
Yüksek Akım GeçiÅŸ Klemensleri
Büyük kesitler için yeni hızlı baÄŸlantı teknolojisi
Hande Kongaz BaÅŸtürk
Elektrik Yük. Mühendisi
Cihaz & Saha BaÄŸlantı Sistemleri Ürün Yönetmeni
Phoenix Contact Elektronik Tic. Ltd. Åžti.
hkbasturk@phoenixcontact.com
Cihaz üreticileri arasında hızlı baÄŸlantı teknolojisine olan talep artmaktadır ancak büyük kesitler için herhangi bir çözüm yoktur. Phoenix Contact büyük kesitli cihaz baÄŸlantıları için yenilikçi bir baÄŸlantı yapısı geliÅŸtirmiÅŸtir. T-LOX 95 mm²'ye kadar kabloların hızlı baÄŸlantısını saÄŸlar ve düÅŸük iÅŸletme kuvveti gerektirir (ana resim).
Yeni nesil cihazlar sürekli yeni gereksinimlerle karşılaşır - gittikçe küçük, güçlü ve ekonomik olmalıdırlar. Bu trendler cihaz baÄŸlantı teknolojisini de belirler; klasik vidalı baÄŸlantıya ek olarak özellikle yaylı hızlı baÄŸlantı teknolojileri son yıllarda önem kazanmıştır. Bu teknolojiler aletsiz push-in ve push-lock baÄŸlantıyı kapsar. Bugün bu yay temelli baÄŸlantı teknolojileri çok kısa sürelerde kablo baÄŸlantılarına imkan tanırken tanımlı kontak kuvveti emniyet saÄŸlar. Ayrıca hatalı torkun neden olduÄŸu arzıalar bu ÅŸekilde önlenmiÅŸ olur.
Bugüne kadar pazar 35 mm²'nin üzerinde hızlı baÄŸlantı teknolojili cihaz baÄŸlantısı görmemiÅŸti. Klasik yaylı klemenslerde gereken kuvvet çok yüksektir çünkü baÄŸlanan kablonun kesiti büyüdükçe gereken yay enerjisi de büyümektedir.
Yeni T-LOX bağlantı prensibi
Bu noktada Phoenix Contact'ın T-LOX yeni baÄŸlantı teknolojisi öne çıkmaktadır. Bu teknoloji 50-95 mm² çok telli kabloların bile esnek, kolay ve güvenli baÄŸlantısını saÄŸlamaktadır. T-LOX baÄŸlantısı da yay temellidir. Yüksek baskı kuvvetinden kaçınıp kullanışlı bir iÅŸletim kuvvetini koruyabilmek için yay kol mekanizmasıyla desteklenir; bu kabloların güvenli baÄŸlantısını saÄŸlar. Klemens standart bir tornavidayla açılır ve kapanır. Kol teknolojisi iÅŸletim kuvvetlerini kullanıcı dostu bir seviyede tutar.
Birçok uygulamada kablo baÄŸlantısı için küçük, eriÅŸilemez bir alan vardır, dolayısıyla büyük kesitli kabloların uçlarını doÄŸru konuma getirmek çok zordur. T-LOX baÄŸlantıda üstten tamamen açık bir alan söz konusudur. Bunun avantajı, pazardaki diÄŸer çözümlerin aksine kablo terminale itilmez üstten kolayca yerleÅŸtirilir. Terminalin açık görüntüsü kolay kablo baÄŸlantısı saÄŸlar.
T-LOX teknolojisi yüksek akımlar için de uygundur
T-LOX teknolojisi Phoenix Contact'ın yeni yüksek akım klemenslerinde ilk kez kullanılmaktadır. Önceden 95 mm² kesite kadar vidalı yüksek akım geçiÅŸ klemensleri, 150 mm²'ye kadar kablo pabuçları için cıvatalı baÄŸlantı klemensleri 16 mm²'ye kadar tanımlı kontak kuvvetiyle temin ediliyordu.
Yaylı klemenslerde iki seri vardır: Birisi push-in baÄŸlantılı PW serisidir ve aktvivasyon ve kablo çıkış yönü aynı olan kompakt baÄŸlantı alanı sunar. DiÄŸeri push-lock baÄŸlantısı ve invertörlerin AC baÄŸlantı alanındaki sızdırmazlık özellikleri gibi fonksiyonlarıyla pazarda kendisini kabul ettirmiÅŸ PLW serisidir (bkz ana resim).
T-LOX baÄŸlantılı yeni TW serisi yüksek akım geçiÅŸ klemenslerini büyük kesit ve tanımlı kontak kuvveti alanında tamamlar. TW serisi 16-50 mm² baÄŸlantı kapasiteli ve 150 A akım taşıma kapasiteli TW 50 klemensini ve 25-95 mm² baÄŸlantı kapasiteli ve 232 A akım taşıma kapasiteli TW95 klemensini içerir. Her iki klemens IEC 60947-7-1'e göre 1000V taşıyabilir (Åžekil 1).
Dünyanın farklı yerlerinde kullanılabilen klemenslerde Amerikan UL onayı cihaz üreticileri için gittikçe önem kazanmaktadır. TW serisi klemensler UL 1059 standardına göre C Kullanım Grubu için 600 V onaylıdır. Bu sertifika geçiÅŸ klemensinin neredeyse tüm uygulamalarda kullanılabilmesi anlamı taşır.
