TCDD ile Körfez Ulaştırma’dan Hemzemin Geçitlerde Emniyet Farkındalığı Projesi
TCDD ile Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı şirketi Körfez Ulaştırma arasında projenin uygulanmasına yönelik iş birliği başlatıldı.
TCDD ile Körfez UlaÅŸtırma’dan Hemzemin Geçitlerde Emniyet Farkındalığı Projesi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından tasarlanan “Hemzemin Geçitlerde Emniyet Farkındalığı Projesi” kapsamında, TCDD ile TüpraÅŸ’ın demiryolu taşımacılığı ÅŸirketi Körfez UlaÅŸtırma arasında projenin uygulanmasına yönelik iÅŸ birliÄŸi baÅŸlatıldı.
Proje kapsamında demiryolu yakınındaki ilkokullarda öÄŸrencilere demiryolu trafik emniyeti eÄŸitimleri verilecek.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Körfez UlaÅŸtırma, hemzemin geçitlerde yaÅŸanabilecek kazaların önüne geçmek ve demiryolu güvenliÄŸi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla yeni bir iÅŸ birliÄŸi baÅŸlattı.
TCDD tarafından geliÅŸtirilen ve 2022 yılından beri Türkiye çapında çeÅŸitli illerde uygulanan “Hemzemin Geçitlerde Emniyet Farkındalığı Projesi” ile Körfez UlaÅŸtırma’nın sponsorluÄŸunda ilk etapta Diyarbakır, Bismil ve Batman demiryolu hattı yakınındaki 12 ilkokulda 10.000 öÄŸrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Projenin lansmanı, her yıl haziran ayında uluslararası ölçekte düzenlenen Hemzemin Geçit Farkındalık Günü (ILCAD) kapsamında 12 Haziran’da Batman’da gerçekleÅŸti.
Batman Adem İlkkılıç İlkokulunda düzenlenen lansman etkinliÄŸine Batman İl Milli EÄŸitim Müdürü YaÅŸar CiÄŸer, TCDD EÄŸitim Dairesi BaÅŸkanı Cüneyt TürkkuÅŸu, Körfez UlaÅŸtırma Genel Müdürü Özen Åžener, TüpraÅŸ Batman Rafinerisi Müdürü Ahmet Cemil KaraoÄŸuz, TüpraÅŸ Kurumsal İletiÅŸim Direktörü Çiler Teber katıldı.
TCDD İşletmesi EÄŸitim Dairesi BaÅŸkanı Cüneyt TürkkuÅŸu “Karayolu ile demiryolunun kesiÅŸtiÄŸi hemzemin geçitlerde kurallara uymayan araç sürücüleri ve yayalar hepimizi üzen kazalara sebep olabiliyor. Bu nedenle 2022 yılında bir proje baÅŸlattık. Bu projeyle, Ülkemiz genelinde demiryoluna yakın tüm okullara gitmeyi hedefliyoruz. Demiryolundan güvenli geçiÅŸ ve hemzemin geçitler konusunda farkındalığı artırmak amacıyla okullarımızda etkinlikler düzenliyoruz. GittiÄŸimiz okullarda öÄŸrencilerimizin trenlere olan sevgisi bizleri oldukça memnun ediyor. TCDD olarak bir yandan hemzemin geçitlerimizi iyileÅŸtirirken bir yandan da bu tür bilinçlendirme kampanyalarıyla kazaları en aza indirmeyi hedefliyoruz. GeleceÄŸimiz olan öÄŸrencilerin, görev ve sorumluluk duygularının geliÅŸmesine katkı saÄŸlamayı ve olumlu davranışlar kazandırmayı çok önemsiyoruz.” dedi.
