Türkiye’nin Demiryolu Ağı, 2053’te 52 İlde Hızlı Trenle Birbirine Bağlanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planını Açıkladı
Türkiye’nin Demiryolu Ağı, 2053’te 52 Ä°lde Hızlı Trenle Birbirine BaÄŸlanacak
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı KaraismailoÄŸlu, 2053 UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planını Açıkladı
2053’te bölünmüÅŸ yol ağının 38 bin 60 kilometreye, demiryolu hat uzunluÄŸunun da 28 bin 590 kilometreye çıkarılacağını bildiren KaraismailoÄŸlu, havalimanı sayısının da 61’e yükseltileceÄŸini duyurdu.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, UlaÅŸtırma ve Lojistik Master Planı-UlaÅŸtırma 2053 Vizyonu Lansmanı'nda konuÅŸtu. Türkiye’yi “dünyanın ilk 10 ekonomisi” içinde hak ettiÄŸi yere kavuÅŸturmak için çalıştıklarını belirten KaraismailoÄŸlu, “CumhurbaÅŸkanı’mızın liderliÄŸinde, 20 yıldır neyin sözünü verdiysek inÅŸa ettik, neyi hayal ettiysek milletimizin hizmetine sunduk. CumhurbaÅŸkanı’mızın liderliÄŸinde yürüdüÄŸümüz ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ hedefimizde tek pusulamız ‘milletimiz’ oldu. Bu yolda, bu hedefe baÅŸarıyla yürüdük. Devlet aklı ile planladık. ‘Ortak akıl’ ile istiÅŸare ettik. Akıl gücü ile inÅŸa ettik ve dev eserlerimizi milletimizin hizmetine gururla sunduk. Bizi yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına yükseltecek dev projelerimizi tamamlayarak hem ecdadımıza saygımızı sunmayı hem de gençlerimize, geleceÄŸimize en güzel armaÄŸanları vermeyi baÅŸardık. ‘Kamu özel iÅŸ birliÄŸi kazandırır’ dedik; bu model aracılığıyla ile doÄŸu-batı ayrımını ortadan kaldırdık. Türkiye’mizin dört yanına aynı anda yatırım yapma imkanına kavuÅŸtuk” dedi.
Demiryolunun Yük Taşımacılığındaki Payı 2019’dan 2053’e Kadar 7 Kat Artacak
Yolcu talebinin, özel araçlı yolculuk ve ÅŸehirlerarası toplu taşıma yolculuk olarak iki alt baÅŸlığa bölündüÄŸünü, ÅŸehirlerarası toplu taşıma yolculuk için taleplerin 4 ulaşım moduna göre belirlendiÄŸini vurgulayan KaraismailoÄŸlu, lojistik talepler için de 4 ulaÅŸtırma modunun esas alındığını söyledi. “Senaryolar için de belirlediÄŸimiz parametreler; yük ve yolcu taşımacılığından emisyon salınımını azaltma hedefli çevreci, akıllı ulaşım sistemlerinin öne çıktığı dijital, ithalat ve ihracat odağında yük taşımacılığının dikkate alındığı ihracat ve hareketlilik odaklı senaryolar oldu” diyen KaraismailoÄŸlu, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:
