Yeni Türkiye’nin Yerli ve Milli Vagonları
Yeni Türkiye’nin Yerli ve Milli Vagonları
Tüdemsaş’ta Hayat Buluyor
Yapılan yeni yatırımlar, hızla hayata geçirilen devasa projelerle büyüyen ve gelişen Yeni Türkiye, 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor. 1940’lı yıllardan bu yana ihmal edilen hatta yok sayılan demiryolları, 2003 yılıyla birlikte ulaştırmada değiştirilen anlayış ve ortaya konan yerli/milli projeler sayesinde, Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden devlet politikası haline geldi. Ekonomik ve siyasal anlamda küresel bir güç haline gelen Türkiye'de, demiryolu yatırımları büyüyor, yenilikler hız kesmiyor.
İlerleme ve büyümenin üretmekle mümkün olduğunun bilincinde bir yönetime sahip olan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) bugün geliştirdiği yeni nesil ürünlerin seri üretimini yapmanın yanı sıra gelecek için de plan ve projeler üretmeye devam ediyor. Yeni vagonları projelendirirken, her türlü firmayla yakın ilişki içinde olmak ve sektörün gelişmelerini yakından takip etmek adına gerçekleştirilen fabrika ziyaretleri ve iştirak edilen fuar organizasyonları şirketin önünü açan ve gelecek hedeflerini belirleyen en önemli etkenlerden birisi. Yurtdışında vagon imalatı yapan firma temsilcilerinin sık sık TÜDEMSAŞ’taki gelişmeleri takip etmek adına düzenledikleri ziyaretler de şirketin geleceğinin ne kadar parlak olduğunun bir göstergesi.
Yerli Tasarım Yerli Ürünler
Türkiye’deki en büyük yük vagonu üreticisi olan TÜDEMSAŞ 2015-2019 yılları arasında, tasarımdan üretime kadar her anlamda yerli ve milli olacak, 12 farklı tipte vagon ve 3 farklı tip bojinin seri üretimini yapmayı planlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 2012 yılı itibariyle devreye alınan TSI’a uygun ürünler üretmek amacıyla başlatılan sertifikasyon süreçleri, 4 farklı tip vagon ve 2 farklı boji için tamamlanmış durumda.
TÜDEMSAŞ’ta 2015 yılında üretimine başlanan Rgns ve Sgns tipi platform vagonlar ile 2016 yılı sonunda seri üretimine geçilen Talns tipi cevher taşıma vagonları sınıfının en iddialı vagonları olarak öne çıkıyor. 2016 yılında sektörün ihtiyaçları doğrultusunda seri üretimi yapılan Sgns vagonu 17,4 tonluk darası ile, 2017 yılında da üretimi devam eden Rgns vagonu ise 20,5 tonluk darası ile Avrupa'da sınıfının en hafif ve iddialı vagonları arasında. Rgns vagonuyla konteynır taşımacılığı yapılabildiği gibi, bu vagon uzun ve yassı mamuller, boru vs. gibi çok farklı yükler de taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Tamamen milli bir tasarım olan Rgns tipi yük vagonu 80 farklı yükleme senaryosu ve entegre (kompakt) boji fren sistemi ile tamamen yenilikçi bir ürün.
Geliştirdiği yeni nesil ürünlerle kalite standartlarını her geçen gün yükselten TÜDEMSAŞ 2016 yılının son günlerinde seri üretimine başladığı üstü açılıp kapanabilen Talns tipi cevher vagonundan 300 adet üretecek. Bu vagonun otomatik açılıp kapanabilen üst ve yan kapakları vagonu hafifletmek amacıyla alüminyumdan üretildi. Vagonda kullanılan pnömatik sistemler % 100 yerli üretim.
TÜDEMSAŞ’ın 2017 yılı içerisinde seri üretimine başlayacağı Zacens tipi ısıtmalı sarnıç vagonunun ise sertifikasyon süreci tamamlanmış durumda. Katran, zift, bitüm gibi ağır petrol ürünleri taşımak için tasarlanan Zacens Vagonu 78 m3’lük kapasiteye sahip. Bu vagon da diğer yeni nesil yük vagonları gibi sınıfındaki diğer tank vagonlarına oranla daha hafif ve daha yenilikçi.
Gelecekte bizi neler bekliyor?
Dünya markaları ile rekabet edecek konuma gelen ve üretimde yerlilik oranını yüzde 85’lere çıkaran Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) tasarımından üretimine kadar yerli ve milli olan Yeni Nesil Yük Vagonlarını raylara indirmeye hazırlanıyor. TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, TÜDEMSAŞ’ın üretim bandında olan yeni nesil vagonlardan söz etmişken demiryolu sektörü için Ar-Ge çalışmaları tamamlanmış olan ve gelecek yıllarda raylarda çokça göreceğimiz yeni vagonlar hakkında da bilgi verdi.
TÜDEMSAŞ önümüzdeki yıllar için Sgmmnss Konteyner Vagonu’nu projelendirdi. Demiryolu taşımacılığında en çok tercih edilen konteyner vagonlarından birisi olan bu vagon 20, 30, 40 ve 45 feetlik konteynır taşıyabilecek. 17 tonluk daraya sahip olacak Sgmmnss’nin taşıma kapasitesi ise 73 ton olacak.
87 m³’lük Zans Tipi Sarnıç Vagonu da hafif petrol ürünleri taşımacılığı için geliştirilen yeni bir vagon. 87 m³’lük tank hacmine sahip olacak vagonun taşıma kapasitesi ise 65 ton.
Habbiinss Tipi Alüminyum Kayar Duvarlı Vagon ise TÜDEMSAŞ’ın Ar-Ge aşamasında olan bir diğer vagonu. Bu vagonla işletmeler 63 adet EUR paletli(800x1200mm),42 adet de IND-paletli(1000x1200mm) ürün taşıyabilecekler. 25,5 tonluk daraya sahip olan Habbiinss vagonu ile 64,5 ton yük taşınabilecek.
Lojistik firmalarının hububat taşımalarında kullanmak üzere talep ettikleri Uagoos vagonunda projelendirme çalışmaları devam ediyor. Hava şartlarına karşı korunması gereken soya, mısır, buğday gibi farklı tür ürünlerin taşımacılığı için kullanılacak olan bu vagonla 64,5 ton yük taşınabilecek. Uagoos Tahıl Vagonunun darası ise 25.5 ton.
Bir vagonun işletme ömrünün ortalama 40 yıl olduğu düşünülürse, ülkemiz demiryolu ağında çalışan aynı tipte eski nesil vagonlarla, geliştirdiğimiz yeni nesil yük vagonlarını işletmecilik anlamında (vagonların daralarının hafif olmasına bağlı olarak daha fazla yük taşıyacağı ve bu durumun uzun vadede sağlayacağı ekonomik kazanç) karşılaştırdığımızda, yeni nesil yük vagonlarımız işletme ömrü boyunca kendini birkaç defa amorti edebilmekte.
Yeni nesil bu vagonlar hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenleri, TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan EurasiaRail fuarında, stantlarına beklediklerini söylüyor.