Raylarda ASELSAN Ä°mzası Â
ASELSAN, 40 yılı aşkın bir süredir savunma alanında yarattığı bilgi birikimini, tecrübesini ve Ar-Ge disiplinini raylı sistemler alanına taşıdı.
Raylarda ASELSAN İmzası
ASELSAN, 40 yılı aÅŸkın bir süredir savunma alanında yarattığı bilgi birikimini, tecrübesini ve Ar-Ge disiplinini raylı sistemler alanına taşıdı.
ASELSAN’ın küresel pazarda yaratılan deÄŸerler ile sürdürülebilir büyümeye sahip, rekabet gücü ile tercih edilen, çevreye ve insana duyarlı olarak geliÅŸtirilen raylı sistem Ar-Ge çalışmaları, 2014 yılından beri devam ediyor.
ASELSAN, raylı sistemler alanında öz kaynakları ile yüzden fazla AR-GE projesi baÅŸlattı. Yalnızca raylı sistem projeleri bünyesinde 50 Milyon Dolarlık yatırım yaparak bu alanda 600.000 saatten fazla çalışma gerçekleÅŸtirdi.
Ar-Ge projeleri çerçevesinde raylı araç ve sistemlere yönelik önemli bileÅŸenlerin yerlileÅŸtirilmesi, araç üstü, hat boyu ve merkezi tren kontrol sistemlerinin yerli olarak tasarlanması gibi baÅŸarılara imza atıldı.
ASELSAN CESUR® ile Hem Hız, Hem Güven
Milli Elektrikli Tren Setinde ASELSAN tarafından geliÅŸtirilen çekiÅŸ sistemi bileÅŸenlerinin (cer konvertörü, yardımcı güç ünitesi, trafo, cer motoru ve diÅŸli kutusu) bulunduÄŸu trenin dinamik testleri devam ediyor. Ä°ÅŸletme hızı olan 160 km/h hızda ve tam yükte yapılan testlerde toplam 4.000 km yol kat edildi.
Cer Sistemi
ASELSAN tarafından Milli Tren platformu için tasarlanan çekiÅŸ sistemi bileÅŸenlerinden CESUR® (Cer Konvertörü) aynı mekanik içerisinde çift motor sürücüsü, yardımcı güç ünitesi, batarya ÅŸarj birimi ve dâhili soÄŸutma sistemini kompakt bir yapıda barındıran, elektrikli çoklu tren setleri (EMU) için milli olarak tasarlanan Türkiye’nin ilk sürücü birimidir.
ASELSAN raylı araç çekiÅŸ sistemleri iÅŸletmeye alınmadan önce hem laboratuvar, hem de tren üstünde zorlayıcı koÅŸullarda ve çeÅŸitli kullanım senaryoları ile test ediliyor. Milli Tren projesinde de benzer ÅŸekilde hem oturan, hem de ayakta yolcu yükleri kum torbaları ile simüle edildi. Trende olaÄŸanüstü yük koÅŸulları oluÅŸturuldu ve tasarımda hedeflenmiÅŸ yüksek ivme deÄŸerlerinde hızlanma saÄŸlandı.
25kV AC giriÅŸ hat geriliminden beslenen Milli Trende aktif olarak test edilmekte olan CESUR® EMU, trafo tarafından saÄŸlanan 950 VAC gerilimle 2x350 kW çekiÅŸ gücü üretiyor. Ä°leri ve esnek kontrol algoritmaları sayesinde, farklı AC tipteki motorları yüksek verimlilikte ve hassasiyette kontrol edebiliyor.
CESUR® EMU’nun özellikleri arasından rejeneratif frenleme, kayma/kızaklama giderme, paralel AC motor kontrolü, yedekli çalışma, yüksek akım ve gerilim koruması ve yüksek verimli anahtarlama teknikleri özgün olarak geliÅŸtirilen algoritmalar öne çıkıyor. Sıvı soÄŸutma sistemine sahip olan CESUR® EMU birimi, trenin yüksek performansta çalışmasını saÄŸlıyor.
Milli Tren Kontrol ve Ä°zleme Sistemi (TKYS)
Milli Tren projesinin diÄŸer önemli bileÅŸeni olan Tren Kontrol ve Ä°zleme Sisteminin (TKYS) donanım ve tren kontrol yazılımı da tamamen ASELSAN tarafından saÄŸlandı. Statik ve dinamik testler sırasında çok çeÅŸitli senaryolar altında çalıştırılan TKYS sistemi aynı zamanda trenin omurgası niteliÄŸinde olan MVB hattının da kontrolü ve yönetiminden sorumludur.
