TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, Demiryollarının 2053 Vizyonunu Anlattı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Metin Akbaş, Demiryollarının 2053 Vizyonunu anlattı.
TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, Demiryollarının 2053 Vizyonunu Anlattı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Metin Akbaş, "Demiryollarının 2053 Vizyonu"nu anlattı. Türk Kamu İşletmeleri Birliği üyesi genel müdür ve yardımcılarının katıldığı toplantıda, bürokratik engelleri ortadan kaldırmak için görüş birliğine varıldı.
Türk Kamu İşletmeleri Birliği üyesi genel müdür ve müdür yardımcılarının katıldığı "Kurumlararası Diyaloğu Geliştirme Toplantısı", TCDD Behiç Erkin Salonu’nda yapıldı. Toplantıda konuşan TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, bürokratlara demiryollarında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Akbaş, toplantının kamu işletmeleri arasındaki iş birliğine önemli katkı sağlayacağının altını çizdi. TCDD ile ilgili sunum yapan ve soruları cevaplayan Akbaş, “Yaptığımız yatırımlarla 2003 yılında 10 bin 959 km olan demiryolu uzunluğumuzu 2021 yılı sonu itibariyle, yüzde 19 artışla, 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Yeni yüksek hızlı ve hızlı tren hatları inşa ederken mevcut hatlarımızın yenileme ve modernizasyon çalışmalarını da sürdürüyoruz. Yaptığımız çalışmalarla elektrikli hatlarımız 6 bin 24 kilometreye ulaştı. Böylece hatlarımızın yüzde 47’si elektrikli hale getirildi. Büyük önem verdiğimiz sinyalizasyon projelerinde önemli ilerlemeler sağlanmış olup sinyalli hat uzunluğu 7 bin 94 kilometreye ulaştı. Böylelikle tüm hatlarımızın yüzde 55’i sinyalli hale getirilmiş oldu.” dedi.
TÜBİTAK iş birliği ile geliştirilen milli sinyalizasyon sisteminin önemine dikkat çeken Akbaş “Hatlarımızda bu sistemi yaygınlaştırıyoruz. Bu kapsamda devam eden bin 595 kilometrelik sinyalizasyon projelerimizden bin 180 kilometresi yani yüzde 74’ü milli sinyalizasyon sistemidir.” diye konuştu.
Devam eden ve tamamlanan projelerle ilgili bilgi veren Akbaş, “2003 yılında başlatılan yüksek hızlı, hızlı ve konvansiyonel hat yapım çalışmalarımız halen 4 bin 407 km’si yüksek hızlı ve hızlı tren, 314 km’si konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4 bin 721 km’lik hatta devam etmektedir. Bu yılın başında (8 Ocak 2022) maksimum 200 km/saat hızla işletmecilik yapılan Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı'nı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile hizmete açtık. Bu projenin devamı olan 135 km’lik Karaman-Ulukışla kesimindeki altyapı ve üstyapı yapım çalışmalarımız devam etmektedir. Hızlı tren hattını Mersin ve Adana’ya ulaştıracak olan 196 kilometrelik Aksaray-Ulukışla-Yenice kesiminin ihalesi yapılmış ve sözleşmesi imzalanmıştır. 250 km/saat hıza uygun olarak inşa edilen ve 603 km’lik mesafeyi 405 km’ye düşürecek olan Ankara-Sivas YHT Projesi'nin 315 kilometrelik Balışeyh-Yerköy-Akdağmadeni-Sivas kesiminde test ve sertifikasyon çalışmalarını tamamladık. 78 km’lik Kayaş-Balışeyh arasındaki çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan koridor üzerinde yer alan 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule kesiminde yüzde 56 fiziki ilerleme sağlandı. Bandırma-Bursa-Osmaneli HT Hattı'nın 56 km’lik Bursa-Yenişehir kesimindeki altyapı yapım çalışmalarına Teşekkülümüzce devam edilmektedir. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'ndaki yapım çalışmalarımız da 6 kesim halinde devam ediyor.” ifadelerini kullandı.