Yenilenebilir Enerji Kaynakları - Güneş Enerjisi Santrali
Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Güneş Enerjisi Santrali
Yenilenebilir enerji, doğal çevreden sürekli veya tekrarlamalı olarak ulaşılan, güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, hidrojen ve dalga enerjisi gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde edilen enerjidir.
Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler. Farklı alanlarda kullanımları mümkündür.
Türkiye, dünyadaki konumundan dolayı güneş ve rüzgâr enerjisi kaynağı açısından oldukça zengindir. Artan nüfusla birlikte tüketimi fazlalaşan enerji ihtiyacı, doğaya zarar vermeden daha ekonomik bir şekilde üretilmelidir.
Karbon dioksit küresel ısınmaya en fazla etkisi olan maddedir. Kükürt dioksit ve azot oksit asit yağmurlarına neden olur; parçacıklı maddelerle birlikte havanın kirlenmesinde rol oynar. Katı yakıtlar, hem bölgesel hem de küresel olarak en fazla çevre kirliliğine yol açan yakıt çeşitleridir.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile enerji üretimi dışa bağımlılığı azaltır, enerji verimliliğinin artmasına yardımcı olur. Karbon emisyonunun ve hava kirliliğinin azalmasına neden olur, çevre dostu bir enerji tüketimi sağlar.
Diğer enerji sistemlerine göre yüksek teknoloji gerektirmediğinden kolayca kurulabilir sistemlerdir ve ömür boyu kullanım sağladığından uzun vadede oldukça ekonomik bir enerji çözümüdür. Faturalardan tasarruf edebilir, enerji fazlasını satarak kâra geçebilirsiniz.
Tüm yenilenebilir enerjilerin ortak özellikleri çevreye dost, sürdürülebilir ve yerli kaynaklardan elde edilebilir olmasıdır. Bu sayede, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artışa geçen enerji ihtiyacına yönelik, çok yüksek fiyatlara ithal ettiğimiz fosil enerji kaynaklarına alternatif olarak öne çıkmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile yerli enerji üretimi sağlanabilecek, çevre kirliliği en aza indirilebilecek ve sosyo-ekonomik açıdan büyük bir düzelme ve ilerleme sağlanabilecektir.
Adana Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Şube Müdürlüğü tarafından işletilen Adana Hafif Raylı Taşıma Sistemi, 13,5 km çift yönlü hat ve 13 istasyondan oluşmaktadır. Raylı Taşıma Sisteminin yolcu istasyonları ile tren depo sahası çatılarına yaklaşık 2 MW gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmuş ve 2021 yılı Mart ayında devreye alınmıştır. GES yılda yaklaşık 2,5 milyon kWh enerji üretimi ile raylı sistemin enerji ihtiyacının üçte birini karşılamakta olup, tabloda belirtilen bileşenlerden oluşmaktadır.
Bu sistem 1700 ton/yıl karbondioksit, kükürt, radyasyon salınımını önler. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından olan Güneş Enerji Sistemlerinin; karbondioksit ve kükürt salınımı olmadan enerji ürettiğinden daha sağlıklı çevre için katkıda bulunması, hazır enerji kaynağı olması ve benzeri avantajları nedeniyle tercih edilmiştir. Türkiye’de Hafif Raylı Taşıma Sistemi istasyonlarının çatısında yapılan ilk Güneş Enerji Sistemidir.
Adana tarım bölgesi olduğu için birçok sulama kanalı var. Baraj çıkışındaki kanal üzerinde, suyu türbinleyerek enerjisini aldıktan sonra sulama suyuna bırakmayı öngören bir proje geliştirdik. Böylece; Belediyemizin harcadığı elektriğin bir kısmını öz tüketimi olarak karşıladığımız gibi proje uygulama alanında yapacağımız rekreasyon çalışmamız ile de kent halkına yeni bir hizmet sunma imkânına da kavuşmuş olacağız.
Enerji kaynağı olarak fosil yakıtları kullandığımızda, sonunda tükenecek bir rezervden faydalanmış oluruz. Gaz, petrol ve kömür halen dünyamızda mevcut olmakla birlikte, şu andaki yüksek miktarlarda kullanım, arzın azalacağı ve gelecekte bu rezervlerin tükeneceği anlamına geliyor. Fosil yakıtların kullanıldığı sistemler mutlaka daha akıllıca kurgulanmalı ve mümkünse yenilenebilir enerji sistemleriyle desteklenmelidir.
Ayrıca temiz enerji projelerinin hayata geçirilmesi gençlerimize daha yaşanılabilir bir gelecek bırakmak amacıyla önemli bir girişim olacaktır.
Mehmet MAK
Elektrik-Elektronik Yük. Müh.
Adana Büyükşehir Belediyesi
Raylı Sistem Şube Müdürü