Modüler yapıda tasarlanan Tren Kontrol ve Ä°zleme Sistemi. raylı ulaşım araçları için kabul görmüÅŸ standartlarca (IEC61508, EN50155 gibi) tariflenen yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyelerine sahip bulunuyor. Sistemin mimarisi; kontrol, emniyet ve güvenilirlik algoritmaları, donanımı ve gömülü yazılımı ile tümüyle özgün olarak geliÅŸtirildi.
Sıradaki Hedef Milli Yüksek Hızlı Tren
Milli Tren projesinde kullanılmakta olan CESUR® EMU hem Hızlı, hem de Yüksek Hızlı Tren ihtiyaçlarını mevcut tasarımı ile karşılayabiliyor.
Milli Sinyalizasyon Sistemi
ASELSAN baÅŸlatmış olduÄŸu özkaynaklı AR-GE projeleriyle üniversiteler, teknopark firmaları ve KOBÄ°’ler ile birlikte çok sayıda çalışmaya imza atarak sinyalizasyon sistemi ve bileÅŸenleri konusunda yerli ekosistemin oluÅŸmasına öncülük etti.
Milli ERTMS/ETCS araçüstü tren koruma (ATP) sistemi ürünleÅŸtirme faaliyetleri kapsamında uluslararası ana hat sinyalizasyon sistem bilgileri, altyapıları ve teknolojileri kazanıldı. ASELSAN tarafından tasarlanan metro sinyalizasyon sisteminde uçtan uca kazanılan teknik bilgi ana hat sinyalizasyon sisteminde de kullanılacak niteliÄŸe sahip bulunuyor. Bu kapsamda, ASELSAN ERTMS/ETCS hat boyu sinyalizasyon sistemleri için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. ASELSAN, tüm bu çalışmalar sonucunda ana hat ve metro sinyalizasyon sistemlerinin tümünde teknoloji üretebilecek seviyece geldi. Ülkemizdeki sinyalizasyon sistemleri yerli imkânla karşılanırken, yurt dışı sinyalizasyon projeleri için iÅŸ geliÅŸtirme faaliyetleri baÅŸladı.
Ä°leri Teknoloji Sinyalizasyon Sistemi
Projeler kapsamında 2019 yılında Metro Ä°stanbul ile M1 Yenikapı-Otogar-Havalimanı-Kirazlı-Halkalı Metrosu CBTC Tabanlı Sinyalizasyon Sistemi Projesi imzalandı. Projede sistem tasarım çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
ASELSAN, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel MüdürlüÄŸü (AYGM) tarafından yürütülen Gayrettepe-Ä°stanbul Yeni Havalimanı (GYH) Metro ve Halkalı-Ä°stanbul Yeni Havalimanı (HYH) Metro projelerinde de sinyalizasyon sistemi ana yüklenicisi rolünü üstlendi. Bu projelerdeki kazanılan baÅŸarıların da etkisiyle Gebze-Darıca Metrosu Sinyalizasyon Sistemi Projesi de imzalandı.
CBTC Sistemi ana gereksinimlerine ek olarak, milli sinyalizasyonu bir adım daha öteye taşıyacak olan faaliyetlere iliÅŸkin Ar-Ge faaliyetleri baÅŸlatıldı. Bu kapsamda;
-Hattın ilave güvenliÄŸini ve önleyici bakım faaliyetlerini saÄŸlamak için fiber optik hat üzerinde kullanılan akustik sensör teknolojisi MIDAS-R sistemi
-Daha hassas ve etkin maliyetli konumlamanın saÄŸlanması için radar ve Inertial Measurement Unit (IMU) tabanlı sensör teknolojilerin kullanılması
-Yüksek kapasiteli ve verimli haberleÅŸme için 4.5/5G tabanlı kablosuz haberleÅŸme
-Enerji verimliliÄŸinin artırılması ve önleyici bakım faaliyetleri amacıyla IoT ve Cloud tabanlı veri toplama altyapıları
-Verimli ve uyumlu otomatik sürüÅŸün saÄŸlanması amacıyla AI (Artificial Inteligence) tabanlı ATO (Automatic Train Operation) geliÅŸtirme faaliyetleri yürütülüyor.
ASELSAN, metro ve ana hat sinyalizasyon sistemlerinde yaptığı yatırımlarla ülkemizin milli sinyalizasyon ihtiyacını karşılayacak sistemlerin elde edilmesi hususundaki çalışmalarına hızla ve kararlılıkla devam ediyor.