Yerli Demiryolu Sanayisi Gelişiyor: Yangın Söndürme Treni Raylara İndi
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’de (TÜRASAŞ) yapımı tamamlanan Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni için Eskişehir’de tören düzenlendi.
Yerli Demiryolu Sanayisi Gelişiyor: Yangın Söndürme Treni Raylara İndi
Demiryollarında yaşanabilecek olası yangın ve kazalara daha hızlı müdahale için Eskişehir’de üretilen Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle raylara indi. Tren, demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki orman yangınlarına da müdahale edebilecek.
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’de (TÜRASAŞ) yapımı tamamlanan Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni için Eskişehir’de tören düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir'e gitti. Karaismailoğlu, TÜRASAŞ fabrikasını ziyaret ederek brifing aldı. E-5000 anahat lokomotifi montaj çalışmalarını inceleyen Karaismailoğlu; lokomotiflere bindi, çalışanlarla sohbet etti.
Bakan Karaismailoğlu, fabrikada üretilen Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni'nin teslim töreninde yaptığı konuşmada, demiryolu araçları imalatında yerlilik ve millilik oranını artırmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Raylı sistem araçlarının kritik bileşenlerini milli imkanlarla tasarlayıp üretmenin en önemli öncelikleri olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, ülkenin ihtiyaç duyduğu tüm raylı sistem araçları ve kritik alt bileşenlerinin tasarlanarak üretildiği bir TÜRASAŞ hedeflediklerini vurguladı. TÜRASAŞ fabrikalarında yürütülen "Milli Elektrikli Tren Seti Araç Prototipi ve Seri Üretimi" projesine de değinen Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi: "Proje kapsamında saatte 160 kilometre hızında milli elektrikli tren seti üretiminde 5 araç konfigürasyonlu ilk aracın üretimini tamamladık. Statik ve dinamik testleri de biten projenin sertifikasyon süreçleri devam ediyor. Bu yıl içinde 3 tren seti ile 2023 ve 2024 yılları içinde 19 tren setini raylarda göreceğiz. TÜRASAŞ'taki çalışmalarımız kuşkusuz bunlardan ibaret değil. Saatte 225 kilometre hızında elektrikli tren seti tasarım projemiz de tüm hızıyla sürüyor. Tasarım çalışmalarımız bu yıl tamamlanacak. TÜRASAŞ fabrikalarında uzun hat tren ekipmanlarının yanı sıra banliyö elektrikli tren setleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Milli banliyö elektrikli tren seti projemize de 2021 yılında başladık. Her bir dizimiz, 4 araçlı ve 1000 yolcu kapasiteli tasarlandı. Bu setlerimizi ilk olarak Gaziantep'te 'GAZİRAY' projemizde kullanacağız. GAZİRAY için her bir dizi 4 araçlı olacak şekilde 8 tren seti üretilecek.”
Yangın söndürme ve kurtarma vagonuyla hizmet kalitesini daha da yukarıya taşıdıklarını ifade eden Karaismailoğlu, şunları söyledi: "Bugün teslimi gerçekleştirilen yangın söndürme ve kurtarma vagonumuzun yerli ve milli imkanlarla üretildiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Vagonumuzla, demiryollarındaki petrol ve türevlerinin taşınması esnasında yaşanabilecek kazalarda; muhtemel raydan çıkma, yangın, sızıntı ve patlama gibi olaylardaki olası kayıp ve zararları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu açıdan demiryolu tünellerinde meydana gelebilecek kazalara müdahale imkanımız da artacak. Yangın söndürme ve kurtarma vagonlarımızla sadece demiryollarında değil, kara yoluyla ulaşamadığımız ve demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki orman yangınlarına da müdahale edebileceğiz. Bir yandan yangına müdahale edilirken aynı zamanda sahip olduğu kurtarma ekipmanlarıyla kazaya konu vagon içinde bulunan yük, yolcu ve personel de emniyete alınacak."
Karaismailoğlu, yangın söndürme ve kurtarma vagonunun, 72 tonluk su ve köpük karışımıyla ortalama 6 itfaiye aracının toplam kapasitesine sahip olduğunu, vagonun üzerindeki uzaktan kumandalı monitörlerle bulunduğu noktadan 100 metre ileriye su püskürtebildiğini anlattı. Söz konusu vagonun kendi enerjisini üretebildiğini belirten Karaismailoğlu, gece gündüz tüm operasyonlarda görev alabilecek, demiryolları açısından çok önemli olan bu vagonun üretiminde emeği geçenlere teşekkür etti.
Karaismailoğlu, demiryollarının bu topraklardaki ulaşım ağında ekonomik, sosyal, tarihsel ve kültürel öneme sahip stratejik bir parça olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "Cumhuriyet'in ilk yıllarından sonra 2003 yılına kadar ihmal edilen demiryollarını, hükümetlerimiz döneminde yeniden ayağa kaldırdık. Ülkemizin ulaştırma ve iletişim alanındaki imarı için harcadığımız toplam 1 trilyon 670 milyar liranın 382 milyar lirasını demiryolları yatırımları için harcadık. Demiryolları yatırımlarımızla ülkemizde 1,7 milyonluk istihdam etkisi oluşturduk. Pandeminin ardından yük taşımalarımızı yüzde 10, uluslararası taşımacılık potansiyelimizi de yüzde 24 artırdık. 2022'de en az yüzde 6 artış hedefledik. Yurt genelinde 4 bin 407 kilometresi hızlı tren, 314 kilometresi de konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4 bin 721 kilometrelik hatta yapım çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Ülke genelinde 23 olarak planladığımız lojistik merkezimizden 12'sini işletmeye açtık.”
Yerli ve Milli Demiryolu Sanayisi Gelişiyor
AR-GE çalışmalarının devam ettiği yerli ve milli demiryolu sanayisini günden güne geliştirdiklerini söyleyen Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Demiryollarının yük taşıma oranını 2023'te yüzde 5'e çıkarmayı planlarken, 2035'te yüzde 20, 2053'te de yüzde 22 olmasını öngörüyoruz. Demiryollarımızdaki yolcu taşıma oranlarını da yüzde 6'nın üzerine çıkaracağız. Demiryolu ağ uzunluğumuzun da 2035'te 23 bin 630 kilometre, 2053'te de 28 bin 600 kilometre olması için çalışıyoruz. Dünyanın yeni enerji trendlerine uygun olarak demiryollarının toplam enerji ihtiyacının yüzde 35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacağız. Demiryollarının büyük ailesi ile tam 165 yıldır ülkemizin yükünü taşımaktayız. Hükümetlerimiz dönemindeki tüm yatırımlarımızla birlikte demiryolu hatlarıyla motor, lokomotif, vagon üretiminde de yerli ve millilik oranlarını artırıyoruz. Dışa bağımlılığı azaltıyor; milli ekonomimizi, milli bağımsızlığımızı daha da güçlü ve sağlam kılıyoruz."
Bakan Karaismailoğlu ve protokol üyelerince kurdele kesilerek Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni hizmete alındı. Treni incelemesinin ardından lokomotifi kullanarak su püskürten Karaismailoğlu, işçilerle fotoğraf çektirdi.