Yerel Üretim İçin Stratejik İşbirliği Anlaşması
Bombardier Transportation ve Bozankaya, Türkiye’de Yerel Üretim İçin Stratejik İşbirliği Anlaşmasına İmza Attı
• Bombardier, Türk raylı ulaşım alanında Türkiye’deki yüksek hızlı trenleri üretmek adına yerel ortak Bozankaya ile birlikte çalışacak
Raylı sistem teknolojileri lideri Bombardier Transportation ve Türk toplu taşıma araçları üreticisi Bozankaya mutabakat anlaşmasına imza attı. Ortak hedef ise Türk raylı sistemler sektöründe yüksek hızlı trenlerin gelişimi için stratejik ortaklığın güçlendirilmesi. Anlaşma, Bozankaya fiirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya ve Bombardier Transportation’ın Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi tarafından, Türkiye, Gürcistan ve Türkmenistan’ın Kanada Büyükelçisi John Holmes’un huzurunda imzalandı. Gerçekleştirilen basın toplantısına Bombardier Türkiye Satış Direktörleri Halil Tufan Özkan ve Nezih Ertürk, Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ve iki firmanın üst düzey yöneticileri de katıldılar.
Anlaşmaya göre her iki taraf da TCDD’den beklenen ihale daveti bağlamında yüksek hızlı tren geliştirip üretmek için birlikte çalışmayı kabul etti. Başkent Ankara’yı İstanbul’a bağlayan hat ile neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayan diğer yeni geliştirilen hatlarda kullanılmak üzere yüksek hızlı tren alımına oldukça sıcak bakılıyor.
Bombardier, yüksek hızlı tren alanında dünya çapında büyük bir yetkinliğe sahip. Yüksek hızlı tren sektöründe 20 yıllık bir birikime sahip Bombardier, 850’den fazla tren ile yüksek hızlı ve çok yüksek hızlı uygulamaların teslimatını gerçekleştirdi.
Bombardier’in Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi konu ile ilgili açıklamasında: “Türkiye’nin raylı sistemlerin sürdürülebilir ekonomik gelişimde oynadığı rolü hakkında oldukça açık bir vizyonu mevcut. Dolayısıyla, Türkiye bu vizyonun hayata geçirilmesi için gerekli olan stratejik yatırımları yapıyor. Yetkililer raylı ürünler ve alt yapı için 45 milyar doları aşan bir yatırımın yapılacağını belirttiler. Bombardier olarak biz bu planlarda oldukça büyük bir potansiyel görüyoruz ve stratejik ortağımız olarak Bozankaya’nın yanımızda yer almasından mutluluk duyuyoruz. Bombardier’in yüksek hızlı tren konusunda mühendislik bilgi birikimi, deneyimleri ve teknoloji transferi ile Bozankaya’nın hem yerel hem de uluslararası araç üretimindeki uzmanlığının birleşimi sayesinde Türkiye için, Türk malı araçlar üretmede başarılı olacağız” dedi.
İhalenin kazanılması doğrultusunda 100 milyon USD’lık bir yatırım yapacaklarını belirten Furio Rossi, “Yatırım detayları; tesis, makine ve ekipmanlar da dikkate alınarak yüksek hızlı trenin standartlarına uyulabilmesi için her iki firmanın titizlikle yürütülen ortak çalışması ile hazırlandı” dedi.
Basın toplantısında açıklama yapan Murat Bozankaya; “Bozankaya, Almanya ve Amerika’da şu ana kadar 2300’ün üzerinde tramvay üretimi gerçekleştirdi. Bozankaya tarafından üretilmiş bu tramvaylar şu anda Avrupa’nın Bergen, Potsdam, Bochum, Mainz, Graz, Lyon, Paris, Amerika’nın ise Portland, Salt Lake City, San Diego, Houston, Charlotte, Norfolk ve Atlanta şehirlerinde hizmet vermektedir. Ayrıca Bozankaya üretimi olan yenilikçi araçlarımız ile ilklere imza atıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli Trambüs’ünü, yüzde 100 alçak tabanlı Tramvay ile yolcu taşıyacak ilk yerli elektrikli otobüs üretimini gerçekleştirdik. Almanya’da ise ilk ve tek elektrikli otobüs üreticisiyiz” dedi.
Murat Bozankaya; “Bombardier’in oldukça tamamlayıcı bir ortak olduğunu gördük ve birlikte Türk halkının gitmek istedikleri yerlere hızlı, rahat, güvenli ve modern bir ulaşım yöntemiyle ulaşmalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise açıklamasında; “Türkiye’de şu anda 12 adet yüksek hızlı tren hizmet vermektedir. Yapımı devam eden ve sona gelinmiş hızlı tren hatlarına bakıldığında en az 200 civarında ilave yüksek hızlı tren ihtiyacı oluşacağını öngörmekteyiz. Resmi kurumlarca yapılan açıklamalarda da bu yönde bir ihale hazırlığının mevcut olduğunu görüyoruz. Biz de bu ihtiyaca en iyi şekilde cevap verecek bir güç birliği için bu ortaklığı gerçekleştiriyoruz” dedi.
