Raylı Sistemler Sektörünün Güçlü Çözüm Ortağı BERDAN CİVATA
Berdan Civata raylı sistemler için uluslararası standartlara uygun ve çeşitli kalitelerdeki bağlantı elemanlarını %100 “yerli ve milli” olarak üretebilmektedir.
Raylı Sistemler Sektörünün Güçlü Çözüm Ortağı
BERDAN CİVATA
Berdan Civata San A.Ş., 1979 yılında, bölgedeki firmaların standart ve özel cıvata, somun, saplama ve ankraj cıvataları gibi her çeşit ve kalitedeki bağlantı elemanları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Tarsus’ta Yunus ve Hasan Şemsi kardeşler tarafından kuruldu. Kuruculardan Makine Yüksek Mühendisi Hasan Şemsi 6 yılı İstanbul Denet Cıvata’da, 6 yılı Adana’da STFA Cıvata’da olmak üzere toplam 50 yılı aşkın yurtiçi ve yurtdışı deneyimi ile Türkiye’deki en eski cıvata üreticilerden birisidir. Türkiye’nin en hızlı büyüyen, en dinamik sektörü olan raylı sistemler için önemli bir çözüm ortağı haline gelen Berdan Cıvata ISO, ANSI, DIN, ASTM, AFNOR, JIS normlarına ve müşteri taleplerine göre özel üretim yapmaktadır. Türkiye’de CE Belgesi ve TUCSAmark Belgesini alan ilk cıvata fabrikası olan Berdan Civata, bugün Mersin Tarsus OSB’de toplam 52.000 metrekare alan üzerinde kurulu 22 bin metrekarelik kapalı tesislerinde, yüksek mukavemetli ve büyük çaplardaki bağlantı Elemanları üretimi alanında 400’ü aşkın çalışan kadrosuyla hizmet vermektedir.
Berdan Civata titiz üretim ve kalite anlayışı, ISO EN 17025’e göre TÜRKAK’tan Akredite Belgeli Test Laboratuvarı, ısıl işlem tesisleri, korozyona karşı elektro ve sıcak daldırma galvaniz ile çinko lamel kaplama tesisleri, otomatik somun üretim tesisleri, sıcak ve soğuk cıvata tesisleri ile tam entegre bir cıvata somun fabrikası olarak ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir yere sahiptir.
60 kadar ülkeye ihracat yapan Berdan Civata, yapısal çelik, inşaat, enerji, rafineri petrokimya, makine, tersanecilik, havaalanları, hangarlar, köprüler, demiryolları, tünel, baraj inşaatları ve rüzgar enerjisi gibi sektörler için yüksek dayanımlı cıvata, ankraj saplaması, dişli çubuk ve somun üretimini uluslararası kalite standartlarında ve müşteri taleplerini dikkate alarak yapmaktadır.
Berdan Cıvata bu sektörlerin yanı sıra basınçlı kap, kazan ve vana üreticilerinin ihtiyaç duydukları TSE, DIN, ASTM, ISO ve BS normlarına uygun, çoğunlukla 8.8, 10.9 ve 12.9 kalitelerde cıvata, ankraj saplamaları ve somunları ISO EN 3.1B Sertifikası eşliğinde üreterek müşterilerine sunuyor. Ürünlerinin yarıya yakınını AB’nin sanayileşmiş ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 60 ülkeye ihraç eden Berdan Cıvata markasını 10 ülkede tescil ettirmiş bulunmaktadır.
Türkiye’nin İlk Akredite Belgeli Laboratuvar Berdan Civata’da
TSE , ISO 9001 , CE ve TUCSAmark , GOST , AD 2000W Belgelerini almış bulunan Berdan Civata Türkiye’nin cıvata, somun sektörünün en zengin test laboratuvarlarından birine de sahip bulunuyor. Türkiye’de bu sektörde ISO EN 17025’e göre akreditasyon belgesi almış ilk laboratuvardır.
Laboratuvarda 100 mm çapa (500 tona) kadar çekme testi ve diş sıyırma testi, -150 °C gibi çok düşük sıcaklıklarda çentik darbe testi yapılabilmektedir. Berdan Cıvata Sürtünme Katsayısı Tespit Cihazı ile 30 bin Nm’ye kadar sıkma kuvvetlerinin analizini yapacak bağlantı elemanları sektörünün en büyük tork cihazını laboratuvarına katarak onu daha da zenginleştirmiştir. Ayrıca DaSt-021 Yüksek Mukavemetli Rüzgar Türbin Cıvataları ile ilgili uluslararası “Ü” Kalite Belgesini de alan Berdan Civata, Türkiye’de sektörün ilk CE Belgesini ve TUCSAmark Sertifikası ve basınçlı kaplarla ilgili Bağlantı Elemanları Yetkinlik Belgesinin (AD 2000 W) de sahibi olmuş bir cıvata somun fabrikasıdır.
