ASELSAN’ın MÄ°LLÄ° Teknolojileri, InnoTrans Fuarında YoÄŸun Ä°lgi Gördü
ASELSAN’ın MÄ°LLÄ° Teknolojileri, InnoTrans Fuarında YoÄŸun Ä°lgi Gördü
Almanya'nın baÅŸkenti Berlin'de düzenlenen InnoTrans 2016 Uluslararası Raylı Ulaşım Teknolojileri fuarına katılan ASELSAN;
- ÇekiÅŸ (CER) Sistemleri,
- Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi,
- Tren Kontrol ve Yönetim Bilgisayarı,
- MIDAS – Çok Amaçlı Akıllı Dağıtık Akustik Algılayıcı,
- Profesyonel HaberleÅŸme Sistemleri,
- Optik Sistemler,
olmak üzere, demiryolu teknolojilerine ait ürünlerini sergiledi.
ASELSAN, 60 ülkeden 3000 civarında ÅŸirketin katıldığı fuarda pek çok ülkenin UlaÅŸtırma Bakanlıkları, hükümet kurumları ve üst düzey firma yöneticileri ile bir araya geldi.
ASELSAN'ın metro, tramvay, yüksek hızlı tren, bölgesel tren, lokomotif gibi raylı ulaşım araçları, kritik elektrik-elektronik bileÅŸenleri, enerji depolama sistemleri ile demiryolu sinyalizasyon ve kontrol sistemleri alanında ileri ve özgün teknolojiye sahip ürünlerinin uluslararası pazarda ilk defa görücüye çıktığı InnoTrans fuarında yoÄŸun ilgi gördü.
Fuarda ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı, Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri (UGES) Sektör BaÅŸkanı Suat BENGÜR ile röportaj yapma imkânı bulduk. Suat BENGÜR, ASELSAN’ın raylı araç ve sinyalizasyon sistemlerindeki hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Ankara Metrosu ve Durmazlar Ä°pekböceÄŸi Araçları ASELSAN Sistemleri ile Çalışıyor.
RailwayTurkey: ASELSAN olarak InnoTrans Fuarına katılma amacınız ve raylı sistemler için üretimlerinizden bahseder misiniz?
Suat BENGÜR: ASELSAN’ın mevcut 40 yıllık tecrübesi ile biriktirdiÄŸi teknoloji, ağırlıklı olarak, savunma elektroniÄŸi kaynaklıdır. 2014 yılında gerçekleÅŸen re-organizasyon ile ASELSAN savunma sanayinde biriktirilen teknolojisini Türkiye’nin yine çok ihtiyacı olan güvenlik, ulaşım, enerji, saÄŸlık teknolojileri konularında kullanmayı hedeflemiÅŸ ve bu amaçla yeni projeler baÅŸlatmıştır. 1 Eylül 2014 tarihine kadar ASELSAN’da mevcut 4(dört) sektör baÅŸkanlığına beÅŸinci sektör baÅŸkanlığı olarak kurulan UGES eklenmiÅŸtir. UGES, Ulaşım – Güvenlik – Enerji- Trafik- Otomasyon ve SaÄŸlık konularında faaliyet sürdürmektedir.
Ulaşım alanında yapılması gerekenler nelerdir diye bakıldığında tren/tramvay ve metrolardaki çekiÅŸ sistemleri ve tren kontrol & yönetim sistemleri, en kilit noktalar olarak öne çıkmaktadır. Zira bu iki temel teknoloji raylı araç literatüründe de sırası ile sistemin kalbi ve beyni olarak nitelendirilmektedir. Türkiye’deki araç üreticileri bu sistemleri yurtdışından almaktadır. ASELSAN’ın felsefesi ise yurtdışına bağımlılığı asgari düzeye indirebilmek için bu ve benzeri teknolojileri ülkeye kazandırmaktadır. Bu sistemlerin tamamen ülke kaynakları ile yerli firmalarla yapılması amaçlanmaktadır. Buradan yola çıkarak ulaşım sistemleri alanında ÇekiÅŸ (Cer) Kontrol Sistemi, Tren Kontrol Yönetim Sistemi, Enerji Depolama Sistemi, Demiryolu Enerji Dağıtım ve Yönetim Sistemi, Ana Hat Sinyalizasyon Çözümleri, Åžehir içi Sinyalizasyon Çözümleri Ray ve Raylı Araç Test/Ölçüm Sistemleri bu kapsamında kritik teknolojilerin geliÅŸtirilmesi, üretilmesi gerçekleÅŸtirilmektedir.
Ankara Belediyesi’nin elinde 1996 yılında alınmış metro setleri vardı ve modernize edilmesi gereÄŸi doÄŸmuÅŸtu, metronun vagonları üzerinde yer alan elektroniÄŸi deÄŸiÅŸtirip onların yerine geleceÄŸin teknolojisi milli bir sistem yapılması maksadı ile 2015’de protokol imzalandı. Projede sona yaklaşılmış durumda olup kalifikasyon ve testleri müteakip Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi ve EGO’ya 20 yıl daha rahatlıkla kullanılabilecek, milli teknoloji ile donatılan araçlarının teslimi gerçekleÅŸtirilecektir. Takiben Ankara’nın tüm eski araç sistemlerinin de yenilenmesi projesine baÅŸlamak mümkün olacaktır.
Aynı ÅŸekilde Bursa’da Durmazlar firması ile çalışılmaktadır. Durmazlar, Bursa Belediyesi’ne Ä°pekböceÄŸi isimli tramvay üretmiÅŸ olup tramvayın elektroniÄŸi ASELSAN tarafından yapılmıştır. Ä°pekböceÄŸi’nin tasarımı tamamen Durmazlar firmasına ait elektroniÄŸini de ASELSAN’ın saÄŸlaması ile bu tramvay tamamen Türkiye’de yapılmış oldu.
