TÜBÄ°TAK MAM Enerji Enstitüsü, Ä°zmir’de Düzenlenen Eurasia Rail Fuarı’na Katıldı
Bu yıl 8.kez düzenlenen fuarda Enstitü, raylı taşıt teknolojileri alanında geliÅŸtirdiÄŸi ürünleri sergiledi. Dizel Elektrikli Lokomotifler için Cer Sistemi GeliÅŸtirilmesi projesi kapsamında geliÅŸtirilen Cer Konverteri Güç Modülleri, Cer Kontrol Ünitesi, Cer Motoru, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi sergilenen ürünler arasındaydı. Proje ile birlikte geliÅŸtirilen cer sistemi toplam 11 adet DE11000 tip dizel elektrikli lokomotiflerde kullanılacaktır. Bu sayede atıl durumda olan lokomotifler yeniden hizmete alınarak aktif olarak kullanılabilecektir. Tamamı modüler biçimde tasarlanan güç modüllerinden oluÅŸan TRACS-GP güç platformu, üzerinde cer motor kontrol, dizel motor kontrol, alternatör kontrol ve gerekli tüm koruma aksiyonlarının koÅŸtuÄŸu Cer Kontrol Ünitesi ile birlikte dizel lokomotiflerin çekiÅŸ sisteminde dışa bağımlılığı sona erdirmektedir.
Fuarda, Enstitü tarafından geliÅŸtirilen ve testleri baÅŸarıyla sonuçlanan Raylı Araç Güç Platformu, entegre edildiÄŸi DE10000 Lokomotifi ile beraber sergilenme imkanı buldu.
Ürünler demiryolu sektöründen çok sayıda yetkili ve temsilci tarafından büyük ilgi gördü. Bu ürünlerin yanı sıra diÄŸer Ar-Ge projeleri kapsamında geliÅŸtirilmiÅŸ olan Hafif Raylı Araçlar için Cer Sistemi ve Cer Motoru gibi ürünler ile devam etmekte olan “E5000 Tip Elektrikli Lokomotif GeliÅŸtirilmesi” projelerine ait de bilgi paylaşım imkânı bulundu.
Enerji Enstitüsü Raylı Taşıt Teknolojileri Ekibi, ulaşım araçlarına yönelik faaliyetlerinin bir parçası olarak uygulamalı Ar-Ge projeleri yürütmektedir. Ekip bu kapsamda raylı taşıtlar için çekiÅŸ sistemi (cer konverteri, cer kontrol ünitesi, cer motoru), tren kontrol ve yönetim sistemi geliÅŸtirilmesi ile raylı araç mekanik tasarım ve dinamik modelleme alanlarında çalışmalar gerçekleÅŸtirmekte ve ürünler ortaya koymaktadır. Bu kapsamda “E1000 Tip Elektrikli Lokomotif GeliÅŸtirilmesi”, “Milli Raylı Taşıt Sistemleri GeliÅŸtirilmesi”, “Bursaray Duewag SG2 Raylı Sistem Aracı için ÇekiÅŸ Sistemi GeliÅŸtirilmesi” projelerini baÅŸarıyla tamamlamış olup “E5000 Elektrikli Lokomotif GeliÅŸtirilmesi” ve “Dizel Elektrikli Lokomotifler için Cer Sistemi GeliÅŸtirilmesi” projelerini yürütmeye devam etmektedir.
TCDD Taşımacılık’ın müÅŸterisi olduÄŸu, TÜLOMSAÅž, Marmara Üniversitesi ve Sıradışı Mühendislik ortaklığı ile gerçekleÅŸtirilecek olan TLM16V185 Modernizasyonu ve Özgün Motor GeliÅŸtirilmesi projesi de TÜBÄ°TAK MAM Enerji Enstitüsü yöneticiliÄŸinde baÅŸlayan bir baÅŸka önemli projedir. Proje kapsamında hedeflenen modernizasyon çalışmaları ile T.C. Devlet Demiryolları'nın kullanmakta olduÄŸu TLM16V185 tipi ağır dizel motorlarının yakıt tüketimi ve diÄŸer performans deÄŸerlerinin yerli imkanlarla geliÅŸtirilmesi ve özgül yakıt tüketimi iyileÅŸtirilmiÅŸ olan motorun TCDD'nin raylı sistemler uygulamasında kullanılmasının dışında denizcilik uygulamasında kullanılması hedeflenmektedir. Özgün motor geliÅŸtirilmesi hedefi kapsamında ise demiryolu uygulamalarında yaygın bir ÅŸekilde kullanılabilecek lisans hakları ülkemize ait özgün içten yanmalı dizel motorun geliÅŸtirilmesi saÄŸlanacaktır.