Hayati bir konu olarak;
RAYLI SİSTEMLERDE KULLANILACAK BAĞLANTI ELEMANLARI
Anadolu Raylı Sistemler Kümesi üyesi olan Berdan Civata raylı sistemler için uluslararası standartlara uygun ve çeşitli kalitelerdeki bağlantı elemanlarını %100 “yerli ve milli” olarak üretebilmektedir. Berdan Civata, ihtiyaca göre bu ürünleri korozyona karşı korumak için elektro galvaniz, sıcak galvaniz ve çinko lamel kaplama uygulayabiliyor. Çinko Lamelli Kaplama ürünleri firmamız tarafından 1000 saate kadar korozyon testine tabi tutuluyor. Sıcak galvaniz kaplanan 10.9 kalite cıvatalarda Hidrojen Kırılganlığı riski Berdan Civata Patenti gereği sıfırdır. Ve bu konuda belge verilmektedir. Raylı ulaşım sistemlerine kaliteli ve yüksek mukavemetli cıvata somun üreten firmalar için “olmazsa olmaz” gerekliliklerinden biri de zengin test cihazları ile donatılmış bir laboratuvardır ve firmamız Berdan Cıvata’da ISO 17025’e göre akredite belgeli zengin test laboratuvarımızda yapılan tahribatlı tahribatsız testler sonucunda hazırlanan raporlar tüm ülkelerde geçerli olmaktadır.
Civata somun firmalarının üretime sokacağı alaşımlı veya alaşımsız çelik malzemelerde, ürünün kimliği durumundaki ISO EN 10204–3.1 sertifikası olmadan üretime alınmaması gerekiyor. Ayrıca bu sertifikadaki değerleri kontrol etmek üzere firmanın kendi bünyesinde bir spektral analiz cihazı, çatlak tespit cihazı, çentik darbe testi cihazı, sertlik ve mikro sertlik test cihazları ve bir de çekme testi cihazına ihtiyaç vardır.
Ayrıca 500 ton kapasitesiyle Berdan Patentli Avrupa’nın en güçlü Çekme Testi Cihazı ve 30 bin Nm. ile en güçlü 2 Tork Test Cihazından birisi Berdan Civata laboratuvarında bulunmaktadır.
Bu cihazlarda yapılan test sonuçları ile ISO EN 3.1 sertifikasında yazılı test sonuçlarının uyumu aranmalıdır.
Raylı sistemlere cıvata, somun gibi bağlantı elemanları üretmek isteyen bir firmanın laboratuvarında mutlaka bulunması gereken bu test cihazlarının her yıl yetkin Akredite bir kuruluş tarafından kalibre edilerek alınacak kalibrasyon numarası ve tarih cihazın görünür bir yerine yapıştırılması gerekiyor.
İnsan Hayatı Parayla Ölçülmez …
Raylı sistemlerde kullanılacak cıvata, somun ve saplamaların, mutlaka asgari kriterleri taşıyan üreticilerden satın alınması hayati önem taşıyor. Söz konusu kritik öneme haiz bağlantı elemanları parayla ölçülemeyecek değerdeki insan hayatı için son derece güvenli olması gereken taşıtlarda birer emniyet parçası niteliği taşırlar. 10.9 – 12.9 kalite bağlantı elemanları üreten kuruluşların, bu kritik parçaları üretebilmesi için ISO EN 17025’e göre akredite belgeli zengin bir laboratuvar sahibi olmaları en öncelikli şartlardan birisi olmalıdır.
Ancak bu özellikte laboratuvarı olan üretici firmaların raylı ulaşım sistemleri için ürettikleri cıvata, somun ve saplamaları sanayide çok ileri düzeydeki AB ülkelerine de ihraç edebilmesi mümkün olabilir.
Berdan Civata zengin test laboratuvarı ve sektörde uzmanlaşmış elemanları ile yarattığı güven sayesinde Avrupa’nın en uzun ikinci köprüsü Osman Gazi ile Dünya’nın en uzun köprüsü olan Çanakkale köprüsünün 4 ayağını taşıyan 10 metre boyda 700 kg ağırlıktaki ankraj cıvataları Berdan Civata’ya ürettirilmiştir. Ar-Ge 250 araştırmasında sektörün de en çok Ar-Ge harcaması yapan birinci şirketi olan Berdan Civata Ar-Ge çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.