SunulduÄŸu üzere ASELSAN’ın da amacı kritik teknolojileri Türkiye’ye taşımaktı. Bunları yapar olunca da artık konusunda en büyük fuar olan InnoTrans katılımının uygun olacağı deÄŸerlendirilmiÅŸtir. ASELSAN genellikle savunma sanayi fuarlarına katılırdı, bu fuar yeni faaliyet alanlarımızın da tanıtılabileceÄŸi özel bir fuar olarak görülmüÅŸ ve katılım saÄŸlanmıştır. Fuara benim dışımda; ASELSAN Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Sn. Murat ÜÇÜNCÜ, Genel Müdürü Sn. Faik EKEN, Raylı Araç ve Sinyalizasyon Program MüdürlüÄŸü ve Uluslararası Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme MüdürlüÄŸü ekipleri olarak, çok güçlü bir kadro ile katılım saÄŸlanmıştır.
Ulaşım Sistemlerinde de olduÄŸu gibi enerji sektörüne iliÅŸkin Güç Kontrolü ve Yenilenebilir Enerji Sistemlerinde de ASELSAN’ın çalışmaları sürmektedir. Türkiye’nin enerji dağıtım ÅŸebekesini milli yönetim mekanizması ile sevk ve idare edebilmesi için T.C. Enerji Bakanlığı ekipleri ile çalışmalar sürdürülmektedir. Güvenlik Sistemleri çözümleri konusunda yeni çalışmalar gerçekleÅŸtirilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı için yapılan ürün/sistem/çözümleri artık Emniyet Genel MüdürlüÄŸü için de gerçekleÅŸtiriliyor ve ihtiyaçlara uygun özel çözümler saÄŸlanıyor. GeliÅŸmiÅŸ araç/plaka tanıma sisteminden kent güvenliÄŸi yönetim sistemine, yüz tanıma dâhil görüntüleme teknikleri baÅŸta olmak üzere yeni sistemler geliÅŸtirilmektedir.
ASELSAN SaÄŸlık Teknolojileri ve Sistemleri konusunda da çalışmalar baÅŸlatmıştır. BilindiÄŸi gibi halen yüksek teknoloji içeren saÄŸlık cihaz ve sistemleri yurtdışından tedarik edilmektedir. T.C. SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yüksek teknoloji içeren tıp cihazları için teknoloji transferi yoluyla tedarik konularında baÅŸlatılan çalışma kapsamında ASELSAN firmalarla görüÅŸmeler yapmaktadır.
Bütün bu sunulanlar kapsamında da; artık enerji, ulaşım ve saÄŸlık fuarlarına da katılım saÄŸlanmasına baÅŸlanmıştır.
RailwayTurkey: ASELSAN’ın raylı sistemlerdeki hedefi nedir?
Suat BENGÜR: ASELSAN, tren/tramvay/metro, otobüs yada otomobil fabrikası olmamasına karşın gerek trenlerin, tramvayların, metroların, gerek elektrikli otobüslerin, elektrikli araçların, harp gemilerinin/denizaltıların içindeki elektrikli motor ve motor çekiÅŸ sistemleri/kontrol sistemleri gibi kritik bileÅŸenlerini, tıpkı savunma sanayi sistemlerindeki gibi, yüksek kalite ve uygun standartlarda geliÅŸtirerek platform üreticilerine saÄŸlayabilmekte veya halihazırdaki platformları modernize edebilmektedir. ASELSAN, üzerinde çalıştığı platformları kendi katma deÄŸerini de ekleyerek hem ekonomik hem kaliteli hem de hep vurgulandığı üzere bu sistemlerin yerli ve Milli yapılabilmesini saÄŸlayacak noktadadır. Hedeflenen raylı araç firmaların bu konudaki güvenilir alt yüklenicisi olmaktır. GerektiÄŸinde de projelerin entegrasyon ana yükleniciliÄŸi ve proje yönetim süreçleri de üstlenilebilecektir.
RailwayTurkey: InnoTrans Fuarına katılmaktan memnun kaldınız mı?
Suat BENGÜR: ASELSAN için InnoTrans fuarı çok yararlı olmuÅŸtur ve düzenli katılım düÅŸünülmektedir. ASELSAN gibi Milli misyon yüklenmiÅŸ firmaların ülke içinde projeler verilerek desteklenmesinin yukarıda sunduÄŸumuz nedenlerce fayda saÄŸlayacağı deÄŸerlendirilmektedir. Aksi halde Türkiye’nin teknoloji kazanımı yurtdışından hazır ürün tedariki kapsamında sınırlı kalmaktadır ve ”know-how” olarak nitelendirilen “nasıl yapılıyor” bilgisine asla ulaşılamamaktadır. Türkiye’nin savunma sanayinde geldiÄŸi noktanın örnek teÅŸkil ederek sivil alanlarda da alt yüklenici eko-sistemi kurularak beraber çalışılması ve bu sayede yerli katkıyı artırarak ekonominin ve deÄŸerin yurtiçinde kalmasının saÄŸlanması hedeflenmelidir. UlaÅŸtırma, saÄŸlık, enerji gibi kritik teknoloji içeren sektörlerde de ASELSAN gibi ÅŸirketlerin görevlendirilmesi ile yurtdışı bağımlılığın azaltılması mümkündür. Bu fuar yurtdışı firmalarla yapılabilecek iÅŸbirliÄŸi konularını görüÅŸmek ve ASELSAN’ın kabiliyetleri tanıtmak açısından çok faydalı olmuÅŸtur.