İlk etaptaki hazırlıklarını TCDD’nin tahmini olarak 2 milyar Euro’yu aşan 80 adet hızlı tren seti için yaptıklarının altını çizen Günay; “Bu ihale ve sonrasındaki ihalelerde ihtiyacın 200 tren setini bulacağını tahmin etmekteyiz. İhale şartnamesinde ortaklık maddesi ile teknolojinin Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Bozankaya ve Bombardier yapacakları yatırımla Türkiye’ye ciddi bir teknoloji transferi gerçekleştirilecekler. Bu ortaklıkla birlikte Bozankaya olarak farklı bir yatırıma daha imza atmış olacağız. Hızlı tren üretimi için tamamen yeni bir lokasyonda yeni bir oluşumla yatırım öngörmekteyiz” dedi.
Bombardier Transportation Hakkında
Bombardier Transportation, sanayideki en geniş portföyü sunarak, raylı teknolojiler sektöründe global lider konumunda. Raylı sistemlerden, trenlere, yer altı ulaşım araçlarına ve sinyalizasyona kadar bir çok hizmeti içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip Bombardier, aynı zamanda tamamlanmış ulaşım sistemleri, e-mobility teknolojisi ve bakım hizmetleri de sunuyor. Yenilikçilerin öncüsü olan Bombardier Transportation, sürdürülebilir ulaşımda sürekli ilklere imza atarak, operatörler, yolcular ve çevre için oldukça değerli faydalar sağlayan bütünleşik çözümler sunuyor. Almanya, Berlin merkezli Bombardier Transportation yaklaşık 37.700 kişiye istihdam sağlayarak 60’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor.
Bombardier hakkında
Bombardier, uçak ve tren üreten dünya lideri bir üreticidir. Geleceği görerek hizmet veren Bombardier, ulaşımı kökten değiştirerek dünyanın dört bir yanında daha etkili, daha sürdürülebilir ve daha konforlu ulaşıma duyulan ihtiyaca cevap vermektedir. Araçlarımız, hizmetlerimiz ve hepsinden öte, çalışanlarımız bizi ulaşım sektöründe dünya lideri yapan unsurlardır.
Bombardier’in merkez ofisi Montréal, Kanada’da yer almaktadır. Hisselerimiz Toronto Borsası’nda (BBD) işlem görmekte ve Dow Jones Kuzey Amerika Sürdürülebilirlik Endeksi listesinde yer almaktadır. Mali takvimin son bulduğu 31 Aralık 2014 gününde 20.1 milyar dolarlık ciroya ulaştık. Bombardier.com adresinden hakkımızdaki haberlere ve bilgilere ulaşabilir veya Twitter hesabımız olan @Bombardier’i takip edebilirsiniz.
Bozankaya Hakkında
1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve yatırımları ile gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları ve toplu taşıma araç tasarım ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Üç kıtada faaliyetlerini yürüten Bozankaya’nın en büyük gücü, raylı sistem ve başta otobüs olmak üzere toplu taşıma araçlarının üretimi için gerekli tüm halkaları kendi grup şirketleri bünyesinde barındırmasıdır. Bu doğrultuda Bozankaya, önce 1997 yılında şase ve gövde, daha sonra ise araç üretimine başlamıştır. Bozankaya A.fi. ise Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’in gerek alt yapısı, gerekse bilgi ve birikiminin Türkiye’deki güncel bir yansıması olarak 2003 yılında Ankara’da kurulmuştur.
Global bir araç üreticisi olma hedefiyle raylı sistemler ve toplu taşıma araçları geliştirerek üretimlerini gerçekleştiren Bozankaya, ulaşım alanındaki deneyimlerini yeni nesil araç projeleri ile sunmaktadır. Tüm dünyada birçok raylı sistem ve toplu taşıma araçlarının üretim projelerinde yer alan Bozankaya, titizlikle yürütülen uzun AR-GE çalışmalarının ardından tamamen yerli üretim olan yüzde 100 Alçak Tabanlı Tramvay, Trambüs, Elektrikli Otobüs ve Metro projeleri ile ilklere imza atmaktadır. Bozankaya, uluslararası deneyimi ve yerli üretimi avantajlarıyla sunduğu yeni nesil araçlar ile hem yerel yönetimlerin hem de toplu taşımacılık hizmeti sunan özel kuruluşların çözüm ortağı olmaktadır.