dağıtık mimari yapısıyla her türlü demiryolu araçlarına uyarlanabilir,
- IP tabanlı ve farklı ara yüzleriyle araç ara yüzleriyle hızlı entegrasyon edilebilen,
- Kritik bileşenlerde SIL 4 seviyesine sahip,
- Akıllı uygulamalarla, enerji ve kaynakların verimli işletim sağlayan,
- Entegre ölçüm ve test altyapısıyla demiryolu işletme maliyetlerinin azaltıldığı
Bir sisteme sahip olunacak.
EN 50126, EN 50128, EN 50129, EN 50125, EN 50121 ve EN 61000 standartları temel alınarak tasarlanan sistem, yüksek hızlı tren, lokomotif ve bölgesel trenlerin tümünde kullanılabilecek. Sistemde meydana gelebilecek hatalar insan hayatına mal olabilecek ciddi kazalara sebebiyet verebileceğinden, düşük arızaya sebebiyet veren, yedekli ve güvenli donanım mimarileri oluşturuluyor. Bunun yanı sıra, modüler, esnek ve güvenli yazılım mimarı altyapısı kurularak, her türlü platforma hızlı bir şekilde entegre olabilecek bir sistem tasarlanıyor. Sistem tamamlandığında uluslararası bağımsız kuruluşlardan sertifikasyon alınacak sertifikasyon sonrasında, sertifikalı sistem hatlarda kullanıma hazır olacak.
Üretilen sistemin yeni tasarlanan Milli EMU, Hibrit Manevra Lokomotifi, hızlı trenler ve modernize edilecek lokomotiflerde kullanılmasıyla ilgili TCDD, TCDDT, TÜVASAŞ ve TÜLOMSAŞ kurumlarıyla görüşmeler sürüyor.