“Her senaryonun en iyi yönlerini hesaplayarak oluÅŸturduÄŸumuz Sürdürülebilir Senaryo ise önümüzdeki dönemin yatırımlarını ÅŸekillendirdi. Sürdürülebilir senaryoda ön plana çıkan ise demiryolu yatırımlarımızdır. 2019 yılında yük taşımacılığında demiryolunun oranı yüzde 3,13 ile yaklaşık 33 milyon ton olarak gerçekleÅŸirken, 2023 yılında yüzde 5’i geçen bir oranla demiryolunun toplam payının 55 milyon tona çıkmasını bekliyoruz. Özellikle demiryollarında baÅŸlattığımız reform hareketi ile Cumhuriyet’imizin ilk yıllarından sonra ihmal edilen demiryollarını, 2003’ten bugüne hem yeniledik hem de yeni hatlarla zenginleÅŸtirdik. Demiryolunun taşımacılıktaki oranının 2029 yılında yüzde 11’in üzerine yükselmesini, 2053’te ise yaklaşık yüzde 22 olarak gerçekleÅŸmesini öngörüyoruz. Böylece demiryolunun yük taşımacılığındaki payı 2019’dan 2053’e kadar 7 kat artacak. Yine Yurt Dışı Yük taşımacılığında da demiryolunun payını 10 kat artırmayı hedefliyoruz. Yolcu taşımacılığında ise yine 2053 Vizyonumuz için hedeflediÄŸimiz, trenin payının 6 katın üzerinde artmasıdır. Böylece karayolunun 2023’te yüzde 71’in üzerine çıkacak yük taşımacılığındaki oranını, 2053’te yaklaşık yüzde 15 düÅŸürmeyi hedefliyoruz. Bu rakamlar aynı zamanda karbon salınımının ciddi anlamda azaltılması anlamına geliyor. Demiryolunun payını hatırı sayılı ölçüde artması için planlarımızı yapıyor, hazırlıklarımızı gerçekleÅŸtiriyoruz. Burada özel araç kullanımının sahip olduÄŸu pay net bir biçimde görüyorsunuz. 2023 ila 2053 beklentileri arasında özel araç ile yolcu taşımacılığının payını aynı tutmayı hedefliyoruz. Bu aynı zamanda çevreci yaklaşımımızı güçlendirecek, projelerimizin yakıt, çevre ve zaman tasarruflarını artırarak, projelerimizin millî servetimize olan katkılarını güçlendirecektir. 2023 yılında demiryolu ile taşınan yolcu sayısının yaklaşık 19,5 milyon olmasını öngörüyoruz. Bu rakamı sırasıyla 2035 yılında 145 milyonun, 2053 yılında ise 269 milyonu geçmesini hedefliyoruz.”
Demiryolu Hat UzunluÄŸu 2053’te 28 Bin 590 Kilometreye Çıkarılacak
Yıllarca kaderine terk edilmiÅŸ demiryollarının yeniden canlanması için, “Ana yurdu demir aÄŸlarla örme” politikasının daha da ileriye taşınabilmesi için deyim yerindeyse ‘seferberlik’ ilan ettiklerine dikkati çeken UlaÅŸtırma Bakanı KaraismailoÄŸlu, “Bu kapsamda da olumlu etkileri yalnızca ülkemize deÄŸil, dünyaya yansıyacak reform niteliÄŸinde çalışmalara imza attık. 2 bin 505 kilometre olan sinyalli demiryolu hat uzunluÄŸunu, rekor oranda yüzde 183 artırarak 7 bin 94 kilometreye ulaÅŸtırdık. 2 bin 82 kilometre olan elektrikli demiryolu hat uzunluÄŸumuzu ise yüzde 188 oranında artırarak 5 bin 986 kilometreye yükselttik. Konvansiyonel hat uzunluÄŸumuzu 11 bin 590 kilometreye ulaÅŸtırdık. 1.213 kilometrelik YHT hattı, 219 kilometre hızlı tren hattı inÅŸa ettik. Türkiye’mizi, bugün dünyada 8., Avrupa’da da 6. YHT iÅŸletmecisi ülke konumuna gururla taşıdık. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını hizmete sunarak Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz demiryolu baÄŸlantısı saÄŸladık. 2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demiryolu hat uzunluÄŸunu, 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Bu rakamı 2053’te 28 bin 590 kilometreye taşıyacağız” dedi.
