TCDD TEKNİK TÜRKİYE’NİN YENİ YÜZYILINA HAZIR
TCDD Teknik, Türkiye’nin yeni yüzyılına girdiği bu günlerde, milli mühendisliğin gücüyle demiryolu sektöründe hizmetlerini geliştiriyor.
TCDD TEKNİK TÜRKİYE’NİN YENİ YÜZYILINA HAZIR
Türkiye’nin en hızlı gelişen mühendislik firmaları arasında önemli bir konumda bulunan TCDD Teknik, Türkiye’nin yeni yüzyılına girdiği bu günlerde, milli mühendisliğin gücüyle demiryolu sektöründe hizmetlerini geliştiriyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türksat ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olarak 2018 yılında faaliyetine başlayan TCDD Teknik, 168 yıllık tarihi gelenekten aldığı güçle projeler geliştiriyor. TCDD Teknik, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kamu destekli özel sektör modelinin ilk örneği olarak dikkati çekiyor.
TCDD Teknik, 2019 yılında ilk tasarım, ilk danışmanlık, ilk proje ve ilk eğitim faaliyetlerini hayata geçirdi. 2020 yılında şirket, mühendislik ve teknoloji kapasitesini inşa etti ve projeleri bir adım öteye taşımaya gayret etti. 2021 yılına gelindiğinde özellikle teknoloji alanında kapasite inşa çalışmaları tamamlandı ve sistematik çözümler, modeller üreten bir şirket olarak hizmet vermeye başladı.
TCDD Teknik mühendislik, müşavirlik, sinyalizasyon, demiryolu araçları, ölçüm, teknoloji ve enerji alanlarında aktif faaliyet gösteriyor. Demiryollarında uzmanlık gerektiren mühendislik hizmetlerine odaklanılması yaklaşımıyla hizmetlerini sürdüren TCDD Teknik bugüne kadar aldığı 200’ün üzerinde tamamladığı ve devam ettiği projeleriyle Türkiye’nin yerli ve milli olarak ilerlemesini sağlıyor.
DEMİRYOLLARINDA GÜVENLİK ÇALIŞMALARI
Otomatik Tren Durdurma Sistemi’nin (ATS) yerli ve milli şekilde üretimi için TÜBİTAK Rute ile çalışmalar yapan TCDD Teknik, demiryollarında güvenliği üst düzeye çıkarmak için cihazın gelişmelerini de sürdürüyor. Bunun yanı sıra TCDD Teknik mühendislerinin geliştirdiği Demir Göz ile de güvenlik üst seviyeye çıkarılıyor. Raylardaki çatlağı tespit edebilen, ultrasonik cihaz demirgöz ile konvansiyonel hatlardaki kusurlar hızlı bir şekilde tespit edilirken buna göre yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla hatların sağlıklı bir şekilde işlemesi sağlanıyor.
SİNYALİZASYONDA YERLİLİK ARTIYOR
TCDD demiryolu hatlarında işletme emniyetinin geliştirilmesi, seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin artırılması, mevcut yol kapasitelerinin etkin ve verimli kullanılması, hareketliliğin artırılması, sinyalizasyonda yerli kaynakların ve imkânların daha etkin kullanılması amaçları doğrultusunda TCDD demiryolu ağı sinyalizasyon sistemlerine yönelik bütünsel bir sinyalizasyon eylem planı çalışması yapıldı. Bu kapsamda Türkiye’deki ve dünyadaki yeni gelişmeleri de dikkate alan Demiryolu Sinyalizasyon Eylem Planı kısa, orta ve uzun vadede demiryolu sinyalizasyonu ile ilgili yapılacak çalışmalara yol haritası olması amacıyla geniş paydaş katılımıyla hazırlanarak gerekli stratejiler ve yöntemler ortaya koymayı hedefliyor. TCDD Teknik hali hazırda; Bursa-Bandırma-Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, İzmir, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli Konya, Karaman, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Gaziantep hatlarında sinyalizasyon projeleri gerçekleştiriyor.
ÖLÇÜM VE SERTİFİKASYONDA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Milli EMU Projesi İçin 7 Kalem Homologasyon Testleri Hizmet Alımı İşi başta olmak üzere, GAZİRAY Hızlı Tren ve Banliyö Hatlarının Bağımsız Güvenlik Değerlendirmesi İşi gibi birçok projeye imza atan TCDD Teknik Ölçüm ve Sertifikasyon alanında çalışmalarını sürdürüyor. TCDD Teknik 2023 yılının başında, demir yolu trafiğinde kullanılan araçların bakımlarının uluslararası standartlarda yapıldığını belgeleyen ECM sertifikasının da sahibi oldu.
KENT İÇİ ULAŞIMDA HEDEF BÜYÜTTÜK
Kent içi ulaşımda yeni hedefler koyarak, mevcut projelerini geliştiren TCDD Teknik, Marmaray hat bakımları, Avrasya Tüneli bakım müşavirliği, Gayrette – Kağıthane metro istasyonlarının sinyalizasyon ve haberleşme projelerini alarak bu alanda da başarılı çalışmalara imza atıyor. Bunun yanı sıra, demiryolu araçlarının bakım ve onarım faaliyetleri de yine TCDD Teknik ekiplerince gerçekleştirilebiliyor.
SIFIR EMİSYON HEDEFİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJELERİ
Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşabilmesi için de çalışmalar yapan TCDD Teknik, 2053’te Paris İklim Anlaşması’yla taahhüt edilen sıfır emisyon hedefine ulaşılmasına katkı sunmak için de yenilenebilir enerji konusunda uzmanlık çalışmalarına imza atıyor. Bu doğrultuda TCDD Teknik tarafından yapılan projeler arasında: “TCDD Taşımacılık Çevre Yönetimi Ve Sera Gazı Emisyon Yönetimi Danışmanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü Rüzgar Enerji Kaynağından Elektrik Üretimi İçin Saha Tespiti, TÜRASAŞ Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından (Ges) Elektrik Üretimi İçin Kapasite, Saha Ve Tesislerin Tespiti” gibi birçok çalışma yer alıyor.