Körfez UlaÅŸtırma Genel Müdürü Åžener: Demiryolu emniyetinin saÄŸlanması ortak sorumluluÄŸumuz
Etkinlikte konuÅŸan Körfez UlaÅŸtırma Genel Müdürü Özen Åžener, demiryolu güvenliÄŸinin saÄŸlanmasının toplumun ortak sorumluluÄŸu olduÄŸunu belirterek, “Ülkemizin ilk özel demiryolu iÅŸletmecisi olarak faaliyet gösteren Körfez UlaÅŸtırma, Türkiye’nin çeÅŸitli demiryolu hatlarında taşımacılık faaliyetlerini kesintisiz devam etmektedir.
Faaliyetlerimizin her aÅŸamasında emniyet ve güvenliÄŸi önceliÄŸimiz olarak görüyor, toplumda da bu konuda farkındalık oluÅŸturulmasına kurumsal sorumluluk olarak yaklaşıyoruz. Hemzemin geçitlerde gerçekleÅŸen kazaların büyük bir çoÄŸunluÄŸu ciddi sonuçlara yol açıyor. Bu noktada TCDD ile iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması kapsamında sponsoru olduÄŸumuz eÄŸitim etkinlik setleriyle 10.000 öÄŸrenciye ulaÅŸmayı hedefliyoruz. TCDD eÄŸitmenleri tarafından verilecek eÄŸitimlerle sadece çocuklarımız deÄŸil, onların aileleri ve çevrelerinde farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Erken yaÅŸta kazanılan bu farkındalık, ilerleyen yıllarda daha emniyetli bir ulaşım kültürünün temelini oluÅŸturacak. EÄŸitimle bilinçlenen ve güçlenen her bir çocuÄŸumuz, demiryolu geçitlerindeki kazaların önlenmesine katkı saÄŸlayacak” dedi.
Batman İl Milli EÄŸitim Müdür YaÅŸar CiÄŸer de projenin önemine deÄŸinerek ÅŸunları söyledi; “Batman‘da yaklaşık 14 km uzunluÄŸunda demiryolu, ÅŸehrimizin içinden geçiyor. Bu alanın güvenli ve faydalı kullanılması adına hepimizin bir farkındalık oluÅŸturması gerektiÄŸine inanıyoruz. Ülkemizde demiryolu güvenliÄŸinin saÄŸlanmasına katkı saÄŸlayacak proje çerçevesinde çocuklarımız gönüllü elçilerimiz olacak. Batman ilimizde Adem İlkkılıç İlkokulu’ndan baÅŸlattığımız projeyi yaygınlaÅŸtırmaya çalışacağız”.
Hemzemin Geçit Emniyet Farkındalığı Projesi kapsamında eÄŸitim verilecek okullar, demiryolu hemzemin geçitlerine yakın ve geçiÅŸ yoÄŸunluÄŸuna sahip Batman, Diyarbakır, Bismil demiryolu hattı çevresinden belirlendi. 12 Haziran’da açılış etkinliÄŸi yapılan projenin, 2025-2026 EÄŸitim – ÖÄŸretim Yılı’nda söz konusu güzergaha yakın 12 ilkokulda 10.000 öÄŸrenciye ulaÅŸması bekleniyor.
Oyunlu hemzemin geçit eÄŸitimi
TCDD tarafından hazırlanan eÄŸitim programı, hemzemin geçitlerden güvenli geçiÅŸ kuralları, demiryolu güvenliÄŸi ve genel trafik kurallarını kapsıyor. Etkinlikte yere oluÅŸturulan hemzemin geçit görseli üzerinde bazı öÄŸrenciler yüzlerine tren bazıları ise otomobil maskesi takarak hemzemin geçitlerdeki emniyetin önemi oyunlarla ve ÅŸarkılarla gösteriliyor.
ÖÄŸrenciler için özel eÄŸitim setleri
Proje kapsamında katılacak her öÄŸrenciye kalemlik, iki boyama kitabı, altılı kuru boya, özel baskı buton rozet, silgi ve maskeden oluÅŸan özel bir eÄŸitim seti veriliyor. Bu materyallerle, çocukların öÄŸrendiklerini günlük hayatta pekiÅŸtirmelerine katkı saÄŸlanması hedefleniyor.