Karayollarının Üzerindeki Yükü, Demiryollarına Aktarıyoruz
“Karayollarının üzerindeki yükü, demiryollarına aktarıyoruz” diyen UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, Türkiye’nin potansiyelinden ve coÄŸrafi üstünlüÄŸünden en etkin biçimde yararlanılması için karayolları üzerindeki yolcu ve yük taşıma payının diÄŸer ulaşım modlarına aktarılmasının önemini bildiklerini dile getirdi. UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planı’nda, demiryollarına özel bir yer verdiklerine iÅŸaret eden KaraismailoÄŸlu, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
“Yolcu ve yük taşımacılığı açısından demiryollarının, ülkemizin ulaşım ağındaki payı artırarak, demiryollarının yolcu taşımacılığındaki payını yüzde 1’den Avrupa ortalamasının üzerine yüzde 6,20’ye çıkaracağız. Bu da bugün 19,5 milyon olan yolcu sayımızın yaklaşık 270 milyona ulaÅŸması demektir. Yolcu ve yük taşımacılığında karayolu payının azaltılmasının ulaşımdan kaynaklı karbon emisyonunun düÅŸürülmesine de ciddi katkılar saÄŸlayacağız. 2023 yılında, tüm ulaşım modları arasında, yük taşımacılığının, 2023 yılında 55 milyon ton ve yüzde 5,08 olması beklenen oran 7 kat artırılarak 440 milyon yükün demiryolu ile taşınması saÄŸlanacak ve yüzde 18 olan Avrupa ortalamasının da üzerine çıkarak yüzde 21,93’e yükselteceÄŸiz. UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planı’mıza göre; 2053 yılına kadar 6 bin 196 kilometre hızlı tren hattı, 1.474 kilometre konvansiyonel hat, 622 yüksek hızlı tren hattı ve 262 kilometre çok yüksek hızlı tren hattı olmak üzere 8 bin 554 kilometrelik demiryolu hattını tamamlamayı öngörüyoruz. Mevcut yüksek hızlı tren hatlarına ilave olarak 2053 yılına kadar tamamlanacak 622 kilometrelik yüksek hızlı tren hattının 546 kilometresi önümüzdeki yıl tamamlanacak. Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında demiryollarının payının artırılması adına atılan adımlardan biri olan hızlı tren hatları, 2053 yılına kadar önemli derecede yaygınlaÅŸacak, hızlı trenlerle baÄŸlı il sayımız 8’den 52’ye çıkacak.”
Hızlı Tren BaÄŸlantısı Olan Ä°l Sayısı 8’den 52’ye Yükseltilecek
“2053 Vizyonumuzun büyüklüÄŸünü, yatırımlarımızın ve gelecek tasarımımızın kapsayıcılığını rakamla ifade etmek gerekirse; 5’er yıllık planlamalarımız sonunda 2053 yılına geldiÄŸimizde; demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleÅŸme için 198 milyar dolar yatırım yapacağız” diyen UlaÅŸtırma Bakanı KaraismailoÄŸlu, “Bu sadece karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu yatırımlarımızdan elde edilecek tasarruf faydalarımız 59 milyar dolar zamandan, 26 milyar dolar yakıttan, 10 milyar dolar kaza maliyetlerinden, 31 milyar dolar emisyon azalım maliyetlerinden ve 56 milyar dolar dış etkilerden olmak üzere yatırımlarımız toplam 176 milyar dolarlık tasarrufu hazinemize, yani milletimize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde yapılan yoÄŸun çalışmalar sonucunda her bir sektör için hedefleri tek tek belirlediklerini dile getiren KaraismailoÄŸlu, bu yolda 55 ülkeden üst düzey katılımcıların yer aldığı 12. UlaÅŸtırma ve Altyapı Åžûra’nın çıktılarının da ışık tuttuÄŸunu söyledi. KaraismailoÄŸlu, “Buna göre demiryollarımızda; yolcu taşımacılığının payı yüzde 0,96’dan yüzde 6,20’ye, yük taşımacılığınınki ise yüzde 5,08’den yüzde 21,93’e çıkartılacak. Hızlı Tren baÄŸlantısı olan il sayısı 8’den 52’ye yükseltilecek. Bunların sonucunda; bir yılda taşıdığımız yolcu sayısını 19,5 milyondan 270 milyona, yükü ise 55 milyon tondan 448 milyon tona ulaÅŸtıracağız. Emniyetli, hızlı, verimli ve etkin bir altyapıya sahip olacak Türkiye’mizin demiryollarındaki toplam enerji ihtiyacının yüzde 35’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Demiryollarındaki bu dönüÅŸüm karayollarımız üzerindeki yoÄŸunluÄŸu azaltması yönünden de son derece önemli. Bu yöntemle, karayollarımızdaki yıllık yük taşımacılığı payı yüzde 71,39’dan yüzde 57,47’ye düÅŸürülecek. Akıllı ve otonom teknolojiler ile donatılmış, hızlı, emniyetli yol altyapısı ile kazalar azaltılacak. Milletimizin can ve mal güvenliÄŸi korunacak. Karayollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımı artırılacak. Bunun için ‘elektrikli ÅŸarj’ gibi elektrikli araçlar için uygun altyapılar oluÅŸturulacak” dedi.