Türkiye’de Önümüzdeki 2 Yıl İçinde Yatırımlarda Demiryolunun Payı Yüzde 65’e Çıkacak
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara’da medya temsilcileri ile bir araya geldi
Türkiye’de Önümüzdeki 2 Yıl İçinde Yatırımlarda Demiryolunun Payı Yüzde 65’e Çıkacak
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara’da medya temsilcileri ile bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ulaştırma sektörüne son 20 yılda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldığını, yatırımların karşılığında vatandaşın hayatındaki gelişmeleri görmenin kendilerini mutlu ettiğini belirten Karaismailoğlu, yatırımların devam ettiğinin altını çizdi.
Yatırımlarla yılda 7 milyar saat zaman tasarrufu, 1 milyar litre akaryakıttan doğrudan tasarruf sağlandığını aktaran Karaismailoğlu, doğrudan tasarrufun yanı sıra bölgeye de istihdam, üretim, turizm ve tarım alanında katkı sağlandığını anlattı. Karaismailoğlu, 183 milyar dolarlık yatırımın, üretime 1 trilyon doların üzerinde etkisinin olduğunu bildirdi.
Bakan Karaismailoğlu, demiryolu ağırlıklı bir yatırım dönemine başladıklarını ifade ederek, “Önümüzdeki 2 yıl içinde yatırımlardaki demiryolu payı yüzde 65’e çıkacak, kara yolu da yüzde 30’larda devam edecek. Bizim bugün 13 bin 50 kilometrelik demiryolu ağımız var, 1400 kilometresi hızlı tren ama 2053 hedefimiz, tam 28 bin kilometre demiryolu hattına sahip olacağız.” Dedi.
Şu an Türkiye genelinde 4 bin 500 kilometre yapımı devam eden demiryolu hattı bulunduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy-Edirne-Kapıkule demiryolu hattının 220 kilometre uzunluğunda olduğunu, bunu da 2024 yılı sonunda hizmete açmayı hedeflediklerini bildirdi.
Karaismailoğlu, Ankara-İzmir hızlı tren hattının ihalelerini de tamamladıklarını, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, 2025 yılı sonu itibarıyla da 500 kilometre uzunluğundaki Ankara-İzmir hızlı tren hattını faaliyete alacaklarını söyledi.
Ankara-Sivas hattında da imalatların son aşamaya geldiğini, Ankara ile Kırıkkale arasında sıkıntılar olduğunu, buna karşın imalatların yoluna girdiğini dile getiren Karaismailoğlu, 2023 yılı başlarında da Ankara-Sivas hızlı tren hattını hizmete alacaklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, 220 kilometre uzunluğunda Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattındaki çalışmaların da 2024 yılı sonu itibarıyla faaliyete geçeceğini belirterek, yapılan yatırımların sadece yolcu taşımacılığı için değil lojistik açıdan maliyetlerin düşürülmesi anlamında çok kıymetli olduğuna dikkati çekti.
Seyahat Süresi İstanbul Hattında 3,5 Saate Kadar Düşecek
Ankara-İstanbul hızlı tren hattında ulaşım süresinin kısaltılması için Bilecik kesimindeki imalatların devam ettiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Orada hızlar düştüğü için 4 saati buluyor. Bilecik’teki tünel imalatlarımız 2024’e doğru bittiğinde seyahat süresi İstanbul hattında 3,5 saate kadar düşecek. Ayrıca, Ankara ve İstanbul arasında 350 kilometre hıza imkan tanıyan çok yüksek hızlı tren çalışmamız da bir taraftan devam ediyor. Yavuz Sultan Köprüsü’nden geçecek Gebze-Çatalca hızlı tren hattında ihale süreçlerimiz devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Karaismailoğlu, milli elektrikli tren setinde test süreçlerinin raylarda devam ettiğini vurgulayarak, bu yıl itibarıyla sertifikasyon işlemlerini tamamladıktan sonra seri üretime geçeceklerini söyledi.