Bağlantı ve montaj
Cihazın içinde kablo pabuçları için bir cıvatalı konnektör standarttır. Uygulama ve cihazın yapısına baÄŸlı olarak baralar yüksek güç ihtiyacında dahili kablolama olarak kullanılabilir. Bu nedenle kullanıcılara kendi baralarına direkt baÄŸlantı seçeneÄŸi sunulur. Bu durumda klemens entegre akım barası olmadan teslim edilir ve bunu kullanıcı temin eder. BaÄŸlantı noktasının ortadan kalkması hem zaman kazandırır hem de geçiÅŸ dirençleri gibi çeÅŸitli teknik özellikler de iyileÅŸir (Åžekil 2).
Kullanıcıların gerekli pin sayısını kendisinin yapılandırdığı standart geçiÅŸ klemenslerinin aksine TW serisi klemenslerde uygulanan kuvvetlerin optimum ÅŸekilde absorbe edilmesini saÄŸlayan mono-blok tasarım vardır. TW 50 ve TW 95 serileri 1-6 pinlidir. T-LOX klemensi 1-5 mm kalınlıkta muhafaza sacına alet kullanmadan monte edilebilir. Klemensi muhafazaya sabitlemek için bir montaj takozu kullanılır. Takozun çift geçmeli yapısı sıkı bir tutuÅŸ saÄŸlar.
Kablolama hatalarını asgariye indirmek için TW klemensleri etiketlenebilir. Bireysel etiketleme için yüzeyler mevcuttur. Klemenslerde etiket ÅŸeritleriyle etiketlenebilen markalama olukları vardır.
Özet
Yeni TW serisi yüksek akım klemensleri 95 mm²'ye kadar kabloların güvenli ve kolay baÄŸlantısını saÄŸlar. Cihazın dışındaki baÄŸlantı yeni T-LOX baÄŸlantı teknolojisiyle yapılır. Cihazın içinde kullanıcı baÄŸlantının kablo pabucuyla mı yoksa doÄŸrudan kulanıcının kendi barasıyla mı yapılacağını seçebilir. Klemensler az bir kuvvet uygulayarak ve alet kullanmadan monte edilir.
T-LOX baÄŸlantı prensibi belirli bir kontak kuvveti üreten ve konforlu bir iÅŸletme kuvveti sunan bir yayı temel alır. T-LOX iyi bir görüÅŸ saÄŸlayan üstten tamamen açık bir baÄŸlantı alanı sunar. Böylece kısa ve çok telli kabloların klemense yerleÅŸtirilmesi ve fazla kuvvet uygulanmadan baÄŸlanması mümkün olur.
TW serisi 50 mm² baÄŸlantı kapasiteli ve 150 A akım taşıma kapasiteli TW 50 klemensini ve 95 mm² baÄŸlantı kapasiteli ve 232 A akım taşıma kapasiteli TW95 klemensini içerir. Her iki klemens IEC 60947-7-1'e göre 1000V taşıyabilir ve UL 1059, Kullanıcı Grubu C'ye göre 600 V UL ile tam uyumludur.
Dahili kablolama için hızlı baÄŸlantı teknolojisi
Cihazların içindeki PCB kablolaması için Phoenix Contact büyük kestilerde hızlı baÄŸlantılı klemensler de sunmaktadır.
SPT serisi PCB klemenslerde kablo baÄŸlantısı kullanışlı push-in teknolojisiyle yapılır. Tek telli ve yüksüklü çok telli kablolar doÄŸrudan klemense takılarak zaman kazanılır.
SPT serisi PCB klemensler 16 mm²'ye geniÅŸletilmiÅŸtir. Yeni SPT 35 35 mm² kesite kadar kabloların baÄŸlantısını ve 125 A'e kaar akımların taşınmasını saÄŸlar (Åžekil 3).
www.phoenixcontact.com.tr/t-lox
Röportaj
Janina Lattwesen (yazar)
T-LOX yepyeni bir teknolojidir – Phoenix Contact'ı bu baÄŸlantı yapısını geliÅŸtirmeye ne itti?
Global cihaz üretimi pazarında büyük kesitlerde hızlı baÄŸlantı teknolojisi ihtiyacı artmaktadır. Önceden pratik bir çözüm yoktu. Amacımız müÅŸterilerimiz için güvenli, hızlı bir baÄŸlantı teknolojisi geliÅŸtirmekti.
Yeni T-LOX baÄŸlantı teknolojisini özel kılan nedir?
Özel olan çok telli olsalar bile büyük kesitli kabloların sahada güvenli ve kolay baÄŸlanabilmesidir. Gerekli iÅŸletme kuvveti düÅŸündüÄŸünüzden çok daha kullanışlıdır.
T-LOX” ismini nasıl buldunuz?
“T-LOX” ismi “toggle” ve “lock” kelimelerinden gelmektedir ve baÄŸlantı prensibini tanımlamaktadır. “X” ÅŸirketimizin isminden gelmektedir: Phoenix Contact.
Bu baÄŸlantı teknolojisinde baÅŸka potansiyel görüyor musunuz?
Kesinlikle. Yüksek akımlara ve büyük kesitlere ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilir. ÖrneÄŸin bina hizmetleri olabilir.